Veliki zmagovalec Evrovizije 2015 je Šved Måns Zelmerlöw, ki je zapel skladbo Heroes. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Veliki zmagovalec Evrovizije 2015 je Šved Måns Zelmerlöw, ki je zapel skladbo Heroes. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Bo končna lestvica ostala takšna tudi po junijskem zasedanju EBU-ja? Foto: EBU
Klubi ljubiteljev evrovizijske popevke so svoje glasove drugače razdelili - po njihovem bi morala zmagati Italija, Slovenija pa zaseda visoko peto mesto. Foto: OGAE International

Na uradnih straneh Evrovizije so v finalnem večeru največjega glasbenega tekmovanja sporočili, da so se zgodile nepravilnosti pri glasovanju Makedonije in Črne gore, zato so izločili glasove strokovne žirije in je 100-odstotno obveljal le televoting. Točke, ki sta jih sporočili Makedonija in Črna gora, tako odražajo le okus občinstva iz omenjenih držav.

Kot so na kratko napisali na uradni spletni strani, je nadzorni organ festivala diskvalificiral glasove makedonske in črnogorske žirije - po pravilih Evrovizije glasov žirije ne upoštevajo ob morebitnih tehničnih težavah in kršitvah pravil -, kaj spornega se je dogajalo, pa za zdaj ni znano.

Po evrovizijskih pravilih mora biti pri glasovih vsake države razmerje moči med okusom ljudstva in stroke 50 : 50. Potem ko se je govorilo, da bi lahko razveljavili vse točke, ki sta jih podelili Makedonija in Črna gora, pa je uradno potrjeno, da se to ne bo zgodilo. Vrstni red ostaja takšen, kot je. EBU bo o zadevi in morebitnih sankcijah za obe državi razpravljal junija.

Spomnimo, Slovenija, ki se je z zbranimi 39 točkami uvrstila na 14. mesto (nastopilo je 27 držav), je dobila glasove tako od Makedonije kot Črne gore - prva nam je namenila kar osem točk, druga pa štiri točke. Slovenija je v finalu dobila točke še od naslednjih držav: Izrael (6), Srbija (5), Litva (po 4), Latvija in Azerbajdžan (po 3), Islandija (2) ter Finska, Švedska, Norveška in Poljska (1).

Znani so datumi Evrovizije 2016 - 10. maja bo 1. predizbor, 12. maja 2. preidzbor, 14. maja pa bo veliki finale.

Slovenija v finale s 5. mesta
Po razglasitvi zmagovalca je EBU tudi razkril glasove iz obeh predizborov. V prvem je zmagala Rusija pred Belgijo in Estonijo, v drugem pa Švedska pred Latvijo in Izraelom.

Slovenija se je v drugem polfinalu v sobotni finale uvrstila kot peta. Duo Maraaya je zbral 92 točk, 12 točk sta nam podelila Azerbajdžan in Črna gora, osem točk nam je dala Latvija, sedem Litva, po šest točk smo dobili od Nemčije, Islandije, Izraela, pet od Velike Britanije in Poljske, štiri točke od Švice, Portugalske, Norveške in po tri točke od Cipra, Češke, Italije in Malte, točko pa nam je namenil tudi San Marino.

Slovenija med najboljših pet
Včerajšnji finale so podrobno spremljali tudi člani Klubov ljubiteljev evrovizijske popevke, ki jih najdemo po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Ljubitelji Evrovizije so vzporedno z uradnim glasovanjem, ki smo ga prek malih zaslonov spremljali pozno v noč, organizirali tudi svoje interno glasovanje znotraj OGAE-ja. Najboljših pet držav po mnenju Klubov ljubiteljev evrovizijske popevke je: Italija (367 točk), Švedska (338 točk), Estonija (274 točk), Norveška (243 točk) in Slovenija z 228 točkami na visokem petem mestu.