Bob Geldof je razkril, da po 30 letih pripravljajo novo različico Band Aida. Foto: Reuters
Bob Geldof je razkril, da po 30 letih pripravljajo novo različico Band Aida. Foto: Reuters

Namesto glasbenikov iz zasedb, kot so Duran Duran, Spandau Ballet, U2, Culture Club, Kool & The Gang, pa Phila Collinsa, Midgea Ureja (Ultravox), ki je bil ob Geldof glavni organizator, in drugih bodo tokrat peli Do They Know It's Christmas? povsem drugi glasbeniki - nekateri izmed njih se leta 1984 še rodili niso. Edini član takratne in tokratne zasedbe je Bono Vox (U2).

Geldof je namreč sporočil, da bodo v dobrodelne namene peli glasbeniki oz. zasedbe: Adele, One Direction, Chris Martin, Sam Smith, Paloma Faith, Ed Sheeran, Bastille, Elbow, Emeli Sande, Foals, Jessie Ware, Sinead O'Connor, Ellie Goulding in Underworld.

A ne le glasbena zasedba, malce drugačno bo tudi besedilo pesmi, ki bo namesto o lakoti v Etiopiji govorilo o grožnji, ki jo za Afriko (in svet) predstavlja virus hemoragične mrzlice - ebola. Pesem bodo posneli v soboto, je še razkril Geldof in dodal, da si jo bodo glasbeni navdušenci na svoje elektronske naprave naložili že v ponedeljek, 17. novembra.

To bo sicer že četrta različica skladbe. Leta 1989 je pod vodstvom producentsko-glasbene ekipe, ki so jo sestavljali Mike Stock, Matt Aitken in Pete Waterman, nastala druga različica skladbe. Pri njej sta sodelovali le dve članici izvirnega Band Aida - Sara Dallin in Keren Woodward oz. zasedba Bananarama - ter Kylie Minogue, Chris Rea, Lisa Stansfield, Cliff Richard, Matt Goss, Jason Donovan in drugi.

Leta 2004, torej ob 20. obletnici izvirnega zborčka, sta Geldof in Ure znova združila moči in k sodelovanju spet povabila številne znane britanske glasbenike - tudi takrat se je vabilu odzval Bono, poleg njega pa še Will Young, Joss Stone, Jamelia, Ms Dynamite, Rachel Stevens, Natasha Bedingfield, zasedba Sugababes, Busted, Katie Melua, Dido, Lemar, Chris Martin, Fran Healy, skupina Snow Patrol, Robbie Williams in drugi.

Pred 10 leti so zbirali denar za pomoč sudanski pokrajini Darfur, a akcija ni prinesla takšnega rezultata, kot so si ga pobudniki želeli. Največji odziv je do zdaj, jasno, prinesla prva akcija, ko je singl Do They Know It's Christmas? na vrhu britanske glasbene lestvice vztrajal pet tednov, prodali pa so več kot 3,7 milijona izvodov.