"Iz koalicije KGB so sporočili, da me bodo tožili za avtorske pravice, opozicija - začasno na svobodi - pa celo omenja, da je program čisti plagiat programa Pahorjeve vlade in koalicije. " Foto: BoBo

Zato sem se odločil, da k široki ponudbi novih norosti, ki se je zgodila v naši instituciji, ustanovim stranko nevtralnih idiotov z naslednjim predvolilnim programom, ki po volitvah postane zakon institucije!

1. Člani institucije se delijo na nore, blazne, idiote in obvezno rezervo neopredeljenih.
2. Nori so družbena nadstavba in imajo volilno pravico.
3. Blazni imajo pravico do bolezenskega stanja in do hrane dvakrat na dan.
4. Idioti so vedno izvoljeni in vodijo institucijo v dobrem in slabem.
5. Neopredeljeni čakajo na odločbe o statusu, če zmanjka norih, blaznih ali idiotov.
6. Versko blazni predstavljajo posebno sekto rdeče blaznih in črno blaznih. So fizično ločeni od preostalih.
7. Volitve se opravijo vsakih trideset let, če je to ravno nujno. O nujnosti odločajo pripadniki iz 4. točke.
8. Ekonomski sistem v instituciji je kombinacija oziroma seštevek mafijskih metod, boljševiške prakse in komunistične megle.
9. Družbeno bogastvo v instituciji se deli po načelu potreb, prvih dvajset upravičencev pa določi poseben zakon. Če kaj ostane, se uvrsti v obvezne rezerve institucije.
10. Pravna država v instituciji ne funkcionira, ker se uporabljajo druge metode umirjanja, vezanja in izolacije.
11. Kazni nad kršilci tega programa – pozneje zakona – se izvršujejo preventivno ne glede na nedokazano krivdo v skladu z nepravno maksimo: vsi so krivi, najbolj tisti, ki krivdo zavračajo in nočejo dokazovati, da so krivi. Najbolj se kaznujejo nedolžni, ker nedolžnih ni.
12. V instituciji je delo najvišja vrednota. Delavci se delijo na lastnike dela, upravitelje dela, delodajalce in sodrgo. Delovni čas sodrge traja 16 ur, po potrebi se odreja drugačen delovnik. Odpravi se plačan odmor, plačana malica in vsaka oblika letnega dopusta, ker je to navadno razvajanje. Določi se mezda za minimalno preživetje.
13. Posamezne kategorije se v skladu s pokojninskim zakonom napotijo na najbližji pogrebni zavod.
14. Zdravje je privilegij, bolni so si sami krivi, zato se obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje uporabljata za vzdrževanje zdravja (seveda ne duševnega, ampak fizičnega) zdravih.
15. Kulturno-umetniško sfero predstavljajo posamezniki, ki imajo barvne privide (uvrstijo se v kategorijo književnikov, slikarjev in filmskih delavcev), in tisti, ki imajo prisluhe (predstavljajo kategorijo pesnikov in igralcev).

Moj predvolilni program je bil na zboru pacientov izžvižgan in sem moral bežati, vodja institucije ga je prepovedal, meni pa predpisal dodatno hidroterapijo – enomesečno kuro z ledeno hladno vodo, kar so uspešno uporabljali za freudovsko pomirjanje ženske histerije v 18. stoletju.

Iz koalicije KGB so sporočili, da me bodo tožili za avtorske pravice, opozicija - začasno na svobodi - pa celo omenja, da je program čisti plagiat programa Pahorjeve vlade in koalicije. Podpisani to z gnusom priznavam. Javili so se tudi iz štaba Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, če lahko nekaj manjkajočih točk v svojem programu prepišejo iz mojega. Za nekaj delnic Mercatorja sem popustil.

Vinko Vasle