Zaz je že od otroštva predana glasbi. Foto: EPA
Zaz je že od otroštva predana glasbi. Foto: EPA
Zaz
Pariške ulice, ki jih ima tako rada, zamenjuje za koncertne odre. Foto: EPA
Zaz
Za odličen koncert so dovolj le dve akustični kitari in kontrabas v ozadju. Foto: EPA
Zaz
Mnogi jo primerjajo kar z legendarno Edith Piaf. Foto: EPA

Isabelle Geoffroy, ki jo je glasbeni svet spoznal preteklo leto pod umetniškim imenom Zaz, je prvič nase opozorila z uspešnico Je veux (ki je pristala na njenem prvencu iz leta 2010).

Prva stvar, ki jo morate vedeti o angelskem pridihu francoskega džeza, soula in akustičnih izvedb, je, da je vedno pela."Čeprav sem občasno izgubila željo po glasbi, me je ta vedno našla," piše 31-letna pevka na svoji spletni strani.

Rojena učiteljici španščine in delavcu v tovarni, je že od petih let živela z glasbo. Do enajstega leta je osvajala osnove v igranju violine, klavirja, kitare in zborovskega petja. Potem ko se je skupaj s staršema ter z bratom in s sestro preselila v Bordeaux, je leta 1995 začela obiskovati pevske vaje. Kadar ni dihala za glasbo, se je mudila na tatamijih, saj je trenirala kung fu.

Pravi premiki v njeni glasbeni karieri so se začeli, ko je bila sprejeta v glasbeno šolo CIAM v Bordeauxu. Kmalu potem je začela peti v svoji prvi skupini Fifty Fingers, kjer je bil poudarek na bluesu.

Močna želja po učenju
Njen glas je bilo mogoče slišati v najrazličnejših kvartetih. "Hitro sem se znašla na turneji s plesnim orkestrom Basque, tako sem en večer žurala na ulicah Bayonne, naslednjega znotraj obzidij Carcassonne. Dve leti pozneje sem zasledila oglas, v katerem je pisalo: 'Don Diego išče pevko.' Takoj sem šla na pomoč in se podpisala s črko z. Od tam tudi prihaja moj vzdevek Zaz. Čas je bil za odmerek afriških, arabskih, andaluzijskih, brazilskih in latinskih glasbenih izkušenj: vse, kar bi si lahko samo želela, v družbi pravih profesionalcev," pojasnjuje pevka na svoji spletni strani.

Po nabranih izkušnjah v Don Diegu se je za leto in pol pridružila kabaretni zasedbi Aux 3 Mailletz, kjer je pela brez mikrofona. To ji je dalo spodbudo, da izkoristi svojo svobodo in da postane ulična umetnica.

Zaz od svobodne umetnice ...
Pela je na ulicah pariškega Montmartra, in kot je nekoč priznala, je bil njen "rekordni zaslužek 450 evrov v eni uri". V povprečju je dobila od vsakega poslušalca od 20 do 30 evrov. Svoje glasbene izkušnje pa je nabirala tudi v raperski zasedbi 4P, preden je na spletu leta 2007 zasledila oglas, v katerem je producent in besedilopisec Kerredine Soltani iskal umetnico z glasom, ki ima malce "hripav" in "polomljen" glas.
Nekaj časa sta sodelovala, toda Zaz je iskala nove izzive, ki jih je pozneje našla v skupini Sweet Air, s katerimi je posnela uspešen album. Decembra 2008 je odšla v Rusijo. Tam je odpela 13 koncertov v 15 dneh ob spremljavi pianistke Julien Lifszyc.
... do samostojnega prvenca
Po nekaj uspešnih nastopih po svetu leta 2009 se je vrnila na ulice Montmartra, kjer se najbolje počuti. Nato je revija Telerama maja 2010 napovedala: "Že nekaj tednov se širijo govorice: Zaz ima sveti glas in bo postala odkritje tega poletja." Nekaj dne pozneje je pevka izdala svoj prvenec, na katerem se je podpisala tudi kot (so)avtorica besedil.

Njeno glasbo so sprejeli po vsem svetu, še posebej priljubljena je postala v Srbji, kar se vidi po komentarjih pod njenimi videospoti na portalu YouTube.