Neomi je urbana glasbena skupina, ki je ne povezuje le ljubezen do glasbe, temveč tudi sorodstvene vezi, saj njeno jedro sestavljajo Saša Vipotnik, vokal, ter njena bratranca Jernej Kržič na basu in Tadej Košir na kitari. Foto: Spletna stran STG-ja
Neomi je urbana glasbena skupina, ki je ne povezuje le ljubezen do glasbe, temveč tudi sorodstvene vezi, saj njeno jedro sestavljajo Saša Vipotnik, vokal, ter njena bratranca Jernej Kržič na basu in Tadej Košir na kitari. Foto: Spletna stran STG-ja
London
Iva Rimca so mnogi spoznali kot bobnarja posavske zasedbe LeeLooJamais, po odhodu iz nje pa se zdaj predstavlja z novim projektom - Londonom. Obkrožil se je s številnimi znanimi glasbeniki in skupina je v polnem delovanju. Foto: Spletna stran STG-ja
Hex
Hex je projekt, ki je nastal, ko sta Max Power in Dahow dobila idejo, da bi združila punk-rock z elektronsko glasbo, natančneje drum'n'bassom. Že po prvih vajah sta se odločila, da povabita zraven še MC Omisa - raperja, ki s svojevrstnim energičnim stilom že leta navdušuje množice. Foto: Spletna stran STG-ja
Beatmyth
Poleg Igorja Vuka zasedbo Beatmyth sestavlja še Mitja Pritržnik. Duet že od leta 2007 ustvarja raznoliko avtorsko glasbo, s poudarkom na breakbeatu. Njun gost je večkrat N'Toko, za njmi pa je že kar nekaj odmevnih projektov. Foto: Spletna stran STG-ja

Med njimi bodo predstavniki tujih festivalov izbrali štiri, ki bodo dobili priložnost nastopiti na tujih festivalih v bližnji okolici, med njimi na avstrijski Waves Vienna, madžarskem Szigetu, hrvaškem Terraneu in srbskem Exitu.
Spored nastopajočih si lahko ogledate spodaj.


Sreda, 21. marec

PRIZORIŠČE: Kino Šiška - Komuna
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: MojcArt, The Tide, The Toronto Drug Bust, Torul
GOSTJE: Brains, afterparty z Radiem Terminal

Četrtek, 22. marec

PRIZORIŠČE: Orto Bar
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Barely Modern, Dandelion Children, ŠKM Banda
GOSTJE: My Buddy Moose
Petek, 23. marec

PRIZORIŠČE: Klub K4
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Beatmyth, Neomi, London, Hex
GOSTJE: Luise Pop

Sobota, 24. marec

PRIZORIŠČE: Gala Hala
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Dežurni Krivci, Werefox, LastDayHere, Noctiferia
GOSTJE: Dreddup, didžej-set z Danielom Millerjem

Nedelja 25. marec

PRIZORIŠČE: Kino Šiška - Katedrala
URA ZAČETKA: 19.00
NASTOPAJOČI: Adam (Slovenija), PassoGigante (Italija), S.A.R.S. (Srbija) in The Subways (Velika Britanija).


Zmagovalci bodo znani 25. marca, ko se bo tudi zgodilo zadnje dejanje festivala, ki bo potekal pod soorganizatorstvom Rock Otočca.

Med tednom slovenske glasbe pa bodo ustvarjalci na predavanjih in delavnicah odprli tudi kritične teme iz glasbenega in glasbeno-organizacijskega področja, kot je avtorsko pravo za glasbenike, delovanje glasbenih organizacij, založniške smernice, glasbeno novinarstvo, prodor na večje trge, pomen videospotov kot del vizualne podobe glasbe ipd.
Spodaj vam predstavljamo skupine, ki bodo zavzele oder K4 v petek.


"Na Szigetu bi bilo super nastopiti, ker je največji," je v smehu za MMC izdal član BeatMytha Igor Vuk. Poleg Vuka zasedbo sestavlja še Mitja Pritržnik. Duet že od leta 2007 ustvarja raznoliko avtorsko glasbo, s poudarkom na breakbeatu. Njun gost je večkrat N'Toko, za njmi pa je že kar nekaj odmevnih projektov. Februarja 2010 so fantje v samozaložbi izdali zastonjsko ploščo Your Own two Heads feat. N'Toko.

Na STG so se prijavili zaradi promocije, je za MMC pojasnil Vuk, kar posledično pomeni več nastopov in večjo prepoznavnost njihove skupine. Pred nastopom v K4 so skromni. "Nič posebnega ne pripravljamo, ker baje nastopamo ob osmih zvečer, bomo tam najbrž samo mi in vi in šankisti 4ke," je dejal Vuk. Drugače pa skupaj s Pritržnikom ravno končujeta drugo ploščo Questionable Image, ki bo izšla 22. marca.

"Naša glavna motivacija je bila, da predstavimo našo glasbo širšemu občinstvu. V tujini tudi še nismo igrali, tako da je to enkratna priložnost, če nas seveda izberejo," je pred STG-jem za MMC pojasnil bobnar skupine Anže Žurbi. Neomi je urbana glasbena skupina, ki je ne povezuje le ljubezen do glasbe, temveč tudi sorodstvene vezi, saj njeno jedro sestavljajo Saša Vipotnik, vokal, ter njena bratranca Jernej Kržič na basu in Tadej Košir na kitari. Skupino spremljata še Žurbi in klaviaturist Erik Marenče, pri spremljevalnih vokalih pa bratsko-sestrska naveza Urban in Katja Sever.

Zaradi številnih obveznosti pa so se projektu lahko zares posvetili šele pred kratkim in lani izdali svoj prvenec. "Na STG-ju se bomo pa prvič predstavili z angleškimi verzijami pesmi, ki pa so tudi že posnete in pripravljene za poslušalce," je obljubil Žurbi. Pred nastopom ostajajo skromni: "Če se preveč pričakuje, si na koncu lahko razočaran. Mi se bomo potrudili čim bolje odigrat, in kar bo, bo." A želijo si nastopa predvsem pri sosednh Madžarih. "Szigeeeeeeeeet!! To je res velik festival in te po eni strani lahko sliši ogromno ljudi, po drugi strani se pa ta množica lahko tudi malce razgubi. A vseeno bi bilo super, če bi lahko bili del tega," je še pojasnil Žurbi.

London je zasedba, ki je prvo obliko začela dobivati, ko sta se spoznala hrvaški producent Koolade in bobnar Ivo Rimc. Koolade je potreboval bobne na nekaterih njegovih stvareh, stopil je v stik z Ivom in začel redno prihajati v Ljubljano in snemati z njim. Nato sta se ideji o snemanju materiala, samplov na pobudo Iva, pridružila še izjemna Jernej Kržič (bas) in Erik Marenče (pianist). Po uspešnih preigravanjih v studiu so se skupaj odločili, da projekt zastavijo resneje in naredijo bend. Vanj so povabili še unikatnega kitarista Andraža Mazija in nadarjeno Sašo Danilov, s prečudovitim glasom in močno energijo.

Nastop na STG-ju jim predstavlja možnost predstavitve širši publiki in tuji strokovni komisiji. "Ker smo popolnoma nov bend, ki ga zaenkrat nihče še ne pozna. V bendu pa smo sami profesionalci, kar je še toliko bolj zanimivo," je za MMC dejal Rimc. STG za skupino prihaja v popolnem trenutku za London. "Ta teden smo končali snemanje ritem sekcije in posneli 16 avtorskih komadov za album, ki ga nameravamo izdati letos. Prav tako kot STG nam je pokazala priložnost za podpis pogodbe z eno največjih založb na svetu, tako da se zdi, da je za London vse pravočasno," je pojasnil Rimc.

Pričakovanj pred nastopom nimajo. "Z naše strani bomo kot vedno odigrali top koncert. Smo pa radovedni, kako bo šlo od rok organizatorjem, glede na to, da je vse skupaj prvič in da je v igri več dni ter različnih lokacij. Želimo jim veliko uspeha," je dejal Rimc. Kot pojasnjuje bobnar, je vsak izmed festivalov, ki se obeta zmagovalcem, nekaj posebnega. "Med sabo so si različni in spadajo v razred največjih v Evropi. Na nekaterih smo posamezniki že nastopili, zato se z veseljem vrnemo," je pojasnil Rimc.

Hex je projekt, ki je nastal, ko sta Max Power in Dahow prišla na idejo, da bi združila punk-rock z elektronsko glasbo, natančneje drum'n'bassom. Max je v preteklosti aktivno sodeloval v različnih rockerskih skupinah, medtem ko je Dahow vodil projekte za stimulacijo mladih producentov na obali (Elektrofolp, Electronic beats itd.). Že po prvih vajah sta se odločila, da povabita zraven še MC Omisa - raperja, ki s svojevrstnim energičnim stilom že leta navdušuje množice.

Minilo je le nekaj mesecev in nastal je prvi single z naslovom Adrenaline. "STG se mi zdi odlična ideja in način, da se avtorji predstavimo širši javnosti - tudi zunaj meja. Prijavili smo se, ker bi radi nastopili pred novim občinstvom in spoznali nove ljudi," je pojasnil Dahow alias Davor. "Joj, ne vem, ali lahko povem, sam sem zvedel za to, še preden se je zadeva uresničila. Lahko samo rečem, da je to super projekt, ki je lahko odskočna deska za izbrane izvajalce STG-ja," ga je dopolnil Omar. Člani Hexa so trenutno pred izdajo svojega prvenca in v iskanju založbe. "Smo tik pred izdajo prvega albuma in v iskanju založbe. Pripravljamo pa se tudi na live nastope skupaj z novim bobnarjem Krisom Kylvenom, bivšim bobnarjem Killing Joke, Juno Reactor in neverjetnim vsestranskim umetnikom. Lahko bi rekel, da s pridružitvijo novega bobnarja prihaja v ekipo nov val ustvarjalnosti, in tega se zelo veselimo," je pojasnil Davor. Omar pa ga je dopolnil in dejal, da se bodo s Kylvenom predstavili že v K4.

Člana pričakujeta zanimiv teden, tako za izvajalce kot obiskovalce. "Program je pester, zanimiv in vreden ogleda. Hexi se bomo potrudili navdušiti predstavnike različnih festivalov in seveda kot vedno bomo tokrat tudi K4 spremenili v pravo tempirano DNB DuBstep petardo," je razkril Omar. Hexi si želijo nastopiti na vsakem festivalu. "Že samo zaradi Davorja in Max Power-ja je občutek na odru fantastičen. Tukaj ne smemo pozabiti na vlogo publike, ki nam vliva energijo, nove moči, kjer je zame osebno vsak nastop nepozabno doživetje. Veliko jih je in veselim se vsakega posebej," je dejal Omar. Malce bolj zadržan pri napovedih pa je bil Davor: "Huh, težko bi rekel. Vsak ima svoj čar in energijo. Osebno mi je posebej pri srcu Exit, saj sem naklonjen bolj angleški drum'n'bass/dubstep sceni. Na sploh obožujem balkansko hrano in ni ga bilo večera, ko ne bi pojedel vsaj ene pleskavice ali čevapa."