Carlo Conti in Will Smith v
Carlo Conti in Will Smith v "elementu". Foto: EPA
Il Volo
Trojico mladeničev, znano kot Il Volo, sestavljajo Piero Barone, Ignazio Boschetto in Gianluca Ginoble, zasedba pa je nastala po njihovem nastopu na enem izmed številnih italijanskih šovov talentov leta 2009. Foto: EPA
Ed Sheeran in Carlo Conti
Kot posebni gost je nastopil britanski pevec Ed Sheeran. Foto: EPA

Il Volo so si z zmago prislužili vstopnico za nastop na letošnji Evroviziji na Dunaju. Pred končnim glasovanjem o prvih treh skladbah se je pojavil manjši zaplet, saj je iz zapisa na zaslonu sprva kazalo, da je iz zaključnega boja izpadel Nek, kar je občinstvo v San Remu sprejelo z žvižgi neodobravanja.

Med šestnajstimi nastopajočimi so na koncu v superfinalu Il Volo s pesmijo Grande amore v superfinalu za štiri odstotke premagali Neka s pesmijo Fatti avanti amore in Maliko Ayane s pesmijo Adesso e qui (Nostalgico presente), ki je na koncu prejela 26 odstotkov glasov. Moč glasovanja je bila sicer v rokah strokovne žirije (30 odstotkov), posebne žirije (30 odstotkov) in glasovanja občinstva (40 odstotkov).

Izmed "prebliskov" v tekmovalnem delu je treba še omeniti nastop italijanske predstavnice na Evroviziji leta 2012 Nine Zilli, ki je tudi tokrat prišla na oder v slogu soul-bluz-pop balade Amy Winehouse. S pesmijo Sola je na koncu pristala na devetem mestu. Za enega izmed bolj neobičajnih nastopov pa je poskrbel Moreno z mešanico rapa in petja v pesmi Oggi ti parlo cosi, ki je končala na predzadnjem mestu.

Italijane je tako prepričala močna balada in zato so pustili doma Neka, ki je tokrat eksperimentiral s svojim vokalom v bolj elektronskih vodah (podobnih ritmom Swedish House Mafie) ter na koncu odnesel nagrado za najboljši aranžma, medtem ko je Ayana dobila nagrado kritikov.

Sanremo - televizijski šov
A Sanremo je v prvi vrsti upravičil ugled televizijskega spektakla, kjer se je ves teden vse vrtelo okoli čustev, mode in seveda glasbe. Piko na i so letos postavili posebni gostje, med katerimi so bili italijanski komik Giorgio Panariello, ameriški igralec Will Smith, španska igralka Rocio Munoz Morales in avstralska igralka Margot Robbie (ki se je lahko spomnite iz filma Volk z Wall Streeta, v katerem je zaigrala tudi Katarina Čas). Med posebnimi glasbenimi gosti sta bila britanski pevec Ed Sheeran in ikona italijanske popglasbe Gianna Nannini.

A to je bil predvsem Carla Contija, ki je ob "modnih dodatkih večera" - sovoditeljicah Emmo in Ariso krmaril skozi finalni večer. Med šovprogramom se je Conti prelevil v spremljevalnega vokalista - no, bolj opazovalca, medtem ko je Smith zapel delček legendarne pesmi Volare. Italijanski javnosti je - v duhu valentinovega - predstavil zaljubljeni par Concetto in Bartolomea Manentija, ki sta poročena že 65 let. Mlajši gledalci pa so prišli na svoj račun ob nastopu Sheerana, ki je zapel Sing in Thinking Out Loud.

Praznik italijanske kancone, ki ga je letos prvič vodil televizijski voditelj Conti, je po oceni italijanskih medijev zaznamovala vrnitev k tradiciji, kar pa so gledalci očitno nagradili z gledanostjo, ki je bila še višja kot v zadnjih letih.

Več utrinkov najdete spodaj.