Skorajda praksa je že postala, da zlobneži pri vsaki novookronani mis najdejo kakšen temen košček iz njene preteklosti. Foto: EPA
Skorajda praksa je že postala, da zlobneži pri vsaki novookronani mis najdejo kakšen temen košček iz njene preteklosti. Foto: EPA
Megan Young
Američani menijo, da je Megan tudi malo njihova, saj je bila rojena v mestu Alexandria v Virginiji. Foto: Reuters
Megan Young
Če bi se morala Filipinka slučajno posloviti od krone, bi nova mis sveta postala prva spremljevalka, Francozinja Marine Lorphelin. Foto: Reuters

Kot da vseh zapletov še ne bi bilo dovolj - zaradi burnih protestov vernikov so morali izbor iz indonezijske prestolnice Džakarta preseliti na pretežno hinduistični Bali, pri izhodu v kopalkah so morale imeti tekmovalke okoli pasu ovit sarong, uzbekistanski minister za kulturo pa je domnevno uzbekistansko lepotico Rahimo Ganjevo označil za prevarantko, saj menda v državi sploh niso izvedli izbora za mis, - so v medijih zakrožili še pozivi, da bi morali novookronani mis sveta, 23-letni Filipinki Megan Young, odvzeti krono.

Estetske fotografije, a kje je modrček?
Za kaj gre? 173 centimetrov visoka temnolasa lepotica je bila med najbolj vročimi favoritkami za naziv najlepše Zemljanke že med samim tekmovanjem, saj se je v kar dveh predizborih - izhodu na plaži in top model - uvrstila med najboljši deset. Ko pa so v soboto razglasili njeno ime, je Filipince začelo razganjati od ponosa, v medije pa so le nekaj ur po velikem zmagoslavju pricurljale "škandalozne" novice.

Pojavile so se namreč fotografije, ki jih je Megan posnela marca lani za revijo Rogue, na njih se je fotografskim aparatom nastavljala zgoraj brez, kar je jasna kršitev pravil tekmovanja za mis sveta. Takrat je posnela elegantne črno-bele fotografije, na katerih pozira v črnem bikiniju s pikicami, na nekaterih pa je odvrgla nedrček.

Družbena omrežja so zasuli zapisi kot: "Lepotna kraljica ni le vizualno lepa oseba, ampak mora biti tudi dober vzor. Imeti mora moralne vrednote, ugledno držo in ženstvenost. Misice bi morale biti vsem nam vzor, ne pa seksualni objekti."

Zaradi velikega pritiska se je organizacija Mis sveta že odzvala in obtožbe zavrnila za neutemeljene, v primeru novih "nespodobnih" fotografij pa bodo ukrepali, so sporočili.

Otroštvo preživela v Ameriki
Ali bi se lahko zgodilo, da bo prva mis sveta, ki prihaja s Filipinov, resnično ostala brez krone, naziva in slave, bo tako treba še počakati, jasno pa je, da si je zapeljiva rjavolaska med bivanjem v Indoneziji po vsem svetu nabrala ogromno oboževalcev, njeno zgodbo pa so pograbili tudi mediji. Megan je namreč hči Filipinke in Američana, tudi rojena je bila v ZDA.

Ko je bila stara deset let, so se z družino preselili v Azijo, v rodno deželo njene matere, kjer je obiskovala tudi šolo. Filipincem je kmalu postala precej znan obraz, saj se je že pri 15 letih začela pojavljati v medijih - dobila je nekaj televizijskih in filmskih vlog, pozneje je postala tudi TV-voditeljica, udeleženka resničnostnega šova in manekenka. Trenutno študira na fakulteti za film, saj je njena največja želja, da bi se premaknila izpred kamere za njo in postala režiserka. Na Instagramu je zelo aktivna, ne skriva svoje ljubezni do nenavadne hrane, videoigric in Harryja Potterja. Vsaj uradno še ni oddana.

Ko je prevzela krono od Kitajke Venšja Ju, je obljubila, da bo "najboljša mis sveta do zdaj", med samim izborom pa je na vprašanje, zakaj bi prav ona morala postati mis sveta 2013, odgovorila: "Izbor za mis sveta skrbno čuva osnovne vrednote človečnosti, zato bi lahko s tem nazivom bolje razumela ljudi, kako delujejo in živijo, s tem pa jim tudi pomagala."

Nekaj posnetkov Megan Young si oglejte v spodnjih videih.