Francesca Hilton, Zsa Zsa Gabor in Frederic Von Anhalt so si že leta v laseh. Foto: EPA
Francesca Hilton, Zsa Zsa Gabor in Frederic Von Anhalt so si že leta v laseh. Foto: EPA
Zsa Zsa Gabor
Nekoč najbolj oboževana ženska Hollywooda, zdaj živi v osami, priklenjena na posteljo. Foto: EPA

Družinski prepir, ki se vleče že leta, se je tako znova razplamtel. Tudi tokrat Hiltonova s prstom kaže na materinega devetega moža, Frederica Prinza Von Anhalta, ki je svojo 95-letno ženo, je prepričana Hiltonova, načrtno izoliral od njene družine, da ne bi nihče opazil, kako izkorišča njene finance.

Gaborjeva je sicer že nekaj časa priklenjena na posteljo - odkar je doživela možgansko kap, si zlomila kolk in preživela amputacijo noge, jo hranijo z umetno hrano, njeno življenje pa je povsem odvisno od pomoči drugih oz. moža.

Najema posojila, ne odplačuje obrokov
64-letna Francesca, sicer hči Zsa Zse iz drugega zakona, s hotelskim magnatom Conradom Hiltonom, se boji, da bo von Anhalt svoji ženi pobral vse premoženje. Kot je njen odvetnik zapisal v predlogu sodišču, je Hiltonovi prišlo na uho, da nad posestvijo, kjer živita Gaborjeva in von Anhalt, visi hipoteka, poleg tega pa je samooklicani princ vzel še 700.000 dolarjev posojila in ga zavaroval z omenjeno nepremičnino. Hiltonovo skrbi predvsem to, da (vsaj po njenih informacijah) von Anhalt zamuja s plačili obrokov posojila, zato banke že grozijo, da bodo hišo in posest zaplenile.

Zaradi vsega omenjenega Hiltonova od sodišča zahteva, naj ugotovi, "kaj je najbolje za njeno mater, ali je deležna najboljše nege, kot si jo lahko privošči, ali je namerno izolirana od svoje družine in ljudi, ki jo imajo radi, in ali je njeno premoženje upravljano v njeno korist". Sodišče bo o morebitnem imenovanju varuha odločalo prihodnji teden.

"Če je ne bo zaščitila Francesca, je ne bo nihče"
Francescin odvetnik Kenneth Kossoff je ob tem za tiskovno agencijo Reuters še dodal, da je njegova stranka kljub nestrinjanju z von Anhaltom upala, da dobro skrbi za njeno mater. A zadnja odkritja so ji potrdila sume, da 68-letni mož za svojo ženo ne skrbi tako, kot bi moral. "Francesca je spoznala, da za njeno mater, če je ne bo zaščitila ona, ne bo poskrbel nihče," je še dejal odvetnik.

Francesca je edina hči madžarske igralke. Do poroke z von Anhaltom sta se z materjo odlično razumeli, potem pa so se začeli prepiri. Leta 2005 je igralka svojo hčer, sicer prav tako igralko in pisateljico, tožila, saj je bila prepričana, da jo je pri nakupu hiše ogoljufala za dva milijona dolarjev - ponaredila naj bi materin podpis, ko je zanjo kupovala 14 milijonov dolarjev vredno hišo na Bel Airu in si "dovolila" dva milijona dolarjev provizije. Hiltonova je takrat trdila, da je to storila z materinim dovoljenjem in da jo želi le zaščititi pred von Anhaltom in njegovo zlorabo.

Od dražbe plaščev do nore ideje o materinstvu
Tudi Frederic sicer zadnje mesce pogosto polni časopisne stolpce - predvsem s svojimi, milo rečeno, nenavadnimi zamislimi. Pred meseci je tako razlagal o ideji, da bi Zsa Zsine obleke in druge dragocenosti ponudil na dražbi in tako poplačal njene zdravniške račune, pozneje pa se je domislil še, da bi s pomočjo umetne oploditve (in nadomestne matere) Gaborjeva pri 95. letu postala mati.

Podobno bizarna je tudi življenjska zgodba samega von Anhalta - rodil se približno leta 1943 (ne ve se točno, kdaj) kot Hans Robert Lichtenberg. Svoj "kraljevski naziv" je dobil leta 1980, ko ga je že odraslega posvojila princesa Marie Auguste of Anhalt. Marie Auguste, ki je umrla tri leta pozneje, se je leta 1916 poročila s sinom nemškega cesarja Wiljema II., princem Joachimom Pruskim in tako postala princesa. Uradno s posvojitvijo Frederic ni dobil kraljevskega naziva, ampak si je preprosto spremenil ime v Prinz Frederic.