David Bowie je bil pazljiv glede objav svojega dela: najbrž ni realno pričakovati, da bomo v kratkem času po izidu albuma Blackstar že dobili napoved kakega novega antologijskega albuma. Foto: YouTube
David Bowie je bil pazljiv glede objav svojega dela: najbrž ni realno pričakovati, da bomo v kratkem času po izidu albuma Blackstar že dobili napoved kakega novega antologijskega albuma. Foto: YouTube
Lady Gaga
Lady Gaga so nastop na grammyjih ponudili še pred Bowiejevo smrtjo; pozneje se je izoblikovala ideja, da bi spominski poklon odpela prav ona. Foto: Reuters

Telesna smrt glasbene ikone še ne pomeni, da je končana tudi njegova glasbena pot. Številna poročila v zadnjem času razkrivajo, da je Bowie že posnel nekaj skladb za potencialni naslednji album, načrtoval pa je tudi različne postumne izdaje svojega opusa. (Producent Tony Visconti je potrdil, da obstaja vsaj pet demo posnetkov za album, ki bi sledil plošči Blackstar, če bi Bowieju ostalo dovoj časa.)

Newsweek poroča, da je Bowie pripravil serijo antologijskih albumov, ki naj bi izšli po njegovi smrti, prvi že v letu 2017. Neimenovani vir za revijo pove, da "obstaja dolg seznam načrtovanih glasbenih izdaj, ki ga je pred svojo smrtjo sestavil Bowie". Pove še, da je bil material razdeljen po obdobjih, da pa morda ne bo izhajal v kronološkem redu.

Kaj se še skriva v arhivih?
Za zdaj seveda še ni znano, ali pri tem govorimo samo o kuriranem izboru Bowiejevega opusa ali pa tudi o morebitnih novih pesmih. Kakor koli že - vest je dobrodošla že zato, ker se zdi, da po tem scenariju založbe ne bodo montirale starih demo posnetkov in tako poskušale zaslužiti z "novimi pesmimi", kot so to počele po smrti Michaela Jacksona.

S knjigo ne bo nič
Številni oboževalci se seveda še vedno sprašujejo, kaj se je zgodilo z avtobiografijo, o kateri je Bowie v preteklosti večkrat na glas razmišljal in ki bi bila v očeh založnikov enaka svetemu gralu na področju zvezdniških avtobiografij. Newsweek piše, da avtobiografije ni in da je režiser Cameron Crowe že leta 1976 opozarjal, da Bowie knjige najbrž nikoli ne bo napisal: "Kljub Davidovemu navdušenju se bojim, da ideje nikoli ne bo izpeljal".

Založba Penguin je sicer že leta 2010 napovedala izdajo knjige Bowie: Object, v kateri naj bi bilo "predstavljenih sto predmetov, ki ponujajo vpogled v življenje in delo glasbene in modne ikone". Spremne opombe k fotografijam naj bi napisal Bowie sam. Vendar pa pri Penguinu "ne pričakujejo, da bo knjiga izšla", je potrdil njihov predstavnik za javnost. (Verjetno Bowie knjige ni dokončal, ker je namesto nje prižgal zeleno luč za razstavo David Bowie Is ... v londonskem muzeju Victoria & Albert, ki je zbrala celo zakladnico arhivskih predmetov, oblačil in fotografij iz vseh poglavij njegove kariere. Razstava je bila tako uspešna, da je šla iz Anglije na turnejo po svetu: trenutno jo lahko vidijo na Nizozemskem, naslednje leto pa potuje na Japonsko.)

Zadnja želja pokojnega glasbenika je bila, da njegov pepel - v skladu z budističnimi običaji - raztresejo po Baliju; naročil je, naj zanj ne pripravijo nobene pogrebne slovesnosti, niti zasebne niti javne.

Danes pa se je razvedelo tudi, kako se bodo Bowieju ta mesec poklonili na podelitvi nagrad grammy. Organizatorji se očitno niso odločili povabiti katerega od glasbenikov, ki so zaznamovali Bowiejevo kariero, ampak bo solo točko izvajala Lady Gaga. Njen nastop sicer ne bo uvodno dejanje večera, bo pa trajal "šest ali sedem minut" in prinesel priredbe treh ali štirih skladb.