Aaliyah je navdahnila celo generacijo r'n'b-izvajalk, a se ji je le malokatera približala. Foto:
Aaliyah je navdahnila celo generacijo r'n'b-izvajalk, a se ji je le malokatera približala. Foto:
Video za Try Again, pesem iz filma Romeo Must Die. Pesem je Aaliyah prinesla nominacijo za grammyja za najboljšo r'n'b-izvajalko. Foto: Youtube
Z R. Kellyjem se je poročila pri 15 letih - on je bil takrat star 27 let. Ker je bila starost na poročnem certifikatu ponarejena, so starši dosegli razveljavitev zakona. Foto: Youtube
Aaliyahine čevlje bo skušala v Lifetimovemu filmu zapolniti Alexandra Shipp. Foto: Lifetime/Youtube

A namesto da bi postala "večja od Beyoncé", kot številni menijo danes, je ostalo pri "samo" treh albumih in dveh filmskih vlogah. Kljub temu jo Billboard navaja kot deseto najuspešnejšo r'n'b-izvajalko vseh časov.

Aaliyahina pot med zvezde se je namreč predčasno končala v letalski nesreči 25. avgusta 2001, ko je zasebno letalo z osemčlansko ekipo (ter precej pretežko opremo in opitim pilotom) po končanem snemanju videospota za Rock the Boat kmalu po vzletu strmoglavilo nad Bahami. Stara je bila 22 let. "Dana nam je bila kraljica, dan nam je bil angel," je pisalo ob njenem portretu na pogrebu, ki se ga je udeležilo 800 ljudi.

Aaliyah vsega svojega neizmernega potenciala nikdar ni uspela izpolniti, čeprav je pred svojo smrtjo veljala za popikono. Plakati z njeno podobo so krasili sobo marsikaterega najstnika, za svoj model jo je najel Tommy Hilfiger, njen slog oblačenja pa so posnemala dekleta od Amerike do Azije.

Bila je bolj "geto" od Beyonce, a manj pohujšljiva od današnjih r'n'b-zvezdnic, kot je denimo Rihanna, ena izmed številnih izvajalk, ki je zgradila svojo kariero na Aaliyahini glasbeni zapuščini. Pa čeprav nikakor ni bila nedolžni angel, saj je pri 15 letih že skočila v tajni zakon z zloglasnim R. Kellyjem, ki mu je bilo takrat 27 let, pozneje pa je bil obtožen spolnih odnosov z mladoletnicami. Njeni starši so dosegli, da je bil zakon po nekaj mesecih razveljavljen, a se tudi po tem, ko je začela razmerje s soustanoviteljem založbe Roc-A-Fella Records Damonom Dashem, nikdar ni otresla Kellyjeve sence.

Desetletna kariera
Lepa pevka, ki je svoj debi doživela pri rosnih desetih letih v oddaji Star Search (Iskanje zvezde) in se od takrat dalje nikdar več ni ustavila, je prevzela vse takrat največje v svetu r'n'b-ja - sodelovala je z Missy Elliott in Timbalandom, za njen vokal so govorili, da ima večji razpon od Mary J. Blige, ki je takrat osvajala radijske vrhove. Njen prvenec, Age Ain't Nothing but a Number, je bil samo v ZDA prodan v treh milijonih izvodov, še uspešnejše pa je bilo nadaljevanje z One in a Million.

Njen zadnji album, Aaliyah, je izdala slaba dva meseca pred nesrečo. Tik pred smrtjo se je Aaliyah podala še v filmske vode - sprva v Romeo Must Die, za katerega je posnela veliko uspešnico Try Again, nato pa še v Kraljici prekletih, katere premiere pa ni nikdar dočakala. Film je bil izdan posthumno.

Po več zapletih le film
Po več zapletih in menjavah glavnih igralk bo TV-hiša Lifetime 15. novembra le premierno predvajala težko pričakovani biografski film, naslovljen Aaliyah: The Princess of R&B (Aaliyah: Princesa r'n'b-ja). Glavno vlogo v dvournem filmu igra 23-letna Alexandra Shipp, ki je vlogo prevzela po tem, ko je od nje odstopila nekdanja Disneyjeva zvezdnica Zendaya Coleman. Colemanova je kot razlog za izstop iz projekta navedla, da se ji ne zdi "moralno" upodobiti Aaliyah, ker družina pokojne pevke ni dala svojega blagoslova filmu, ki bo prikazal Aaliyahino življenje od njenih glasbenih začetkov do prezgodnje smrti, s poudarkom na razmerje s Kellyjem.

Jomo Hankerson, Aaliyahin bratranec in predsednik njene založbe Blackground Records, je pred meseci dejal, da se jim zdi, da si pokojna princesa pač zasluži film opaznejšega profila, kot ga lahko nudi ne ravno najuglednejši Lifetime, in zvezdnico, ki bi lahko primerno "vdahnila življenje v fenomenalno zgodbo".

Družino je tudi razburilo, da Lifetime nikdar ni stopil v stik z njimi, zato so skušali prek sodnih poti preprečiti uporabo Aaliyahine glasbe v filmu. "Vedno se nam je zdelo, da sta njeno življenje in kariera legendarna in da bo že prišel mimo neki projekt, ki se nam bo zdel pravšnji," je povedal Hankerson. Svojci nameravajo zdaj producirati svoj biografski film o Aaliyah, ki naj bi v kinematografe prišel prihodnje leto in v katerem bodo uporabili izvirne pevkine posnetke.

NAPOVEDNIK ZA FILM AALIYAH:


Aaliyah: Try Again