Organizatorji festivala so letos zgradili 'mesto' na otoku Obuda, ki sprejme približno 80.000 prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Organizatorji festivala so letos zgradili 'mesto' na otoku Obuda, ki sprejme približno 80.000 prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Festivala se tudi letos udeležujejo številni Slovenci. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Veliko kolo nad festivalom je letos še večje. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Skunk Anansie
Skunk Anansie so prav na Szigetu nadaljevali svojo koncertno turnejo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Najbolj zanimiv in odmeven z imeni je tudi letos glavni oder, kjer lahko obiskovalci vsak dan od srede naprej spremljajo svoje najljubše skupine (med 16. uro popoldne in 11. uro zvečer). Organizatorji festivala - 21. zapored - so letos na glavni oder pripeljali mešanico novih imen in starih legend. Zgodba z gnečo pod odrom, kakršna je bila lani ob nastopu raperske legende Snoop Dogga (takrat se še ni predstavljal kot Snoop Lion), pa se prve dni festivala še ni ponovila.

Ledino na glavnem odru je letos med prvimi prebijal britanski pevec Alex Clare, ki je nastopil v sredo. Toda z izjemo ob prepevanju njegove uspešnice Too Close je občinstvo ostalo razmeroma zadržano. Enega izmed udarnejših nastopov so znova uprizorili Skunk Anansie, ki so bili še v nedeljo na slovenskih odrih, natančneje na festivalu Schengenfest. A v primerjavi z nastopom v Vinici jih je tokrat pričakalo občinstvo ob zgodnejših urah, saj so svoj repertoar odigrali še na soncu, okoli šeste ure zvečer.

Prvi dan je zaznamoval tudi polet 10.000 balonov, napolnjenih s helijem. Veličastnemu prizoru je sledil nastop nemške pankerske institucije Die Ärzte, večer pa je sklenil Nick Cave s svojo skupino Bad Seeds, s katero prihaja 25. novembra v ljubljansko Halo Tivoli. Kljub dovršenemu nastopu in brezkompromisni kakovosti pa je njegov nastop sredi otoka Obuda potrdil, da njegova glasba ni najboljša ustreznica za festival, kot je Sziget.

Ob glavnem odru pa so zaživeli tudi številni drugi. Na odru A38 - oder, rezerviran za sveže poslastice glasbene industrije - je ledino prebijala Everything Everything, predskupina Muse ob njihovem zadnjem obisku Madžarske, ki so s svojo mešanico kitarskega popa in kančkom melanholije med obiskovalci pustili precej medel vtis. Precej boljšega so na odru World Music pustili stari znanci letošnjih festivalskih odrov v Sloveniji - Dubioza Kolektiv.

Ko na oder stopi mojster besed ...
Sinoči je eno izmed večjih skupin privržencev pod svoj oder privabil britanski mojster besed Dizzee Rascal. Za avdio-vizualni presežek pa je poskrbel kolektiv z Otoka, ki sliši na ime Biffy Clyro. Primat na odru A38 pa je pripadel nesojeni skupini letošnjega Schengenfesta (zaradi objektivnih razlogov so svoj nastop v Vinici odpovedali) belgijskih rockerjev Triggerfinger. Četudi so najbolj znani po svoji priredbi I Follow Rivers, ki jo v izvirni različici prepeva Lykke Li, Belgijci na svojih nastopih priredijo pravo rockersko poslastico za ušesa.

Za ljubitelje panka so sinoči poskrbeli Baski Ska-P, ki so bili hkrati tudi uvertura v zabavo z vetrnicami. Sklepno dejanje četrtkovega večera je pripadlo enemu izmed komercialno najbolj izpostavljenih imen elektronske glasbe ta hip - Nickyju Romeru. Še enemu nesojenemu izvajalcu, ki je bil napovedan za nastop v Sloveniji letos maja, a ga na koncu ni bilo.

Sledi pester vikend na Szigetu
Eden izmed vrhuncev dogajanja sledi nocoj, ko bodo na oder stopile britanske legende Blur. Do nedelje pa se bodo na odru Szigeta še zvrstili Mika, Franz Ferdinand, Zaz, Tame Impala (ki v 12. avgusta prihajajo v ljubljanski Kino Šiška) in David Guetta. Vsak dan pa se bo na Szigetu odvilo 250 različnih dogodkov; od koncertov do predstav, razstav, delavnic in iger. Več o obfestivalskem dogajanju si boste lahko prebrali in pogledali v nedeljo.

Utrinke iz prve polovice dogajanja na festivalu, si lahko pogledate spodaj.