Čeprav so republikanci Eastwooda oglaševali kot 'zvezdo presenečenja', se je dalo hitro razbrati, kdo bo zvečer stopil na oder v Tampi, saj so že cel dan vrteli prizore iz Umazanega Harryja. Foto: EPA
Čeprav so republikanci Eastwooda oglaševali kot 'zvezdo presenečenja', se je dalo hitro razbrati, kdo bo zvečer stopil na oder v Tampi, saj so že cel dan vrteli prizore iz Umazanega Harryja. Foto: EPA
Se je Clintu na stara leta malce snelo, so se spraševali mnogi, pri tem pa imeli v mislih tudi resničnostni šov o Eastwoodovi družini, v katerega je igralec letos privolil na začudenje vseh. Foto: EPA
Eastwoodov govor fiktivnemu Obami. Foto: EPA
Američani še vedno asociirajo Eastwooda z Umazanim Harryjem. Foto: EPA
Obama se je na vse skupaj odzval duhovito - z objavo svoje fotografije na predsedniškem stolu. Foto: Twitter

je z izbiro svojega "gosta presenečenja" na sklepni dan konvencije v Tampi najbrž upal, da mu bo "Umazani Harry" "polepšal dan". Namesto tega pa je sloviti igralec postregel z razvlečenim in bizarnim govorom, ki je naglo prerasel v glavno šalo na družabnih omrežjih. Eastwood je namreč govoril praznemu stolu, ki naj bi predstavljal predsednika Baracka Obamo.

"Torej, gospod predsednik, kako se spopadate z obljubami, ki ste jih dali?" je vprašal prazen stol. Nato je nadaljeval z udrihanjem po Obami zaradi vsega, od umika iz Afganistana (kar je sicer podprl tudi Romney) do gospodarstva. Eastwood si je vzel za tarčo tudi ameriškega podpredsednika Joeja Bidena, ki ga je porogljivo označil za "intelektualca demokratske stranke". "Samo režati se zna," je bil oster.

Stol, ki naj bi bil Obama, naj bi štirikratnemu oskarjevcu tudi večkrat zabrusil, naj utihne, Eastwood pa mu je vračal z: "Mogoče bi bil čas, da vas nadomesti nekdo drug in reši problem. Mislim, da bi morali sestopiti in prepustiti prostor gospodu Romneyju. Saj boste morda še vedno lahko uporabljali letalo."

"Polepšaj mi dan!"
Eastwood, ki je Romneyja pohvalil kot "izjemnega poslovneža", je nato dejal, da se mu nikdar ni zdela dobra ideja, da bi odvetniki postali predsedniki, pri tem pa pozabil, da ima tudi Romney, prav tako kot Obama, harvardsko diplomo iz prava. "Ko nekdo ne opravi svojega dela, ga moraš odpustiti," je bil neomajen Eastwood in si pri tem šel s prstom čez grlo.
Množica, ki, iskreno povedano, ne velja za najbolj strpno, je bila navdušena, še zlasti, ko jim je zvezdnik ustregel in skupaj z njimi izrekel tisti slavni stavek iz Umazanega Harryja "No, daj, polepšaj mi dan!" ("Go Ahead, Make my Day!").

Eastwoodov nastop je bilo toliko bolj presenetljiv, ker igralec, čeprav je odkrit republikanec, ni nikdar deloval tako odkrito in goreče strankarsko. Še več, pogosto je podpiral tudi številne politike demokratov, kot so istospolne poroke, pravica do splava in skrb za okolje, Obamov tabor pa je celo menil, da ima Clinta na svoji strani.
Ironija je, da so Eastwoodovi pogledi pravzaprav skoraj identični Romneyjevim - a Romneyjevim izpred petih let, ko je kot guverner liberalnega Massachusettsa zagovarjal tako pravice istospolnih, pravico do splava kot okoljsko ozaveščenost.

Twitter pregorel
Na Eastwoodovo predstavo se je naglo odzvala celotna spletna skupnost - Twitter je skoraj pregorel zaradi dovtipov na račun priletnega zvezdnika.
"Clint Eastwood je zaslovel s svojo redkobesednostjo. Kot gost presenečenja v Tampi je bil preveč gostobeseden (in to rečem kot prijatelj)," je tvitnil TV-voditelj Tom Brokaw. "Clint Eastwood še kar nadaljuje svoj govor v zaodrju - tokrat nagovarja hladilnik," se je pošalil Mike Polk Jr.
"Pred 20 leti sem hotela, da mi Clint Eastwood polepša dan. Zdaj si želim samo, da vzame svoje tablete in je hvaležen, da ne potrebuje zdravstvene asistence," je bila pikra igralka Nancy Lee Grahn, ki se je pri tem navezovala na republikansko nasprotovanje Obamovi zdravstveni reformi.
"In tako je, na ta dan, 30. avgusta 2012, Mitt Romney postal boljši igralec kot Clint Eastwood," je proglasil TV-voditelj Lawrence O'Donnell, TV-voditeljica Star Jones pa: "Ne morem verjeti, da sem ravnokar videla, kako se je Clint Eastwood iz Umazanega Harryja pred mojimi očmi spremenil v pijanega strica Harryja na družinski proslavi. Osramotil se je."
Ali, kot poroča RTV-jev dopisnik iz ZDA Edvard Žitnik: "Eastwoodov improviziran govor je bil nemudoma razglašen ne le za enega njegovih najslabših nastopov, ampak tudi za hud spodrsljaj celotne, sicer skrbno režirane konvencije."

Obamov tvit
Le nekaj sekund in malce domiselnosti uporabnikov je bilo potrebnih, da je Clintov govor postal viralen - uporabniki Twitterja so začeli objavljati svoje fotografije, kako govorijo praznemu stolu, za kar so naglo skovali izraz "eastwooding".
Trendu se je pridružil celo sam predsednik Obama (pravi Obama, ne tisti z Eastwoodovega stola). "Ta stol je že zaseden," je tvitnil ameriški predsednik (@BarackObama), ob tem pa objavil fotografijo sebe na stolu v ovalni pisarni Bele hiše.
Eastwoodov govor si lahko ogledate v posnetku spodaj.