Kaiser Chiefs so začeli nov koncertni pohod. Foto: EPA
Kaiser Chiefs so začeli nov koncertni pohod. Foto: EPA
Kaiser Chiefs
Kot pravijo člani skupine sami, so znova željni nastopanja. Foto: EPA
Parov Stelar
Manjkali ne bodo niti Parov Stelar. Gre za skupino, ki jo je Marcus Fureder ustanovil leta 2005, ko mu je didžejevska forma postala pretesna. Foto: Kino Šiška
Koncert Siddharte v Stožicah
Na Schengenfest se vrača Siddharta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Glasbeni svet jih je spoznal leta 2005, ko so se predstavili s prvencem Employment. Hoja po indietirnicah s singli, kot so bili Everyday I Love You Less and Less, I Predict a Riot, Modern Way itd., so Kaiser Chiefs v svoje omare pospravili številne nagrade, zbrali ob svojem imenu številne nominacije in prodali več kot tri milijone izvodov svojega albuma ter preskočili na radar komercialne glasbe.

Kaiser Chiefs veljajo za skupino, ki ji ni nikoli dolgčas, kar so pred petimi leti poudarili tudi v intervjuju za MMC.

V neutrudnem ritmu so izdali tri albume v štirih letih in si izoblikovali ugled ene izmed najboljših rockizvedb v živo na svetovni ravni. Verjetno za številne najbolj znani po uspešnici Ruby so marljivi, skromni ambasadorji postpunka in new wave energije dosegli svojo mejo. Za Rickyja Wilsona, Andrewa "Whiteyja" Whita, Simona Rixa, Nicka "Peanuta" Bainesa in Nicka Hodgsona je prišel čas za odmor. "Mislim, da je bil eden izmed razlogov za manjši odmor to, da smo dosegli neko točko, ko smo odkrižali že vse - albume in turneje -, obstajala je nevarnost, da se bodo dogodki začeli ponavljati. In nikoli ni enako razburljivo, ko počneš to že drugič zapored," je v intervjuju za Buzzinemusic.com pred dnevi dejal Rix.

Z željo po novitetah, in ne ponavljanju
Peterica iz Leedsa se je pred meseci vrnila na turnejo s svojim novim albumom The Future is Medieval (kot so ga poimenovali za evropski trg) oz. Start the Revolution Without Me (kot so ga poimenovali za ameriški trg). "Imeli smo toliko skladb, zakaj potem ne bi izdali ameriške različice albuma," je pojasnil Baines.

Vrnili pa so se pod svojimi pogoji. Kot je pojasnil Rix, so želeli poskusiti nekaj novega - zato so na svojo spletno stran nekega dne naložili 20 svojih skladb in pustili oboževalcem, da so izbrali deset izmed njih (hkrati tudi vrstni red in osnutke za naslovno stran albumskih platnic). "Vsi hočejo vse pod svojimi pogoji danes. Zato smo jim dali ultimativno obliko izbire," je pojasnil Rix. Predvsem pa jih je izučilo, potem ko je njihov tretji album pricurljal predčasno na splet.

S poletno festivalsko sezono pred vrati se skupina seli tja, kjer se počutijo najbolje. "Mislim, da če preživiš festivale, potem si zaslužiš, da preživiš kjer koli. Veliko je zdrave konkurence med nastopajočimi skupinami, ker tudi če nisi vodilni izvajalec, želiš osramotiti vodilne izvajalce (smeh). Želiš jih preseči. In to je to, kar mi počnemo od začetka, ko igramo kot 'pomočniki'," se je za Buzzinemusic.com razgovoril Baines.

Na Schengenfestu pestra glasbena izbira
Kot poudarja Rix, so odmor izkoristili predvsem zato, da so dobili nazaj apetit po nastopanju. Kako "lačni" nastopov so, pa bo mogoče videti na začetku avgusta na festivalu ob reki Kolpi - Schengenfestu. Med 3. in 5. avgustom bo na odru le streljaj stran od meje s Hrvaško, na Vinici, videti še finsko rockenrol zasedbo, znano po svojih humornih besedilih in šovu, Leningrad Cowboys ter skupino, zbrano okoli avstrijskega glasbenika in didžeja, ki črpa navdih v retroslogu, medtem ko se sprehaja po džezu, swingu, popu in soulu - Parov Stelar.

Iz tujine prihajajo še zagrebški punkrock skakolektiv Kawasaki 3P, slovensko-hrvaška naveza Lollobrigida, letošnji veliki slavljenci na podelitvi hrvaških nagrad porin Majke, razvpita Riblja Čorba, neutrudni Parni Valjak, mojster mešanja balkanske glasbene tradicije s sodobno elektronsko glasbo SevdahBaby in hrvaška skupina Golem. Slovenske barve pa bodo zastopali Siddharta, Dan D, Tabu, Big Foot Mama, LeeLooJamais in raper Klemen Klemen. Manjkali ne bodo niti Merqury Bandom (Queen tribute skupina) in Makako Jump iz Italije ter zasedba Viza iz ZDA. Slovaške barve bodo zastopali Chiki Liki Tu-a. Slovenske skupine ZirkuS, Čao Portorož, El Kachon in Charlie Butter Fly pa bodo prav tako poskrbele za ogrevanje na glavnem odru.

A ne samo na glavnem odru, pestro bo tudi na elektronskem odru, ki bo letos po besedah organizatorjev večji.