Letošnje tekmovalke so v štirih tednih v JAR - u obiskale Mpumalango, se udeležile safarija v naravnem rezervatu Legends Entabeni in uživale na plažah UmhangaRocks. Na dobrodelni odpravi Lepota z razlogom so zbirale denar v dobrodelne namene. Foto: EPA
Letošnje tekmovalke so v štirih tednih v JAR - u obiskale Mpumalango, se udeležile safarija v naravnem rezervatu Legends Entabeni in uživale na plažah UmhangaRocks. Na dobrodelni odpravi Lepota z razlogom so zbirale denar v dobrodelne namene. Foto: EPA
Mis sveta
Tekmovanje najlepših so prvotno imenovali Festival tekmovanja v bikiniju. Foto: EPA

Mis sveta leta 2007 Džang Dzilin lahko samo še nekaj ur uživa v nazivu najlepše. Katera dekleta so v zadnjih desetih letih najbolj prepričala zahtevno žirijo? Težko je oceniti, katera bo zmagovalka, saj so v v zadnjem desetletju zmagovala zelo različna dekleta - dvakrat sta zmagali Indijki, enkrat je postala mis sveta temnopolta Agbani Darego iz Nigerije, ki je po mnenju nekaterih ena izmed najlepših zmagovalk v zadnjih letih.

Tekmovanje za mis sveta 2008 letos poteka v južnoafriškem mestu Johannesburg. Prvotno bi moralo biti v ukrajinski prestolnici Kijevu, a so se odgovorni odločili, da zaradi varnostnih ukrepov (nemiri v Južni Osetiji) tekmovanje preselijo iz Evrope v Afriko.

Veliko zanimanje za mis sveta
Tekmovanje za mis sveta ima dolgo zgodovino - tekmovanje je bilo prvič leta 1951 na Otoku, od koder prihaja idejni vodja tega tekmovanja Eric Morley. V začetku je bilo zamišljeno kot dogodek, ki bi se zgodil samo enkrat, a se je Morley zaradi velikega zanimanja odločil, da bo tekmovanje potekalo vsako leto. Od leta 1959 je bilo to zanimanje vse večje, saj je BBC začel po televiziji prenašati izbor najlepših deklet.

Posnetek finalne prireditve si lahko ogledate ob 21. 05 na drugem programu TV Slovenija.

Lepotice z razlogom
V osemdesetih letih so se odgovorni odločili, da bi na tekmovanju morali poleg lepote poudariti pomen inteligence in osebnosti - ustvarili so novo geslo, ki se uporablja še danes: "Lepota z razlogom."

Preden želite staviti na letošnjo zmagovalko, bi vam morda prav prišle dozdajšnje statistike zmagovalk. Največkrat so bile za najlepše na svetu okronane predstavnice Indije in Venezuele (vsaka od držav je slavila petkrat), najlepše Evropejke prihajajo iz Velike Britanije (štirje naslovi so romali na Otok), po tri zmage imajo v svojem "žepu " Islandija, Jamajka in Švedska.

V spodnji galeriji si lahko ogledate najlepša dekleta v zadnjem desetletju.

Komu bo letos predala svojo krono lanska mis sveta Kitajka Džang Dzilin? Foto: EPA
Čehinja Tatiana Kucharova je bila najlepša na svetu leta 2006. Foto: EPA
Črnolasa Unnur Birna Vilhjalmsdottir, misss Islandije, je slavila leta 2005. Foto: EPA
Maria Julia Mantilla iz Peruja je bila najlepša na svetu v letu 2004. Foto: EPA
Irka Rosanna Davison je bila okronana za najlepšo na svetu leta 2003. Foto: EPA
Turkinja Azra Akin je postala mis sveta leta 2002 v Londonu. Foto: EPA
Agbani Darego iz Nigerije je slavila leta 2001. Foto: EPA
Indijke se vedno uvrščajo zelo visoko - Prijanka Čopra je bila najlepša v letu 2000. Foto: EPA
Jukta Muklej iz Indije je postala mis sveta leta 1999 - lento je naslednje leto predala svoji rojakinji Prijanki Čopri. Foto: EPA
Izraelka Linor Abargil je bila leta 1998 okronana za najlepšo na Sejšelskih otokih. Foto: EPA