Heggie in Scheer sta uporabila zgodbe ljudi, ki niso prebivalci New Yorka, a je kljub vsemu to mesto pred 12 leti usodno zaznamovalo njihova življenja. Foto: Jake Heggie
Heggie in Scheer sta uporabila zgodbe ljudi, ki niso prebivalci New Yorka, a je kljub vsemu to mesto pred 12 leti usodno zaznamovalo njihova življenja. Foto: Jake Heggie

Skladatelj Jake Heggie je pojasnil, da je svoj novi album, ki mu je dal naslov "here/after (songs of lost voices)", ustvaril zato, da bi ljudem dal upanje. Tekstopisec Gene Scheer, nominiran za grammyja, je za besedila pesmi uporabil resnične besede ljudi iz vse države, ki jih je zaznamoval največji in najbolj smrtonosen teroristični napad na ozemlju ZDA, v katerem je umrlo več kot 3.000 ljudi.

Pesmi na albumu tako pripovedujejo zgodbe preživelih in tistih, ki so 11. septembra izgubili družinske člane in prijatelje, v besedilih pa se odražajo njihovi spomini na bližnje - na primer na nosečo potnico letala United 93, ki je strmoglavilo v Pennsylvaniji, ko so se potniki uprli ugrabiteljem -, in spopadanje z izgubo.

Ena od pesmi se tako sprašuje: "Kaj je onstran tvoje bolečine? Kaj je onstran tvojega trpljenja?", v drugi pesmi gasilec teksaške enote, ki je pregledovala ruševine, ki so bile nekoč WTC-jeva dvojčka, opisuje: "Vse je pripadalo nekomu/Nekomu, ki ga ni več/In vsi smo pripadali drug drugemu/Od tega trenutka dalje."

New York kot skupno prizorišče izgube
Skupno vsem zgodbam, ki so zajete v pesmih, je tudi to, da jih pripovedujejo Nenewyorčani - nihče od njih ni prebivalec New Yorka, a New York je prizorišče njihove izgube, poroča tiskovna agencija Associated Press (AP).

Da se je Heggie tako odločil, obstaja razlog: "11. septembra nisem bil v New Yorku, nisem videl dima in uničenja, a kljub vsemu se je moje življenje tisti dan spremenilo - spremenila so se življenja nas vseh. Toda ljudje zunaj mesta smo bili nekako izvzeti iz tega, saj so si žalovanje - do katerega so sicer imeli vso pravico - nekako prilastili Newyorčani," je povedal skladatelj in pojasnil, da se je 12 let pozneje odločil, da bo ta izdelek ustvaril zato, da bi tudi 'avtsajderjem', kot je on sam, dal priložnost za žalovanje in tudi novo upanje.