Pogled iz zraka na Glavni trg med nastopom Klaxonsov. Foto: Žiga Intihar
Pogled iz zraka na Glavni trg med nastopom Klaxonsov. Foto: Žiga Intihar
Zbrani denar je šel v dobrodelne namene. Foto: Žiga Intihar
Guttiji so bili ena izmed treh slovenskih predskupin. Foto: Žur z razlogom
Klaxonsom je uspelo spraviti množico v gibanje. Foto: Aljaž Novosel

Tokratni Žur z razlogom je znova potekal v Mariboru, a v nasprotju z zadnjim, konec novembra z MGMT, je imel tokratni vse dispozicije, da z 20 stopinjami privabi v štajersko prestolnico za Slovenijo že kako prav impresivno množico.
Celo Slovenske železnice so ponujale posebno, za 50 odstotkov znižano karto Ljubljana-Maribor, a nočni vlak je bil nazadnje napol prazen, nobenega sledu o pričakovani trumi opitih mladoletnikov.
Prelahko se zdi okriviti oddaljenost od prestolnice (na MGMT pri temperaturah okoli ledišča je bilo občutno več ljudi), prepavšalno neposluh slovenskega občinstva za alternativno (indie-rock) glasbo. A nazadnje je krivca res verjetno treba iskati prav tu.
Sveže domače skupine
Klaxonsi, sobotni "headlinerji", so po rangu sicer verjetno nekje na isti ravni kot MGMT, a očitno se je odločilo, da slovensko občinstvo Kids pač pozna (čeprav ne vem, zakaj slovenske radijske postaje MGMT vztrajno ignorirajo), Golden Skans pa ne. Kar je velika škoda, saj je tokratni Žur z razlogom postregel z vrsto zanimivih izvajalcev, nastop Klaxonsov pa je bila prava vaja v koncertni energiji.

Jutri si boste lahko na www.rtvslo.si prebrali tudi intervju, ki so ga Klaxonsi dali za MMC in Aritmijo.

Skratka, lahko bi bil žur, bila pa je dokaj umirjena zadeva, ki je na trenutke celo spominjala na kakšen družinski piknik, ko si v popoldanskih urah gledal igranje otrok na skoraj popolnoma praznem prizorišču pod glavnim odrom. Ne ravno občinstvo, na katerega so merili organizatorji s svojim osvežujočim izborom.
Prva se je predstavila koroška skupina ZircuS, ki je nedvomno pustila vtis že zaradi pogumnih oprav - fantje so nastopili v plenicah. Žaganju in bizarnim opravam so sledili precej bolj melodični (in stilsko dovršeni v črnem) litijski Guttiji, za njimi pa smo še malce boj zapluli v elektropop vode z italijanskim kolektivom Low Frequency Club. Kot zadnja predskupina je navdušil domači elektrodvojec Qualias in Yanoosh. Med posameznimi nastopi je glasbo vrtel domači DJ Felis Catus.
Vstopnina z namenom je znašala simboličen 1 evro, s katerim so obiskovalci prispevali za društvo Beli obroč Slovenije, ki pomaga žrtvam nasilja. Sporočilo Žura z razlogom je namreč bilo, da je "NASILJE OUT".

Klaxonski izbruh
Klaxonsi so s svojim intenzivnim, energičnim nastopom v dobri uri nanizali vse svoje največje uspešnice in nekaj materiala s svojega drugega, lani izdanega albuma. Začeli so z udarno Atlantis to Interzone in od tam dalje le še stopnjevali svoj nu rave vihar.

Britanci naj bi sicer večer predtem kar konkretno preizkušali sloves štajerskih rujnih kapljic, saj je eden izmed članov bojda zaspal za mizo v lokalu, preostali pa tudi niso zaostajali v upravičevanju statusa, da so eni večjih žurerjev na londonski indie-rock sceni. Maček se jim naslednji dan očitno ni poznal, saj so bili na odru odlično razpoloženi.
Najboljšega odziva so bile pričakovano deležne uspešnice Echoes, Golden Skans in zaključni Not Over Yet. Skratka, kdor sinoči ni prišel v Maribor, mu je lahko žal. Verjetno strahu, da bi bilo tudi na naslednjem Žuru z razlogom, na Umeku v Ljubljani avgusta, tako malo ljudi, ni. Slovensko občinstvo pač čaka še kar nekaj lekcij v sodobnih glasbenih trendih.
Kaja Sajovic (Foto: Aljaž Novosel, Žiga Intihar)