Pixies trenutno sestavljajo Joey Santiago, Black Francis in David Lovering. Foto: Reuters
Pixies trenutno sestavljajo Joey Santiago, Black Francis in David Lovering. Foto: Reuters

Deveti festival INmusic bo množico obiskovalcev, med katerimi je tradicionalno tudi veliko Slovencev, na Otok mladosti privabljal med 23. in 25. junijem, prireditelji pa se lahko pohvalijo že s prvim znanim glasbenim imenom.

Pixies so označili kot "legendarno bostonsko skupino, kultni alternativni rokbend, ki dviga prah z nastopi, polni novinarske stolpce in koncertne dvorane". Člani jemljejo navdih iz zelo različnih žanrov, pa tudi oni so menda spodbudili k novim skladbam ugledna imena, kot so David Bowie, Radiohead, PJ Harvey, U2, Nirvana, The Strokes, Weezer, Pavement in drugi. Kurt Cobain je tako nekoč izjavil, da njegova znamenita skladba Smells LIke Teen Spirit brez navdiha skupine Pixies nikoli ne bi nastala.

Med njihove največje uspešnice sicer spadajo pesmi Debaser, Here Comes Your Man, Monkey Gone To Heaven, Gigantic in Where Is My Mind?.

Bagboy prvi singel po desetih letih
Pixies so tudi eni glavnih "krivcev" za pojav in razmah alternativnih rokskupin v 90. letih prejšnjega stoletja. Nastali so leta 1986, sedem let pozneje pa so razpadli, a od leta 2004 so znova dejavni na koncertnih odrih. Junija jih je zapustila basistka Kim Deal, prav v tem času pa so izdali tudi svoj novi singel Bagboy, prvega v skoraj desetih letih.

V zadnjem času razveseljujejo mnoge oboževalce po vsem svetu, njihova evropska turneja pa je že razprodana.