Glasba
(4)
Sólstafir
Sólstafir so se vrnili v Slovenijo po lanskem nastopu na MetalDays. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sólstafir
Skupino sestavljajo bobnar Guðmundur Óli Pálmason, kitarista Aðalbjörn Tryggvason (tudi pevec) in Sæþór Maríus Sæþórsson ter baskitarist Svavar Austman. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Repertoar:
 - Náttfari
- Köld
- Lágnætti
- Rismál
- Ótta
- Þín Orð
- Dagmál
- Náttmál
- Svartir Sandar
------------
- Fjara
- Goddess of the Ages
- Ljós í Stormi
Esben And The Witch
Za ogrevanje so skrbeli Esben And The Witch. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dodaj v

Foto in video: Islandski vihar Sólstafir v zavetju klubske intime

Sólstafir so se vrnili v Slovenijo
21. november 2014 ob 11:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Lepota tišine in hrupa, ki ženeta nagon islandske četverice Sólstafir, da pripravi poslušalca iz stanja umirjenosti do kolektivne hipnoze, se je vrnila na slovenske odre.

Sólstafir so veljali za black metal skupino vse do EP-ja Vil Valhallar, a nato je prišlo obdobje, ki so ga močno zaznamovali postrokovski/pankovski vplivi z Í Blóði og Anda. Zadnje izdaje četverice so daleč od klasičnega black metala, toda še vedno ostajajo vplivi. Köld je bil album, ki jih je zaznamoval in jim prinesel slavo - še danes velja za njihovega najuspešnejšega. Edinstven tok, progresiven zvok, nalezljive melodije - to so komponente, ki jih skupina združuje pri avdiozapisih in ki jih je prinesla v ljubljansko Galo Halo.

Islandci so se vrnili v Slovenijo po več kot letu dni, ko so nastopili na MetalDays. Zato ni presenetljivo, da njihov spomin na Slovenijo obsega žgoče sonce, ki je sijalo med njihovim nastopom v Tolminu. Islandski težkokategorniki so se vrnili z rokerskimi kitarami, neutrudljivimi bobni in vokalom ter prezenco 'frontmana' Aðalbjörna Tryggvasona.

K nam so prišli z novim albumom Ótta, ki predstavlja nadaljevanje obdobja, katerega začetek sega v 2011 z Svartir Sandar. Z njim se pomikajo po ozemlju postrokovske nadčutnosti in svobodne ustvarjalnosti. In čustva, ki so ujeta na album, sprostijo šele na nastopih v živo, kar je pokazal sinočnji koncert.

Že z uverturo v večer Náttfari in pozneje s skladbo Ótta (na videoposnetku) so postavili temelje kitarske udarnosti, ujete v dvopolni krog - od moteče glasnosti do spokojne tišine. Prav dejstvo, da v svojo glasbo brez težav postavljajo element tišine - na primer pred skladbo, ki so jo odigrali brez spremljave klaviatur, Lágnætti je Tryggvason prosil vse zbrane za tišino (in jo pogojno dobil - ob nekaterih vzklikih).

Prav Lágnætti je del širše zgodbe, saj se zadnji album začne prav s to skladbo. Osem skladb, odpetih v islandščini, kolikor jih premore album, temelji na konceptu starega sistema islandskega merjenja časa, kjer en del predstavlja tri ure. Lágnætti je tako sinonim za polnoč in štetje se konča z Náttmál, ki je tudi del repertoarja na njihovi zadnji turneji.

Morda je prav skladba Ótta dober prikaz bistva skupine, kjer se zvok giba iz mojstrske introvertnosti kitar, ki napajajo "širšo sliko" v obogatena klasična g-g-b-d-zaporedja. Tryggvason ob tem ostaja v varnem območju, kjer se približuje poslušalcem ob prepevanju nežnih tonov. Te že v naslednjih nekaj minutah nadomesti z besnimi kitarskimi riffi in vokalnimi vložki.

Vrhunec večera za polno Galo Halo je bila izvedba skladbe Fjara, za katero se je pevec pred tem šalil, da so mu ponudili 10.000 evrov, če je ne zapoje. On je vzel denar, a tudi Fjara je odmevala iz grl zbranih.

Ambientalna islandska godba, ki črpa iz korenin folka in sludgea, je bila tako le pika na i festivalnega večera, ki ga ga dopolnili zasedbi Esben And The Witch in Obsidian Kingdom.

Do takrat pa lahko najdete več utrinkov dogajanja v Gala Hala spodaj.

Klavdija Kopina, foto: Sandi Fišer
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Esben And The Witch
Sólstafir
Sólstafir
Sólstafir
Sólstafir
Sólstafir
Sólstafir
Sólstafir
Sólstafir
Sólstafir
Sólstafir
Sólstafir
Prijavi napako
Komentarji
ishgilliath
# 21.11.2014 ob 21:14
Kot prvo, nevem zakaj so bili predskupina Esben and the witch. Zakon band, vreden ogleda, ampak glede na žanr in povprečno metal publiko precej neustrezni. Solstafir pa so definitivno eden najboljših rezultatov post black metal scene, fantastični tako v živo kot doma, ampak 23€ za koncert v Gali je pa absolutno preveč... Na sploh so metal koncerti na Metelkovi v zadnjih 6,7,8 letih postali absurdno predragi... Ne vem, očitno se splača, ampak plačevati 20-25€ za tako kontra-kulturne zadeve je bizarno... Saj to ni Buble scena, kjer dajo ljudje 150€ in se jim to niti ne zdi preveč...
ImmortalScum
# 21.11.2014 ob 18:03
Pohvalno za članek, kljub temu, da nisem bil na koncertu, imam dobre spomina na njih iz MD. !m!
windir
# 21.11.2014 ob 17:40
bi si kar upal trdit, tole je bil eden boljših koncertov letos.
cat_bastet
# 21.11.2014 ob 13:37
Zakon večer! Dodala bi samo še da so bili Obsidian Kingdom zagotovo presenečenje večera, škoda, da niso bili drugi na vrti, ker so Esben And The Witch malo presekali energijo.
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo