Dvojčici Eva in Nika Prusnik ter Eva Boto so slavile na Misiji Evrovizija, v nedeljo pa se bodo potegovale še za končno zmago - na Emi 2012. Foto: Žiga Culiberg
Dvojčici Eva in Nika Prusnik ter Eva Boto so slavile na Misiji Evrovizija, v nedeljo pa se bodo potegovale še za končno zmago - na Emi 2012. Foto: Žiga Culiberg

RTV Slovenija nacionalni izbor za pesem Evrovizije - EMA (Evrovizijska MelodijA) pripravlja od leta 1993, ko se je Slovenija prvič predstavila na Evroviziji - takrat nas je zastopal 1XBand s skladbo Tih deževen dan.

Letos smo pesmi, med katerimi bodo izbirali gledalci in sodniki, lahko slišali že prej. Za zdaj je jasno le: ena izmed njih bo odmevala v azerbajdžanski prestolnici.

Leta 1995 je na Emi slavila Darja Švajger, tudi ena izmed sodnic na letošnji Emi in Misiji Evroviziji, s pesmijo Prisluhni mi. Švajgerjeva je pozneje zmagala še enkrat, leta 1999 s skladbo Še tisoč let in je tako edina dvakratna slovenska predstavnica na izboru za Pesem Evrovizije. Leta 1996 je na Emi zmagala Regina s skladbo Dan najlepših sanj, leto pozneje Tanja Ribič z balado Zbudi se, leta 1998 pa nas je na Evroviziji v Birminghamu zastopal Vili Resnik z Naj bogovi slišijo.

Leta 2001 je Slovenijo na evrovizijskem odru predstavljala Nuša Derenda z energično Ne, ni res (Energy), leta 2002 smo na Evrovizijo poslali trio Sestre in njihovo Samo ljubezen, leto pozneje pa Karmen Stavec in Lep poletni dan (Nanana). Duo Platin je s skladbo Stay forever slavil na Emi 2004, Omar Naber s pesmijo Stop pa leto pozneje.

Leta 2006 je gledalce prepričal Anžej Dežan s Planom B (Mr. Nobody), na seznam zmagovalcev Eme pa se je za njim leta 2007 vpisala Alenka Gotar, ki je zapela Cvet z juga. Leta 2008 je Slovenijo v Beogradu predstavljala Rebeka Dremelj s pesmijo Vrag naj vzame, naslednje leto pa so na Emi slavili kvartet godal Quartissimo s pevko Martino Majerle in pesmijo Love symphony.

Leta 2010 smo na Norveško poslali Ansambel Roka Žlindre in Kalamare ter njihovo skladbo Narodnozabavni rock. Sloveniji se takrat ni uspelo uvrstiti v finale, lani pa je to uspelo Maji Keuc, ki se je v Düssledorfu predstavljala s skladbo Vanilija (No One).

Ema 11: Maja Keuc - No One (Vanilija)

Ema 10: Ansambel Roka Žlindre & Kalamari - Narodnozabavni rock

Ema 09: Quartissimo - Love symphony

Ema 08: Rebeka Dremelj - Vrag naj vzame

Ema 07: Alenka Gotar - Cvet z juga

Ema 06: Anžej Dežan - Plan B

Ema 05: Omar Naber - Stop

Ema 04: Duo Platin - Stay Forever

Ema 03: Karmen Stavec - Nanana (Lep poletni dan)

Ema 02: Sestre - Samo ljubezen

Ema 01: Nuša Derenda - Ne, ni res (Energy)

Ema 99: Darja Švajger - Še tisoč let (For a thousand years)

Ema 98: Vili Resnik - Naj bogovi slišijo

Ema 97: Tanja Ribič - Zbudi se

Ema 96: Regina - Dan najlepših sanj

Ema 95: Darja Švajger - Prisluhni mi

Ema 93:1x Band - Tih deževen dan