Nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney je v četrtek zvečer na nacionalni konvenciji republikanske stranke sprejel predsedniško nominacijo stranke. Foto: Reuters
Nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney je v četrtek zvečer na nacionalni konvenciji republikanske stranke sprejel predsedniško nominacijo stranke. Foto: Reuters
Republikanska konvencija
"Obama je obljubljal, da bo ustavil dviganje gladine morja, jaz pa obljubljam, da bom pomagal vam in vašim družinam," je dejal Romney. Foto: Reuters
Republikanska konvencija
Pri občinstvu je Romney sprožil tudi nekaj solza, ko je govoril o ljubezni med svojimi starši in v lastni družini. Foto: Reuters
Romneyeve obljube Američanom

Z govorom Romneyja, ki je uradno sprejel nominacijo stranke za predsedniške volitve, se je v Tampi na Floridi končala konvencija republikanske stranke. Tudi njegovi politični nasprotniki se strinjajo, da je bil to najboljši govor njegove politične kariere, čeprav poznavalci omenjajo, da se še vedno ne more primerjati z republikanskimi legendami javne besede, kot je bil na primer Ronald Reagan, poroča dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Edvard Žitnik.

Veliko besed o ameriških sanjah
Bilo je veliko besed o Ameriki, ameriških sanjah, obljubljeni deželi, prednikih, družini, enotnosti. Prekinjali so jih aplavzi vzhičenega občinstva. Mitt Romney je naredil vtis človeka iz mesa in krvi, in ne le brezčutnega poslovneža, kot ga poskušajo predstaviti v nasprotnem političnem taboru.

Američane je pozval, da mu pomagajo postaviti na noge ameriško gospodarstvo, za kar naj bi bil kot nekdanji poslovnež pravi človek. Kar potrebuje Amerika, po njegovih besedah ni nič zapletenega in globokoumnega, ampak le 12 milijonov novih delovnih mest. Napovedal je še preklic Obamove zdravstvene reforme, okrepitev srednjega sloja prebivalstva, zmanjšanje davčnih bremen, ki dušijo podjetniškega duha, podporo vojaško industrijskem kompleksu, energetsko neodvisnost Amerike, zmanjšanje proračunskega primanjkljaja.

Ostrejša zunanja politika
Te programske točke niso novost, so pa bile zagotovo novost Romneyeve ostre besede glede ameriške zunanje politike. Kot predsednik se ne bi več večno pogovarjal z Iranom, tudi njegove besede na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina so spominjale skoraj na čas hladne vojne.

Del govora za volivke
Ker so Američanke v večjem delu na strani zdajšnjega predsednika Baracka Obame, jim je namenil precejšen del govora. Poudaril je njihovo izjemno vlogo v zasebnem življenju in tudi nasploh, izrazil podporo tradicionalni družine, na daleč pa se je izognil pravici do splava, ki ji stranka nasprotuje. Naštel je nekaj republikank na položajih guvernerk in senatork in zagotovil, da je bilo delo soproge Ann pri vzgoji petih sinov pomembnejše kot njegovo služenje denarja.

Obami napovedal en mandat
V nasprotju z vsemi drugimi govorniki na zborovanju je imel celo en pozitiven stavek za Obamo, ko je pohvalil ukaz za napad na Osamo bin Ladna. A ob tem poudaril, da so bili Američani pred štirimi leti polni optimizma, ko so izvolili Obamo, danes pa večina dvomi, da bodo imeli njihovi otroci boljšo prihodnost. Čeprav naj bi si tudi sam želel, da bi Obami uspelo. "Samo dva predsednika nista mogla pogledati nazaj na svoj prvi mandat in reči Američanom, da jim je danes bolje kot pred štirimi leti. To sta Jimmy Carter in Obama," je dejal.

Nastopil tudi Clint Eastwood
Na zborovaju je nastopil tudi filmski igralec Clint Eastwood. Spustil se je v prepir s praznim stolom, ki naj bi predstavljal Obamo, in ga z žaljivimi besedami "odpustil", ker je z izgubo 23 milijonov delovnih mest poskrbel za pravo sramoto. Prav tako je trenutnega predsednika kritiziral, ker nadaljuje vojno v Afganistanu. Igralcu očitno niso povedali, da Romney skupaj z večino republikanskih politikov podpira ohranitev ameriških sil v Afganistanu.

Ameriška predsedniška kampanja se bo nadaljevala prihodnji teden, ko bodo imeli svojo konvencijo za potrditev kandidature Obame še demokrati. Potekala bo od 3. do 6. septembra v Charlottu v Severni Karolini, nato oktobra sledijo televizijska soočenja in 6. novembra splošne volitve.

Romneyeve obljube Američanom