S svojo božično kompilacijo je pred leti postregla tudi Mariah Carey. Foto:
S svojo božično kompilacijo je pred leti postregla tudi Mariah Carey. Foto:
Ni kaj, časi božičev s Frankom (Sinatro) in Bingom (Crosbyjem) so že davno mimo.
Brandon Flowers iz The Killersov v trapastem božičnem puloverju v spotu komada Don't Shoot Me Santa.
Leta 1984 so se v Band Aidu združili največji britanski in irski popzvezdniki. Nastal je največji božični dobrodelni komad, Do They Know It's Christmas.

Kaj je s tem časom v letu, da prepriča sicer resne bende, da iztisnejo iz sebe praznični napev, se sprašuje med drugimi tudi Luke Lewis v NME-ju.
Tu ne gre za čisti cinizem ali grinchevski odpor do praznikov in veselega decembra na splošno - navsezadnje tudi kritiki priznavamo obstoj čudovitega nabora že obstoječih božičnih pesmi, od Christmas (Baby Please Come Come) (Darlene Love) in Let it Snow, Let it Snow (Dean Martin), do I'm Dreaming of a White Christmas (Bing Crosby) in The Christmas Song (Nat King Cole).
A praznični komadi, ki jih poslušamo zadnje čase, niso del te tradicije. To je čas v letu, ko se vsak glasbenik "spravi k brskanju po zaprašenih kotičkih svojega predalnika B-komadov, najde na pol zasnovano idejo in si misli, bo že. Lahko v računalniškem programu nastaviš zvončke?" (NME).

Od Coldplay do Hurts
Hurts
so sicer aktualni ljubljenci kritikov - in NME-ja - a njihova božična pesem All I Want for Christmas is New Year's Day je velik preizkus za vse njihove oboževalce, saj je alarmantno kičast, kot iz kake najbolj cenene kolekcije iz 80. let, skupaj z donečimi cerkvenimi zvonovi.
Potem so tu še otožne Coldplayeve Christmas Lights s svojo prepogreto božično ikonografijo ("svečniki upanja"?!). Podobno neživahna je Boots ameriške skupine The Killers, ki se prilagaja nekakšnemu nenapisanemu pravilu, da morajo biti vse "indie" božične pesmi izjemno depresivne. A kaj, ko je alternativa lahko še slabša - spomnimo se samo na poskus Killersov izpred treh let, absurdni Don't Shoot Me Santa, pospremljen s še bolj absurdnim videom.

Ta mesec čakamo še na izdajo plošče Moshi Moshi Christmas, pa posebne praznične izdaje takih alternativcev, kot so The Futureheads, Tegan & Sara in The Walkmen. Manj pa, ko se napiše o Goldie Lookin' Chainovemu Dubstep Christmasu, bolje je - NME piše, da je komad "približno tako zabaven kot pogreb v adventnem času".
Vsega je kriv Bob Geldof
A da ne bi kdo mislil, da gre le za aktualno modno muho - božične specialke so se navsezadnje zares razpasle davnega leta 1984 s tisto ponarodelo dobrodelno kičarijo Do They Know It's Christmas v izvedbi Band Aida. Ta priložnostni "bend" so sestavljala taka velika imena kot Bob Geldof, Phil Collins, Sting, Bono, Duran Duran, Spandau Ballet, Paul Weller in Boy George, združili pa so se, da bi zbrali sredstva za pomoč lačnim v Etiopiji.
"Vložite to pod Dobre namene," pišejo v svoji obrazložitvi, zakaj je to najslabša božična pesem vseh časov pri glasbeni reviji Spinner. "Smetana britanskega popa je ta komad sproducirala v eni 24-urni seansi. Na žalost, kljub pogumnim teatralijam Phila Collinsa, tudi zveni natanko tako. Besedilo kot 'Danes se zahvalite Bogu, da so oni, in ne vi' pa tudi ni ravno najprimernejše za božično vzdušje."
Spinner je na svoj seznam slabih božičnih specialk vključil med drugim tudi 'Merry Christmas (I Don't Wanna Fight Tonight)' (The Ramones), Santa Claus Is Comin' to Town (Bruce Springsteen), 8 Days of Christmas (Destiny's Child) in Christmastime (The Smashing Pumpkins).

Tudi pri nas vsako leto božična izdaja
Seveda moramo trendom slediti tudi pri nas - tako nas vsako leto v nabiralnikih (ali pa pri najbližjem prodajalcu - po "praznični ceni") lahko razveseli kaka božična kompilacija, na kateri v prvi vrsti ne izostane 1001. priredba Na božično noč. Pa naj bo v izvedbi že pokojnih Bepop ali pa Turbo Angels.
Vsaj tu si morda lahko letos oddahnemo - od izbruha afere, ko je prišlo na dan, da je pesem, pod katero se je podpisal Tone Košmrlj, plagiat, je letos verjetno ne bo več (tako pogosto) slišati.
"Božič ni potrošna roba, ki jo lahko molzeš tedne pred dejanskim praznikom. Gre za minljivo stvar, ki jo lahko uživamo največ par dni. Vse, kar je prej od 20. decembra, je uničenje praznika," še razmišlja Lewis. "In bendi? Če že morate zložiti božični napev, se potrudite vsaj, da ne bo pošastno grozljiv."
Spodaj lahko prisluhnete nekaj najnovejšim prazničnim pesmim - Coldplay, Hurts in The Killers.
K. S.