Taylor Swift je nagrado za najboljši popalbum pospremila s čustvenim govorom, kjer dekletom sporoča, da se nikomur ne smejo pustiti poniževati. Foto: Reuters
Taylor Swift je nagrado za najboljši popalbum pospremila s čustvenim govorom, kjer dekletom sporoča, da se nikomur ne smejo pustiti poniževati. Foto: Reuters
Mark Ronson
Mark Ronson in Bruno Mars sta z uspešnico Uptown Funk pričakovano prejela prestižno nagrado grammy. Foto: Reuters
Meghan Trainor
Meghan Trainor je z nagrado za najboljšega novega glasbenika nasledila Sama Smitha. Foto: Reuters

"Kot prva ženska z dvema tovrstnima nagradama želim prenesti sporočilo vsem mladim ženskam: na poti vam bodo vedno stali ljudje, ki bodo želeli uničiti vaš uspeh ali slavo. A če se osredotočite na delo in ljudem ne pustite poniževanja in kraje zaslug, boste nekega dne prišle ravno tja, kamor si želite. Takrat se boste lahko ozrle okrog in ugotovile, da je uspeh v celoti zasluga vas in ljudi, ki so vas podpirali - in to bo najboljši občutek na svetu," je v govoru po osvojeni nagradi za najboljši album dejala Swiftova. Po poročanju Independenta naj bi bil ta govor namenjen Kanyu Westu, ki ji je leta 2009 na podelitvi MTV-nagrad ukradel mikrofon in pozneje trdil, da je ravno zaradi tega zaslovela.

Taylor Swift je prejela še dva grammyja - za najboljši pop vokalni album ter najboljši glasbeni video Bad Blood, kjer je sodelovala z raperjem Kendrickom Lamarjem. Lamar se je sicer ponašal s kar enajstimi nominacijami, osvojil pa je pet kipcev - najboljši raperski album (To Pimp a Butterfly), rapersi nastop, raperski video in rapersko skladbo.

Prvi zlati kipec za Eda Sheerana
Sheeran je z romantično odo Thinking Out Loud osvojil grammyja za pesem leta, kipec pa mu je podelil sam Stevie Wonder. Pevec se je v govoru zahvalil svojim staršem: "Zadnja štiri leta sta vsakokrat priletela v Ameriko na podelitev nagrad in vsako leto sta rekla, da mi bo pa ravno takrat morda tudi uspelo."

Nagrado za sodelovanje leta je podelila Beyonce. Pevka trenutno buri duhove s svojim Superbowl nastopom, ki je razburil bele Američane. Pričakovano je šel kipec v roke Marku Ronsonu in Brunu Marsu za uspešnico Uptown Funk. "Ne bi bila tukaj, če ne bi bilo ljudi, ki tako radi plešejo na to pesem."

Meghan Trainor kljub hudi konkurenci novinka leta
Avtorica radijske uspešnice All About That Bass, Meghan Trainor, je v solzah sprejela nagrado za najboljšega novega umetnika. Tri grammyje so sicer osvojili tudi Alabama Shakes, dva sta šla v roke The Weeknd, med nagrajence pa so se letos uvrstili tudi Stapleton, Pitbull, D'Angelo, Kirk Franklin, Jason Isbell, Tony Bennett in Justin Bieber.

Kot vedno je bila slavnostna prireditev v znamenju številnih nastopov. Lady Gaga se je poklonila pokojnemu Davidu Bowieju z desetimi uspešnicami, B. B. Kinga pa so se spomnili Chris Stapleton, Gary Clark Jr. in Bonnie Raitt. Stevie Wonder je nastopil skupaj z a capella skupino Pentatonix, člani nekdanje skupine The Eagles pa so se spomnili pokojnega člana Glenna Freya. Letošnja prireditev se je poklonila tudi Lionelu Richieju ter pokojnemu pevcu skupine Mötorhead, Ianu Kilmisterju.

Prah dvignil nastop Adele
Rihanna, ki bi prav tako morala nastopiti na letošnjih grammyjih, je to odpovedala le dan prej s sporočilom, da ima vneto grlo, in se prireditve na koncu ni udeležila niti kakor gostja. Adele, ki velja za eno izmed najboljših pevk zadnjih let, pa je imela na odru kar nekaj težav. Mikrofon je bil napačno nameščen, kar je povzročilo, da je pesem zvenela, kot da je bila večina tonov zgrešenih. Pozneje se je na družbenem omrežju Twitter opravičila in dejala, da se tehnične napake lahko zgodijo vsakemu.