Člani skupine Mona so že videti kot kakšen južnjaški bend iz 50. let. Tudi zvok črpajo iz tistih časov. Foto: MySpace
Člani skupine Mona so že videti kot kakšen južnjaški bend iz 50. let. Tudi zvok črpajo iz tistih časov. Foto: MySpace
Pevec Brown je poln poduhovljenih rockovskih krilatic, kakršna sta, denimo: 'Če nima strasti, ni resnično' in 'Videl sem, kako lahko pesem spravlja v bes, celi rane, izžareva ljubezen, zapeljuje, pomirja, izziva in se predaja. Vse v treh minutah. To smo mi.'

Mona so za zdaj posneli samo dva komada in en demo posnetek, ki ga lahko poslušate na njihovem profilu na MySpaceu, a so se že znašli na vseh seznamih najboljših novih glasbenih izvajalcev leta, med drugim tudi na uglednem BBC Sound of ... Poll in NME-jevem seznamu 20 izvajalcev, na katere je treba biti v letu 2011 pozoren.
Nick Brown (vokal, kitara, klaviature), Vince Gard (bobni), Zach Lindsey (bas) in Jordan Young (kitara) prihajajo iz zibke glasbe, iz Nashvilla v Tennesseeju. Iz iste zvezne države kot Kings of Leon,in čeprav imajo v svoji diskografiji precej, precej manj vpisov kot bratje Followill, jim je v kratkem času uspelo, da jih poznavalci glasbene industrije imenujejo za njihove naslednike. Onjih pišejo kot o "neskomercializiranih Kings of Leon" ali celo, da spominjajo na "Kings of Leon, ko so bili še dobri".
Večje založbe že tekmujejo med sabo, katera bo prva podpisala pogodbo s četverico iz Nashvilla - ob takih hvalospevih in obetih naslednjih stadionskih rockvelikanov to ni nič čudnega. Poleg tega za njih skrbi Saul Galpern, ki je nekdaj bdel nad Suede. Guardian, ki je že postal del Monine skupine oboževalcev, v tem vidi neko notranjo logiko: "Kot Suede so tudi Mona dobra ideja. Vse, kar potrebujejo, je pravi pristop, prava podaja, in ta ideja bo zavzela obliko in se zelo hitro razširila. Preden se boste zavedli, bodo že na naslovnici kakšne večje glasbene revije, poveličevani v najboljši novi bend v Ameriki."
Fenomen MySpacea
A za zdaj so Mona, kot mnogi drugi bolj "indie" ameriški bendi, večji v Veliki Britaniji kot doma. Povzpeli so se na prvo mesto t. i. "buzz chart" in se uvrstili na vse najboljše nove sezname - še preden so sploh izdali prvi komad!

Profil skupine Mona na MySpaceu. Tu sta za zdaj objavljena dva komada (Listen to Your Love in Trouble on The Way) in demo posnetek Lines in the Sand.

V današnjem svetu interaktivnih spletnih strani in nalaganja glasbe s spleta ti pač dejansko ni treba izdati plošče, da si opažen. Skupine imajo demo posnetke in posnetke naložene na svojih profilih na Facebooku in MySpaceu ter na YouTubu. Včasih celo leta prej, preden jim dejansko uspe najti svojo "bazo" poslušalcev. A še celo v tem svetu so Mona svojevrsten fenomen - 180.000 ogledov profila, še preden je skupina objavila eno samo noto.
Večji od Bona?
Kot piše Stereoboard, Monina odločitev, da ne objavi pesmi, ni bila posledica pomanjkanja materiala, ampak vztrajanja skupine, da izpili svojo obrt. Poleg tega so jeseni že preizkusili koncertne odre Nemčije in Velike Britanije, svoj prvi singel, Listen To Your Love, pa naposled izdali v samozaložbi Zion Noiz 13. septembra. Komad je tipičen primerek Moninega zvoka - udaren, garažno nesproduciran, retro. Skratka, iz njega izžarevata iskrenost in klasična rockovska pristnost, osredotočena na dvodelne melodije izzivalnega verza in eksplozivnega refrena.
"Romantični rock'n'roll za mestne ljudi," so glasbo označili pri Rough Trade Shops. Bo držalo. "Romantični" del nedvomno predstavlja odkrito koketiranje s "starim dobrim zvokom", ki je danes ob vseh remiksih in elektronskih podlagah že kar redkost. "Rock'n'roll" del pa je poleg nekompromisnih kitarskih rifov in utripajočih basovskih linij nedvomno Brownov vokal, ki je prav tako drzen in strasten, kot bi pričakovali od nekoga, ki je svoj čas razglasil, da bo nekoč "večji od Bona".
V redu, torej ima precej velik ego. To pa v svetu rock'n'rolla pač ni neka večja karakterna redkost ali hiba.
Spodaj lahko poslušate prva (in za zdaj edina) posneta komada.
Kaja Sajovic