Gunsi so navdušili na Exitu. Foto: EPA
Gunsi so navdušili na Exitu. Foto: EPA
Exit
Začetki festivala Exit, ki je bil leta 2007 imenovan za najboljši evropski festival leta, segajo v leto 2000. Nastal je kot študentski protest proti represivnemu režimu v Srbiji, s časom pa je pridobil mednarodno veljavo. Do zdaj je Exit privabil že več kot dva milijona obiskovalcev iz 65 držav. Foto: Exit Facebook
Exit kamp
Letos se je kamp preselil na novosadsko plažo Štrand. Foto: Exit Facebook
Exit
Na Exitu se je v prvih treh dneh zbralo skoraj 100.000 obiskovalcev. Foto: Exit Facebook
Exit
Do zdaj je Exit privabil že več kot dva milijona obiskovalcev iz 65 držav. Foto: Exit Facebook

Zadnji večer, je v svojem slogu, z več kot 45-minutno zamudo, okoli polnoči na oder prišel vodilni pevec zasedbe Axl Rose, ki je z vzklikom začel nastop, po dvajsetih minutah pa je le pozdravil vse navzoče: "Dober večer, dečki in deklice, kako ste?"

Po poročanju srbskih medijev Guns N' Roses niso razočarali, saj so priredili več kot tri ure dolg koncert, na katerem niso manjkale uspešnice, kot so You could be mine, It's so easy, Sorry, November rain, Chinese democracy, Welcome to the jungle, Knockin' on Heaven's Door, Paradise City ....

Po podatkih organizatorjev je bilo zadnji večer 35.000 ljudi, prvi obiskovalci pa so zasedli prostor pred glavnim odrom že okoli 19. ure, čeprav je bil koncert Gunsov napovedan šele ob 23.uri. Občinstvo pred glavnim odrom je pred nastopom ameriške skupine na noge spravila prav tako legendarna beograjska rock skupina Partibrejkers, na enem izmed odrov pa se je med drugim predstavila slovenska skupina Toronto Drug Bust.

Na Exitu je lahko vsak našel kaj zase, zadnji večer je na Happy Novi Sad odru nastopil Goldie, na latinoodru so do jutranjih ur odmevali latino zvoki, na odru Fusion so nastopili Zemlja gruva, Little Dragon, Dječaci in Eyesburn, v Dance Areni pa so glasbo vrteli Laurent Garnier, Marko Nastić, Dejan Miličević in Marko Milosavljević.

Prve tri dni je po podatkih Policijske uprave Novi Sad Petrovaradinsko trdnjavo obiskalo 96.000 obiskovalcev, od tega jih je bilo prvi dan 27.000, drugi 35.000 in tretji dan 34.000 obiskovalcev.

V kampu premalo dreves
Ves festival je bilo pestro tudi v kampu, ki so ga letos preselili na novosadsko plažo Štrand, kjer so se zabave nadaljevale tudi po končanem dogajanju na Petrovaradinski trdnjavi. V kampu je bilo postavljeno več kot 2.000 šotorov, poleg uživanja v glasbi pa so obiskovalci veliko časa preživljali ob vodi.

"Edino, kar manjka tukaj, so drevesa, da bi bili šotori v senci. Ko bom odšel, bom zasadil svoje drevo, da bom lahko pod njim spal," je za srbski Blic izjavil grški obiskovalec, ki je dodal: "Festival je odličen, že tretje leto prihajam na Exit, kamor bom prihajal, vse dokler bo obstajal." Bolgarska skupina fantov se je najbolj veselila nastopa Gunsov, navdušili pa so jih tudi nastopi skupin Gossip in Plan B: "Namenoma smo prišli v kamp, da spoznamo ljudi iz drugih držav, mi smo tukaj kot ena velika svetovna družina."

Od 12. do 15. julija je na 20 odrih na ustaljeni lokaciji Petrovaradinske trdnjave v Novem Sadu nastopilo več kot 500 obiskovalcev: Guns N’ Roses, Duran Duran, New Order, Erykah Badu, Plan B, Avicci, Richie Hawtin, Gossip, Wolfmother, Skream feat. STG Pokes, Sub Focus dj set & Id., Hercules & Love Affair ter številni drugi.

Neko makedonsko obiskovalko so razjezile pokvarjene prhe v kampu in trikratna preselitev v kampu, neki Beograjčan pa je dejal, da mu je dogajanje v kampu bolj všeč kot glasbeni program: "Letos je bil glasbeni program precej slab, zato sem se odločil, da naslednje leto rezerviram le mesto v kampu, karte za Exit pa ne bom kupil."