Po nekajletnem premoru so se s producentom Petrom Penkom že novembra 2008 odpravili v studio, kjer je nastalo 14 novih pesmi. Foto: Luka Kaše
Po nekajletnem premoru so se s producentom Petrom Penkom že novembra 2008 odpravili v studio, kjer je nastalo 14 novih pesmi. Foto: Luka Kaše

Ves čas se trudimo ostati zvesti prvotni ideji, v glasbo dati sebe in se ne zgledovati po trenutnih "modnih" smernicah v glasbeni industriji.

Miloš o ustvarjalnosti
Shyam
Prvo skladbo, Gumijasto srce, so predstavili spomladi letos, poletje pa izkoristili za zadnje priprave na izid albuma in koncerte. Foto: Luka Kaše

Ves čas smo obstajali nekje vmes, za alternativce smo bili preveč mainstream, za mainstream preveč alter, mi pa se odlično znajdemo tu vmes. Ko ti postane vseeno, v kateri predal sodiš, začutiš, da si na pravi poti, veš, da si uspel postaviti svoj jaz.

Miloš o predalčkanju
Shyam
Shyam tudi tokrat ostajajo zvesti začrtani poti ter zvoku, ki ima korenine zasajene globoko v bogati glasbeni zgodovini njenih članov. Foto: Facebook
Shyam
Shyam se vrača tudi na koncertne odre. Foto: Facebook

Skupine Shyam, ki je pred leti poskrbela za uspešnice, kot sta Stojala za prah in Z željo daleč stran, ki morda niso šle takoj v uho, se pozneje večina njihovih poslušalcev kar ni mogla naveličati. 11. septembra bodo po petih letih predstavili svetu svoj tretji avtorski izdelek Skriti sij ljudi, na katerem bo 14 novih skladb. Gre za ploščo, ki jo te dni predstavljajo s singlom Color deluxe (poslušate ga lahko spodaj).

"Potrebovali smo čas za premislek, druga plošča, Sonce v senci, je šla nekoliko neopažena mimo, zaradi drugih obveznosti nismo imeli dovolj časa za solidno promocijo, predvsem pa smo želeli postaviti v ospredje ustvarjalnost," je v pogovoru za MMC pojasnil Miloš. Več pa si lahko preberete spodaj.


Leta 2005 se je ritem vašega ustvarjanja malce upočasnil. Pet let vas skoraj ni bilo na spregled - z izjemo nastopov, kot je bil tisti lani na Generator festivalu - kaj ste počeli v tem času?
Ves ta čas smo ustvarjali, nekoliko prevetrili zasedbo in zadnja tri leta preživeli na relaciji med studijem in prostorom za vaje. Predvsem se je spremenilo to, da smo odvrgli kup bremen in se posvetili glasbi, torej bistvu. Leta 2005 smo sicer posneli 9 pesmi, ki smo jih kmalu pospravili v arhive, nato pa se lotili vsega na novo.

Zakaj ste se odločili, da upočasnite delovanje?
Potrebovali smo čas za premislek, druga plošča, Sonce v senci, je šla nekoliko neopažena mimo, zaradi drugih obveznosti nismo imeli dovolj časa za solidno promocijo, predvsem pa smo želeli postaviti v ospredje ustvarjalnost. Za dobro predstavitev albuma je v teh časih pomembna tudi dobra in usklajena zakulisna ekipa in ne le izdelan glasbeni material. V teh letih smo se veliko naučili predvsem v smislu delovanja zakulisja šovbiznisa. Zato se predstavljanja novega albuma lotevamo z velikim veseljem.

Katere spremembe so se zgodile v tem času - v skupini, miselnosti?
V tem času je Jurija na baskitari zamenjal Božo, s seboj je prinesel drug način igranja. Nekaj starih pesmi smo tako postavili na novo, predvsem pa smo spremenili način ustvarjanja novih pesmi, kar se pozna na plošči.

Ves čas se trudimo ostati zvesti prvotni ideji, v glasbo dati sebe in se ne zgledovati po trenutnih "modnih" smernicah v glasbeni industriji. Okolje, v katerem živimo in delamo, se čuti v naši glasbi, skupaj z ljudmi, ki nas obkrožajo. Vsi so/smo po malem "krivi" da je tako, kot je.

Kako to, da ste zdaj zbrali dovolj energije za nov studijski izdelek?
Energije nam ni nikoli zmanjkalo. Včasih nihaš, nisi prepričan, a ustvarjalni nagon vselej zmaga. To je najlepša odvisnost. Drugače pa je med Gorjanci in Savo veliko lepih mest za gledanje oblakov.

Kako ga boste predstavljali? Za glasbeno produkcijo vemo, da se je spremenila.
Produkcijsko taktirko je na novi plošči v rokah držal Peter Penko, s katerim smo že sodelovali pri prejšnji, Sonce v senci. V teh letih smo postali prijatelji in za nas je Peter postal nepogrešljivi član skupine. Skupen ustvarjalni proces nam je bil v veliko veselje in to se sliši v vsaki pesmi. Pri nastajanju plošče so nam pomagali številni glasbeniki, tudi to daje plošči poseben pečat.

Kaj lahko vaši oboževalci pričakujejo od Shyamov na tretji plošči?
To, kar vselej do zdaj. Iskreno, avtorsko polnokrvno godbo, kjer raziskujemo po vseh dimenzijah, ki so dosegljive naši glasbeni percepciji. V nekaterih pesmih se vračamo h koreninam, v predshyamovske čase, v drugih spet razmišljamo, kam bi nas lahko odneslo v prihodnje. Da bo le veter ugoden.

Katere vplive je mogoče opaziti na novi plošči? Kaj se te dni vrti na predvajalnikih Shyamovcev?
Seveda poslušamo veliko raznorazne glasbe in vsak od nas ima svoj okus, a ko ustvarjamo, se ne zgledujemo po nikomer. Ljudje smo navajeni iskati primerjave, ker nam to pomaga pri orientaciji v prostoru, ampak ko enkrat obvladaš prostor, v katerem se giblješ, orientacije ne potrebuješ več, ravno nasprotno, včasih ti prav godi oditi na pot v neznano.

Koliko pozornosti dajete na predalčkanje: se čutite bolj alternativce ali ste zdaj bolj v 'popvodah' ali preprosto ostajate Shyam?
To slednje bo najbolj pravilno. Ves čas smo obstajali nekje vmes, za alternativce smo bili preveč mainstream, za mainstream preveč alter, mi pa se odlično znajdemo tu vmes. Ko ti postane vseeno, v kateri predal sodiš, začutiš, da si na pravi poti, veš, da si uspel postaviti svoj jaz.

Posavje se z Demolitioni in z vašo vrnitvijo nedvomno vrača na prvi tir slovenske glasbene produkcije. Kako ste vi gledali na domačo sceno v času vaše "odsotnosti"?
Posavje je bilo vedno vir odličnih glasbenikov, skupin in posameznikov. Veseli nas, da se Demolition group vračajo nazaj. Veseli nas, da je okoli nas veliko novih skupin, dobrih glasbenikov, od katerih bomo slišali še veliko dobre 'muzike'.

Kako mislite, da bo na vas delovala petletna odsotnost z glasbenih odrov?
Poslušajte novo ploščo, v tisti uri in še malo je zapisan velik del odgovora na to vprašanje. Preostalo pa vam odgovorimo na koncertih.

Ves čas se trudimo ostati zvesti prvotni ideji, v glasbo dati sebe in se ne zgledovati po trenutnih "modnih" smernicah v glasbeni industriji.

Miloš o ustvarjalnosti

Ves čas smo obstajali nekje vmes, za alternativce smo bili preveč mainstream, za mainstream preveč alter, mi pa se odlično znajdemo tu vmes. Ko ti postane vseeno, v kateri predal sodiš, začutiš, da si na pravi poti, veš, da si uspel postaviti svoj jaz.

Miloš o predalčkanju