Med uglednimi gosti ni bilo španske kraljice Sofije. Foto: Reuters
Med uglednimi gosti ni bilo španske kraljice Sofije. Foto: Reuters

Pred vrhuncem praznovanja, ki bo čez 14 dni, je kraljica Elizabeta na slavnostno kosilo povabila člane najvplivnejših kraljevih družin z vsega sveta, kosilu pa je sledil še sprejem, ki ga je gostil kraljičin najstarejši sin in prestolonaslednik, Charles. Kraljici so za okrogli jubilej med drugim čestitali japonski cesar Akihito in njegova žena Mičiko, danska kraljica Margareta II., švedski kralj Karl XVI. Gustaf in kraljica Silvija ter norveški kralj in kraljica, Harald in Sonja.

Prišli so tudi grški kralj Konstantin z ženo Anne-Marie, bolgarski kralj Simeon, brunejski sultan, kralj Svazija, liechtensteinski knez Hans-Adam II., monaški knez Albert, Henri, nadvojvoda luksemburški, kralja Lesota in Bahrajna, kronski princ Abu Dabija, jordanski kralj, kralj Tonga, kronski princ Tajske, maroška princesa, savdijski princ in tako naprej.

V sklopu praznovanj 60-letnice Elizabetinega vladanja je princ Harry skupaj s pevcem britanske skupine Take That Garyjem Barlowom pripravil poseben koncert, Barlow in Andrew Lloyd Webber pa sta ob tej priložnosti napisala tudi posebno pesem Sing. Pri snemanju je sodeloval tudi princ Harry, ki je zaigral na tamburin. Na vprašanje, ali ima princ kaj glasbenega talenta, je Barlow brez zadržkov odgovoril, da ne.

Protesti zaradi bahrajnskega in svazijskega kralja
Na grad Windsor pa ni bilo španske kraljice Sofije, ki je udeležbo odpovedala v znak protesta proti napovedanemu obisku britanskega princa Edwarda v Gibraltarju. Za številne je sporno tudi, da se je na seznamu povabljencev znašel tudi bahrajnski kralj Hamad, čigar režim je brutalno zatrl proteste za bolj demokratično ureditev države. V Buckinghamski palači se branijo, da je povabilo odobrilo britansko zunanje ministrstvo. Zaradi udeležbe svazijskega kralja Mswatija III. pa je pred prestižnim hotelom Savoy, kjer kralj biva s svojim 30-članskim spremstvom, protestirala skupina Svazijcev.