Poročila sta se aprila leta 2011 v Westminstrski opatiji, tako da bo otrok privekal na svet dobri dve leti po njunem 'da-ju'. Foto: EPA
Poročila sta se aprila leta 2011 v Westminstrski opatiji, tako da bo otrok privekal na svet dobri dve leti po njunem 'da-ju'. Foto: EPA
Princ William
Princ William je v intervjujih večkrat poudaril, da si želi dva otroka. Foto: EPA
Bolnišnica
Fotografi pred bolnišnico Kralja Edvarda VII. Foto: EPA

Fotografi še vedno taborijo pred bolnišnico Kralja Edvarda VII. v središču Londona, kamor so v ponedeljek zaradi hude slabosti, ki lahko pripelje do dehidracije in izgube teže prepeljali vojvodinjo Cambriško. Britanski tabloidi so medtem izbrskali, da naj bi bila priljubljena Kate noseča komaj osem tednov, zato s princem Williamom novice o naraščaju nikakor še nista želela razkriti medijem.

Do Harryja po elektronski pošti
Veselo novico sta tudi domačim zaupala le malo pred vožnjo v bolnišnico - Kate je svoje starše o "drugem stanju" razveselila konec tedna, med obiskom v Berkshiru, kraljica Elizabeta II. in najožji člani kraljeve družine so novico izvedeli včeraj dopoldne. Willov brat Harry, ki trenutno služi vojsko v Afganistanu, pa je novico izvedel kar po elektronski pošti. William in Kate sta sicer "skrivnost" z njimi nameravala deliti šele na božični večerji, javnosti pa bi jo - če bi Katina nosečnost potekala brez težav in bi jo lahko skrivala pred radovednimi očmi novinarjev in fotografov - zaupala šele prihodnje leto.

A "duh" je zdaj ušel iz steklenice in pričakujemo lahko, da bomo v britanskih medijih skoraj "v živo" lahko spremljali vsak korak bodočih staršev in bili seznanjeni z vsako najmanjšo podrobnostjo in počutjem lepe nosečnice. Vojvodinja naj bi otroka pod srcem nosila osem tednov, zato so mediji že izračunali, da je najverjetneje zanosila sredi septembra, ko sta bila z Williamom na potovanju po azijskih in tihomorskih državah. Prav takrat je sicer izbruhnil tudi škandal, ko je francoska revija Closer objavila počitniške fotografije Kate zgoraj brez.

Will ob njej
William, vojvoda Cambriški, je v ponedeljek več ur preživel ob ženi, fotografi so ga šele v
večernih urah opazili, kako je "z zaskrbljenim izrazom na obrazu" v sivem puloverju in bež hlačah okoli 22.00 zapustil bolnišnico.

In novemu kraljevemu članu bo ime ...?
Britanci in svet so nad novico o prihodu kraljevega dojenčka navdušeni, že pa "padajo" tudi stave o otrokovem imenu. Kot kaže zdaj, največ ljudi stavi na "varna" imena, kot so Charles (Williamov oče), Diana (Williamova mati) ali Elizabeta (Williamova babica). Med mogočimi imeni se pojavljajo tudi Anne, James, George, Mary, Victoria, Phillip, Richard in Spencer, kar so vse pogosta poimenovanja članov "modre krvi".

"Ko sta se Will in Kate poročila, so ljudje vložili za več kot milijon funtov stav in podobno 'norijo' pričakujemo tudi glede njunega naraščaja," je dejal predstavnik stavne hiše William Hill, Joe Crilly.

Tretji v vrsti za prestol
Kljub množici namigov in ugibanj, ki bodo verjetno krožili še mesece do rojstva otroka, pa je nekaj že jasno - novorojenček bo tretji v vrsti za britanski prestol, ne glede na to, ali bo na svet privekal deček ali deklica. Pred njim bosta princ Charles in princ William.

Države članice skupnosti Commonwealth so namreč oktobra lani sprejele predlog sprememb nasledstvenega zakona, po katerih ima tudi hči prihodnjega britanskega monarha enake pravice do krone kot sin. Potrditi ga mora še britanska vlada. Predtem je namreč veljalo, da bi v primeru, če bi se kraljevemu paru najprej rodila deklica, morala svoje mesto predati drugorojencu.