Glastonbury poteka na kmetiji Worthy Farm v Piltonu na jugozahodu Anglije. Slaven je tudi po blatu, sploh hudo je bilo v letih 1997, 1998 in 2005, ko je močno deževje celotno prizorišče spremenilo v veliko močvirje. Foto: Reuters
Glastonbury poteka na kmetiji Worthy Farm v Piltonu na jugozahodu Anglije. Slaven je tudi po blatu, sploh hudo je bilo v letih 1997, 1998 in 2005, ko je močno deževje celotno prizorišče spremenilo v veliko močvirje. Foto: Reuters
Rolling Stones
Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts in Ronnie Wood se bodo predstavili v soboto. Foto: EPA

Glastonbury je krepko zakorakal že v peto desetletje svojega obstoja. Zrastel je iz srečanja 1.500 hipijev na kravji farmi leta 1970, ko je moral vsak v zameno za liter mleka plačati en funt, v "superdogodek", za katerega vstopnica stane 205 funtov (240 evrov), povprečna starost obiskovalca pa je 36 let. Vsak človek na Glastonburyju v povprečju zapravi kar 425 funtov (500 evrov).

Kdor si med taborjenjem ne želi umazati ... vsega, se lahko odloči za bolj prefinjeno različico prenočevanja, imenovano "glamping", ki ponuja zasebna stranišča in prhe. Kljub temu je šotorjenje še vedno najbolj priljubljeno početje, tako da je v teh dneh pogled na množico šotorov, postavljenih na kmetiji na jugozahodu Anglije, zares nekaj posebnega. V preteklosti je festival že prestal poplave in strele ter si pridobil sloves začetnika valjanja po blatu, za letos pa je vremenska napoved ugodnejša.

Stojnic, da se izgubiš med njimi
Prvi obiskovalci so prišli v sredo in lahko so že prehodili prizorišče, ki je zares gromozansko. Okoli prizorišča so namestili 20-kilometrsko ograjo, znotraj nje pa je postavljenih 4.500 premičnih stranišč, 350 stojnic s hrano, 198 lokalov in še 1.000 stojnic, na katerih je mogoče dobiti praktično vse, od odej do spominkov in najnovejših tehnoloških naprav. Na obiskovalce čaka "vojska" kar 34.000 delavcev.

Tokratni glasbeni vrhunec festivala se obeta v soboto, ko bodo v sklopu 50. obletnice glasbenega delovanja nastopili legendarni Rolling Stonesi. "Že vrsto let sestavljamo seznam naših želja, skupin in posameznikov, ki si jih želimo privabiti na Glastonbury. Vsako leto je bil ta seznam krajši, v resnici so nam ostali le še Stonesi. In tudi te lahko letos prečrtamo," je navdušen ustanovitelj festivala Michael Eavis.

58 odrov, 2.000 nastopajočih
Med nastopajočimi bodo še Arctic Monkeys, Mumford & Sons, Dizzee Rascal, indierokovska skupina Alt-J, malijska pevka Rokia Traore, Avstralec Nick Cave & The Bad Seeds, rokerji Primal Scream, Elvis Costello, kantripevec Kenny Rogers in hiphoper Nas. To je le peščica izpostavljenih, vsega skupaj pa se bo na 58 odrih predstavilo več kot 2.000 glasbenikov.

Vstopnice so šle letos za med, saj so jih razprodali v eni uri in 40 minutah - in to še preden so sploh napovedali udeležbo Micka Jaggerja in "kompanije". Drugi britanski glasbeni festivali se sicer ne morejo pohvaliti s takšno priljubljenostjo, prav nasprotno, nekaj so jih zaradi slabe prodaje celo morali odpovedati. Strokovnjaki kot enega izmed razlogov za to navajajo (pre)obilico glasbenih festivalov na Otoku, saj je samo lani po Veliki Britaniji potekalo rekordnih 157 festivalov, vsota prodaje vseh vstopnic pa je znašala prek 200 milijonov evrov.

Utrinke s prvega dne festivala in zbujanje v četrtkovo jutro si oglejte v spodnji galeriji.