Na njihovem prvencu Alfa so zbrali 18 skladb. Foto: MMC RTV SLO / P. S.
Na njihovem prvencu Alfa so zbrali 18 skladb. Foto: MMC RTV SLO / P. S.
Schengenfest 2010
Idejni vodja skupine je Peter Dekleva. Foto: MMC RTV SLO / P. S.
Schengenfest 2010
Čeprav delujejo štiri leta, so medijsko bolj izpostavljeni šele zadnjih pol leta. Foto: MMC RTV SLO / P. S.
Katerega pesnika bi Adam še uglasbili?

Pred tremi meseci se je na prodajnih policah pojavil izdelek skupine, ki je začela delovati pred štirimi leti. V njej so združeni trenutni in nekdanji člani skupin Srečna mladina, Anavrin in Tide. Peter Dekleva (kitara, glas), Damir Lisica - Dado (glas, theremin), Anej Kočevar (bas) in Gregor Jakac (bobni) se te dni na koncertnih odrih predstavljajo z albumom Alfa.

"Mislim, da v takšnih trenutkih tega ne moreš kontrolirati, ampak samo 'dati ven', kar pride, in v tej fazi kar koncertiramo," je o kreativnem navdihu po nastopu na letošnjem Schengenfestu za MMC spregovoril pevec skupine Dado. Več si lahko preberete v pogovoru spodaj.


Kako to, da ste se po Anavrinih odločili za še eno "prebijanje" na sceno?
To je v bistvu čisto stvar kreativnega navdiha, ki ga ne moreš kontrolirati. Mogoče kakšne stvari ne moreš izraziti v neki zasedbi, pa se drugje drugače izraziš. Peter Dekleva me je povabil v skupino, da bi začeli. V bistvu je šlo za avanturo, za dogodivščino. Potem se je ta projekt razvil tudi v bend. Skupina Adam obstaja že štiri leta. Mogoče je medijsko izpostavljena šele zadnje pol leta, ampak štiri leta se je to kopičilo, nabiralo. Potem pa smo se odločili posneti zgoščenko in mislim, da v takih trenutkih tega ne moreš kontrolirati, ampak samo dati ven, kar pride pride, in v tej fazi kar koncertiramo.

Zelo odmeven je bil vaš nastop pred skupino Gossip. Kako je prišlo do tega?
To je bilo spet spontano. Konkretno: veliko se angažiramo tudi na tem področju, da se poskušamo tudi sami kaj dogovoriti. Klicali smo organizatorja. Rekel je: "Mogoče pa vas lahko spravimo notri. Ste zanimiva zadeva, ampak moramo preveriti, ali se Gossip s tem strinjajo." Potem so vse naše posnetke, biografijo, slike dali Gossip. Po treh tednih – ko so se Gossip odločali, ali bi ali ne bi – smo mi že pozabili na to: "Očitno ni nič. Poskusili smo." Kličejo kasneje: "Ej, Gossip so rekli, da ste jim 'ful' všeč in lahko igrate eno uro." Bili smo čisto navdušeni. Še več takšnih koncertov.

Kako je bilo v Križankah?
'Ful' dobro. Itak je 'ful' dobro vzdušje. Križanke imajo nekakšen čar. Mislim, da si vsak bend želi tam igrati. Jaz upam, da čim prej na samostojnem koncertu.

Na Schengenfestu ste predstavili tudi Tekoče kristale. To je nov projekt. Kako je nastal?
To je sodelovanje z Ninom Flisarjem, s pesnikom. Gre za projekt Rokerji pojejo pesnike, pri katerem rockovski bendi uglasbijo pesmi pesnikov. In organizator Dušan Hedl je povabil Petra Deklevo k sodelovanju in skupaj sta za Adam sestavila komad. Seveda smo takoj za, ko je treba nekaj delati. In pesem Nina Flisarja Tekoči kristali nam je padla v oči. To besedilo se ujema s tem, kar mislimo, in na koncu smo še ugotovili, da je Nino tudi 'ful faca'. In smo rekli: "Nino, greš z nami še na kakšen koncert, da skupaj zažuramo?"

Bi še kakšnega pesnika uglasbili?
Če bo kdo imel takšno željo, definitivno. Mogoče drugo leto spet sodelujemo na tem natečaju.

Kaj sledi zdaj?
Sledi jesenska klubska turneja.

Katerega pesnika bi Adam še uglasbili?