Reese Witherspoon praznuje 40. rojstni dan. Foto: EPA/Reuters
Reese Witherspoon praznuje 40. rojstni dan. Foto: EPA/Reuters

Diskriminirana sem zaradi treh stvari: ker sem blondinka, ker sem igralka in ker prihajam z juga.

Reese z otrokoma
Reese z otrokoma Avo in Deaconom. Foto: Guliver/Getty Images
Reese Witherspoon
Lani je prejela prestižno nagrado american cinematheque award. Foto: Reuters

Kate Hudson, Jennifer Aniston, Isla Fisher, Courteney Cox, Chelsea Handler, Taylor Swift, Jason Bateman, Matthew McConaughey z ženo Camilo Alves, Robert Downey Jr., Nicole Kidman z možem Keithom Urbanom, Tobey Maguire, Laura Dern in še številni drugi zvezdniki so se udeležili rojstnodnevne zabave v Los Angelesu, ki jo je za prijatelje iz Hollywooda pa tudi iz prijatelje iz vsakdanjega življenja organizirala Reese Witherspoon.

Reese je zelo zgodaj vstopila v svet šovbiznisa – pri sedmih letih je snemala TV-reklame in začela hoditi na tečaj dramske igre. Pri 11 letih je zmagala na tekmovanju v nadarjenosti, kot 17-letnica pa je dobila svojo prvo večjo vlogo v filmu The Man in the Moon, za kar je požela veliko hvalo kritikov.

Leta 1998 ji je vloga v Pleasantvillu prinesla nagrado Young Hollywood, film Election pa še več pohval kritikov. A ker je šlo za precej kontraverzno vlogo, so Witherspoonovo začeli povezovati z likom in ponudbe so rahlo usahnile.

Vendar ne za dolgo – po stranski vlogi v Ameriškem psihu (2000) in epizodni vlogi v seriji Prijatelji je leta 2001 zadela v polno z vlogo blondinke, ki sledi svojemu fantu na elitni Harvard. Megauspešnica Blondinka s Harvarda je Reese prinesla položaj velike zvezde, ameriške ljubljenke, in jo ponesla med največja igralska imena Hollywooda. Dobre so bile tudi ocene kritikov in Witherspoonova je za vlogo prejela svojo prvo nominacijo za zlati globus.

June Carter Cash ji je prinesla oskarja
Sledile so različne vloge: od epizode Simpsonovih in komedij The Importance of Being Earnest, Melanie se poroči, nadaljevanja Blondinke s Harvarda do kostumske drame Sejem ničevosti (2004). Za drugi del Blondinke je Witherspoonova prejela ček za 15 milijonov dolarjev in s tem vstopila v klub najbolje plačanih hollywoodskih igralk.

Leta 2005 je Reese svoj nagli vzpon med največje kronala z oskarjem za najboljšo glavno vlogo v biografskem filmu o Johnnyju Cashu in June Carter Cash, Hoji po robu. June Carter Cash je izbiro Reese osebno odobrila, ta pa si je za vlogo velike ljubezni Johnnyja Casha pobarvala lase na rjavo, se naučila peti in igrati na instrumente. Trdo delo se ji je obrestovalo, saj je nagrade tisto leto kar pobirala – med njimi zlati globus, bafto, nagrado igralskega ceha (SAG), nagrado People’s Choice – in, seveda, najslajše – zlati kipec Ameriške filmske akademije.

V zadnjih letih je navdušila tudi v filmu Divja (Wild), za vlogo Cheryl Strayed pa je Reese povedala, da je najtežja v njeni karieri: "Zagotovo je bil to najtežji film, ki sem jih kdaj posnela, tako fizično kot psihično. A ko sem končala snemanje, sem bila izjemno zadovoljna," je dejala Witherspoonova, ki je za potrebe filma hodila z nahrbtnikom, polnim uteži: "Še nikoli nisem bila tako močna kot po snemanju. Imela pa sem tudi nekaj težav s hrbtom."

Witherspoonova se redno uvršča na različne sezname - revija Time jo je uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi, revija People jo je uvrstila med 50 najlepših ljudi v Hollywoodu, Najmočnejši v Hollywoodu (Entertainment Weekly), 100 najbolj seksi žensk sveta, Ljudje leta (Rolling Stone), dobila je tudi svojo zvezdo na Pločniku slavnih, lani je dobila nagrado za življenjsko delo - je dobitnica prestižne nagrade american cinematheque award ...

Reese je mamica treh otrok - dva je dobila v zakonu z Ryanom Phillippom, enega pa v zakonu z Jimom Tothom.

Diskriminirana sem zaradi treh stvari: ker sem blondinka, ker sem igralka in ker prihajam z juga.