Dvojčici Prusnik se bosta na Emi predstavili s tremi živahnejšimi skladbami, izmed katerih bo le ena v slovenskem jeziku. Foto: Žiga Culiberg
Dvojčici Prusnik se bosta na Emi predstavili s tremi živahnejšimi skladbami, izmed katerih bo le ena v slovenskem jeziku. Foto: Žiga Culiberg
Dvojčici Prusnik
Skozi vse nastope je dvojčici odlikovala predvsem njuna sproščenost. Foto: MMC RTV SLO
Ema
Kdo bo nasledil Majo Keuc, bo znano v nedeljo zvečer. Foto: ŽIGA CULIBERG

Za številne talente 16-letnih dvojčic iz Škofljice so pred lanskim poletjem vedeli le člani njune družine ter najbližji prijatelji in znanci. Da bi lahko nadomestili lansko slovensko predstavnico na odru Evrovizije Majo Keuc (ki je po dolgem času Slovencem pripela finale na evrovizijskem izboru), pa sta samo sanjali. V njihovem duhu - hipno in spontano - se je to nekega poletnega dne začelo spreminjati.

Vabljeni k branju:
10 misij Eve Boto


Razvedrilni program Televizije Slovenija je junija začel zbirati prijave na predizbore nove oddaje Misija Evrovizija, za katero se je takrat samo vedelo, da bo temeljito spremenila izbor slovenskega potnika na Evrovizijo. En dan pred avdicijo v ljubljanskem Pionirskem domu (Festivalni dvorani) 29. avgusta je v Bohinju padla odločitev: dvojčici sta tam preživljali svoje brezskrbne poletne počitnice s prijateljico in in se odločili, da se prijavita. "In odločitev za komad, ki ga bova peli, pa je padla deset minut pred avdicijo," je v smehu za MMC pojasnila Nika v enem izmed preteklih pogovorov.
1. misija - avdicija
Med 350 kandidati, ki so se prijavili na poletne avdicije, sta bili tudi dvojčici - karateistka in plesalka. "Poleg skupnega genetskega materiala ju povezuje še petje na travniku ob družbi njunega psa Mika Tysona," so ju predstavili ustvarjalci oddaje. Budjav Lebac (pesem srbske skupine S.A.R.S.) ju je popeljal do Kolodvorske, a ne še na televizijo, namreč radio.

2. misija - nastop pred sodniki

Med 10. in 12. septembrom je namreč Radio Slovenija gostil kandidate, ki so se najbolje odrezali na lokalnih avdicijah. To pa je bila tudi prva priložnost za dvojčici, da sta se spoznali s sodniško četverico, ki so jo sestavljali Raay, Tina Marinšek, Darja Švajger in Jonas Žnidaršič. "Meni se zdi, da prvič v teh treh dneh vidim nekaj, kar lahko dejansko zmaga," je bil po njunem a cappella Budjavem Labcu navdušen Jonas. "Vidve bosta obnoreli Slovenijo in z malo sreče še kaj drugega," navdušenja ni skrival niti Raay. Tina pa: "Jaz sem to čakala!"

Priprave na Emo 2012 lahko spremljate tudi na:

- Facebooku,

- Twitterju,

- uradni spletni strani.


3. misija - 3. oddaja Misije Evrovizija

Sodniki so ju uvrstili med 32 najboljših, ki so dobili svoj prostor za predstavitev v novi nedeljski oddaji z naslovom Misija Evrovizija. "Zdaj pa sta na vrsti dvojčici, ki imata zelo posebne vzornike. Nika se zgleduje po Mulan, Eva pa po Ashu Ketchumu," je prve korake dvojčic v oddaji pospremil voditelj Klemen Slakonja. Kdor ni poznal Je Veux ter dela in lika Zaz, je bilo temu konec po nastopu dvojčic v tretji oddaji Misije Evrovizije. Radijske postaje so prihodnje dni prek svojih valov pospešeno predvajale Je Veux, a na nedeljski večer, 16. oktobra, se je po mnenju sodnikov ta pesem zdela pisana za dvojčici Prusnik.


"Vau, še Jedward sta vam lahko 'fovš' za to," je po njunem nastopu komentiral Slakonja. Osvojili sta tudi sodnike. "Vidve imata tisto, kar človeka takoj pritegne, ko prideta gor. In mogoče je to rešitev, da sta dve in sta druga drugi v oporo. In vedno je lažje, ko imaš nekoga res ob strani, ki te pozna, in veš, da ti bo povedal vse, kar ti gre, oz. ti bo v podporo," je komentatorsko "sezono" dvojčic v oddaji začela Tina Marinšek. "Lepa predstava odštekane mladosti", kakor je njun nastop poimenovala Darja Švajger, ju je spravila čez prvo oviro s pomočjo glasov sodnikov in gledalcev (obe glasovalni telesi sta izbrali svoja dva finalista). Hkrati je Darja opozorila na intonacijske težave, ki so se pojavile med nastopom. "Tistih nekaj pevskih malenkosti se da zelo hitro popraviti. Super uporabna glasova. Ampak te pristnosti, energije, ki jo imata vidve, tega se pa ne da naučiti," je Darjo dopolnil Raay.

4. misija - Akademija
Eva in Nika sta odšli skupaj z drugimi kandidati, ki so se uvrstili med najboljšo šestnajsterico (oz. najboljših 17), v drugi krog oddaje, t. i. Akademijo. Ustvarjalci oddaje so kandidate, ki so še lahko upali na zmago v oddaji, odpeljali v Terme Olimia, kjer so jih sodniki dodatno pripravili na nastop. "Jaz sem ugotovila, da sem zmožna nekaterih stvari, o katerih prej nisem bila prepričana, da jih zmorem," je med pripravami ugotovila Eva. Gimnazijki sta na oder stopili zadnji in v slogu Lene odpeli Satellite. "To je pa konec, ne. Štala," je bil odločen Raay, ki je priznal, da sta v tem času dvojčici tudi tehnično napredovali. "Energično, sveže in tudi na Akademiji so bili zelo radovedni," je bila očarana Darja Švajger. "To, kar delata tu - pojeta, plešeta, komunicirata, govorita - to je to. Vidve sta moji zmagovalki. Stoodstotno," je bila navdušena Tina Marinšek. Poleg Eve in Nike so misijo nadaljevali (dva po izboru gledalcev in dva po izboru sodnikov) še Flora Ema Lotrič, Eva Boto in Gašper Rifelj.

5. misija - "Show must go on!"
Že ob prvi omembi dvojčic Eve in Nike v sedmi oddaji so gledalci v studiu skočili v krik. "Nika in Eva sodita v tisto sorto ljudi in tudi pevk nasploh, ki so že na prvi pogled nekaj posebnega. In to jima štejem v grozni plus, ker tudi opažam, da upoštevata moje pripombe o Evroviziji kot cirkusu. In meni je cirkus všeč," je razvoj dvojčic pred njuno "gangstersko" predstavo pokomentiral Jonas Žnidaršič. Potencial, ki sta ga imeli v sebi dvojčici, je bil očiten. "Mislim, da se nista nikoli ukvarjali s petjem. Jaz vem, ko sem jima jaz razlagala o dihih na Akademiji, sta rekli: 'Kje dihati? Kako? Kaj?' (smeh) Mislim, da glede na to, kako sta radovedni, bi se dalo marsikaj narediti," je bila o njiju prepričana Darja Švajger. "Nika je bila vedno bolj nežna, Eva pa vedno borbena. Ni čudno, saj je štiri minute starejša in je morala svojo mlajšo sestrico ščititi," je njun pevsko-gangsterski raj napovedal Klemen Slakonja. Po odrapanem Gangsta's Paradise je Raay znova izpostavil, kako kažeta napredek in kako je Eva vokalno dohitela Niko. Darja Švajger je bila srečna, da sta pokazali malce več glasbenega razpona. "S tem nastopom danes sta dokazali, da se lahko lotita vsega in da vama bo uspelo," je bila navdušena Tina Marinšek. Dvojčici sta odšli naprej, domov pa Gašper Rifelj.

6. misija - slovenska "opečenost"
Dvojčici sta ostali sami v boju s solistkami v osmi oddaji Misije Evrovizija, kjer so prvič zapele v slovenskem jeziku. Na nastope pa so se pripravljale kar s pevci, katerih pesmi pojejo v izvirniku. Eva in Nika sta se pripravljali s svojim vzornikom - Magnificom. "Če bosta ohranili to, da bosta lahko stvari izvajali z levo roko, bosta zveneli fantastično. Kot tudi zvenita fantastično, kadar to počneta. Takšni se mi zdita tudi po značaju - neka ležernost, ljubkost ju prevevata," je svoje vtise o dvojčicah strnil Magnifico. A na nastopu ni šlo vse kot po maslu. Besedilo Samo malo, ki ga je za dvojčici prepesnil Jonas, je malce ostalo v zraku. "Kako sem jaz tam napisal tisto vrstico? Mmmmmm? To je bil razpad sistema in nato razpad samozavesti. Nato sta se spogledali in potem: 'Joj, saj ne vem.' In panika. Malo je manjkalo, da bi šla točka v 'maloro'. Nekako sta se rešili, ampak vaju moram okregati. Takšne napake si ne moremo privoščiti," je bil oster Jonas. Dvojčici sta pozneje za MMC priznali, da je bil to za njiju najtežji nastop v oddaji. "Ker nisem vedela, kaj se dogaja. Imela sem en 'blackout'. Pozabila sem besedilo in ni mi bilo tako udobno, ampak meni je pomembno, da sem se potem pobrala," je pojasnila Nika. Eva pa je ob tem dodala: "Tako je: midve sva bili tako pripravljeni kakor na prejšnjih in pozneje na naslednjih. Ampak takrat je bilo malo 'puf', nato pa sva se pobrali." A to ju ni stalo nadaljevanja, saj sta se v izločilnem boju pomerili Brina Vidic in Nadja Irgolič - ki se je morala posloviti od tekmovanja.

7. misija - stilska osvežitev
Evo in Niko je po osmi oddaji in "opečenih prstih" čakala stilska preobrazba. "Z Niko in Evo je preprosto super sodelovati, ker sta sproščeni, zabavni, kreativni, včasih pa tudi sami pomagata s kakšnim zanimivim in smešnim 'outfitom'," je bil nad njima navdušen tudi stilist Matej David Goljat. "Glede pričeske - meni lahko delaš, kar hočeš," je bila odprta za ideje Nika. Še bolj "odštekani" sta prestavili duetno izvedbo Ke$hino Tik Tok. "Končno vaju slišim peti - in to dobro peti," je komentirala njun nastop Tina Marinšek. Tudi drugi sodniki so znova pohvalili njun pevski napredek. Oddajo je morala po sklepnem boju zapustiti Brina Vidic, ostala pa je Flora Ema Lotrič.

8. misija - rock'n'show
Preboj med najboljših pet je dvojčice postavil pred nov izziv: petje rockskladbe. Sodniki so kandidatke želeli v tej oddaji končno slišati - brez vseh šovvložkov. Kandidatke so pele rock in na odru so bile same. No, ne dvojčici Prusnik. V oddaji sta zapeli It's My Life. "Vama ne smemo dajati koreografije, ker veliko bolje funkcionirata, če sami delata. To je bilo danes več energije kot prejšnjič. Čim manj vaju spreminjati, omejevati in delati na vokalu," je napotke po nastopu delil Raay. Sodniki niso zgubili vere v njiju, Tina pa jima je še svetovala: "Jaz upam, da vidve 'špricata' šolo zaradi tega, ker doma sedita za klavirjem in pritiskata na tone ter jih lovita. Druga drugi ... za klavirjem peti tone ... vaditi ... Slovenija veliko pričakuje od vaju." Gledalci pa so imeli priložnost, da spoznajo utrinke njunih življenj, ko nista pred kamero Misije Evrovizije. Ustvarjalci oddaje so razkrili, da kdaj tudi zamudita v šolo. A živahni nista le na odru, marveč tudi v razredu, so razkrili njuni profesorji. Sodniki so izbrali tri najboljše. Med Niko Zorjan in Floro Emo Lotrič pa so morali odločati gledalci in na koncu so poslali domov zadnjo.

9. misija - polfinale Misije Evrovizija
Z rapanjem sta Eva in Nika vstopili v polfinale oddaje: "Najina življenjska pot je taka. Bolje rečeno, ni kot vsaka. V letu 1 9 9 5 rojeni bili sva kot duet. Pot se je nadaljevala in vsaka je v svojem mojstrica postala. Karate in ples različna sta si. 'Bejž' stran, da ne zlomim ti kosti. Daj, zaplešimo vsi." Četverica najboljših je na predzadnji stopnički pred uvrstitvijo na Emo predstavila v oddaji dve skladbi. Najprej je bila usoda v rokah gledalcev, ti so izbrali najboljši dve. Med tretje- in četrtouvrščeno pa so odločali sodniki in domov poslali Manuelo Brečko. Eva in Nika sta se najprej predstavili v mirnejši izvedbi Bubbly. "Še, še morata delati," je poudarila Tina Marinšek po nastopu. "Intonacija mogoče še malo šepa, ampak vsekakor sta v tem času, ko smo skupaj, napredovali," je komentirala Darja Švajger. "Te sapice v glasu so mi bile zelo všeč. Tako kot je rekla Darja, nekaj je bilo 'fušanja', ampak bila je ena takšna 'luštna' energija," je dopolnil Raay.

Energična in scensko domišljena izvedba Forget You jima med drugim pomagala do finala oddaje Misija Evrovizija.

10. misija - finale Misija Evrovizija
Eva in Nika, Eva Boto ter Nika Zorjan so imele pred sabo še zadnji izziv pred nastopom na Emi 2012. Glasovi gledalcev in sodnikov so odločili, da se bosta dvojčici v nedeljo za nastop na Evroviziji v Bakuju pomerili z Evo Boto, in domov poslali Niko Zorjan (najsrečnejšo "poraženko" oddaje). Skladbe so že pripravljene, prav tako Eva in Nika.

Eva in Nika Prusnik - Wild Dances

Eva in Nika Prusnik - Čas za nas