Avgusta se bodo pevci udeležili tekmovanja za veliko nagrado Evrope. Foto: APZ Tone Tomšič
Avgusta se bodo pevci udeležili tekmovanja za veliko nagrado Evrope. Foto: APZ Tone Tomšič

Že 87. tradicionalni letni koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič je potekal v Slovenski filharmoniji, pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika.

Koncert kot običajno pomeni vrhunec sezone, ki jo bosta letos poleg številnih domačih koncertov zaznamovala tudi turneja po Irski in prestižno tekmovanje za veliko nagrado Evrope, ki se ga bodo pevci udeležili avgusta v Arezzu (Italija).

Dirigent Sebastjan Vrhovnik, ki APZ Tone Tomšič vodi že četrto leto, je za letni koncert izbral pester in raznovrsten program. V prvem delu večera se bo zbor predstavil s skladbami Eriksona, J. L. Bacha, Verdija, Pärta ter drugih priznanih klasičnih in sodobnejših skladateljev, drugi del koncerta pa bo sestavljen iz skladb domačih skladateljev in ga bo začela skladba Fortuna Tadeje Vulc.

Prihodnje leto počastitev Lojzeta Lebiča
V drugem delu večera koncerta bo na sporedu Ukmarjeva uglasbitev Skica na koncertu, po kateri je poimenovan letni koncert. Zbor bo izvedel tudi kopico novosti skladateljev mlajše generacije. Večer bodo zaokrožili s priredbo koroške ljudske Zmirom moram bondrati Lojzeta Lebiča, s čimer želijo napovedati temo naslednjega letnega koncerta, ko bodo počastili tega priznanega skladatelja, dirigenta in častnega člana APZ-ja ob njegovi 80-letnici.