Đoković in Federer med športnim koncem obračuna. Foto: EPA
Đoković in Federer med športnim koncem obračuna. Foto: EPA
Becker je Đokovića popeljal tudi do zmage v Wimbledonu. Foto: Reuters

Becker v svoji najnovejši avtobiografiji, Wimbledon: Moje življenje in kariera v All England klubu, hrepeni po časih, ko tenis še ni bil tako "politično korekten".

"Tenis nima več zabavnih rivalstev, ker se igralci preveč bojijo, da bi jih kaznovali zaradi kletja svojih nasprotnikov," meni 47-letni Nemec, ki je osvojil šest naslovov za grand slam, za kakega več pa je imel to smolo, da so bili njegovi tekmeci velikani Pete Sampras, Ivan Lendl, Stefan Edberg in Andre Agassi ...

"Uvedba mikrofonov na igriščih v Wimbledonu in na drugih turnirjih, ki lahko ujamejo prav vsako kletvico, je ustvarila generacijo igralcev, ohromljenih s politično korektnostjo. Zato igralci igrajo lažno prijaznost - v teniškem svetu je javna skrivnost, da se Roger Federer in Novak Đoković ne marata," je Becker končno potrdil tisto, kar smo gledalci že dolgo ugibali.

In še: "Razlog, zakaj je Roger eden najbolje plačanih športnikov vseh časov, je ta, da ga imajo vsi radi. Ampak pomislite malo - ni mogoče, da bi bil en človek všeč vsem ... S svojo podobo dobro služi, ampak ali bi zaslužil kaj manj, če bi videli malce več njegovih pravih čustev? Federer nikakor ne more biti tako prijazen in uglajen, kot se zdi."

Športni duh ali igra?
V tenisu res vladata (vsaj na videz) športni duh in častno sprejemanje porazov, kot ga vidimo le malokje drugje v svetu tekmovalnega športa, dolg objem povsem poklapanega Đokovića in navdušenega Stana Wawrinke po koncu nedeljskega finalnega obračuna na Roland Garrosu, ko je imel Srb priložnost za vpis med nesmrtne, pa samo še dokazuje to.

"Ljudje se mi občasno potožijo, da je tenis danes dolgočasnejši kot v časih, ko sem igral še jaz, ko pa jih vprašam, zakaj, mi odgovorijo, da je manj pravih karakterjev. Na to odgovorim, da imamo velike karakterje, je pa res, da tega ne pokažejo, ker preprosto ne smejo. Takoj jih oglobijo, mikrofoni pa posnamejo vse, kar igralec blekne ali zakolne v svoji frustraciji. Posledično je zelo težko danes ubesediti svoje frustracije, ker jih vsi slišijo, ob prihodu v garderobo pa te čaka kazen 10.000 dolarjev, 20.000 ali celo več."

"Tudi teniški igralci so samo ljudje in se razpiz***, če naredijo dvojno napako, ampak se morajo brzdati, sicer tvegajo kazen," pravi Nemec, ki sicer že leta živi prav v Wimbledonu, kjer je slavil trikrat.

Becker vseeno ohranja trdno vero v tenis in meni, da gre za krasen šport - pa čeprav je morda izgubil tisto pikantnost, ki jo je imel v njegovih časih.