Iz sveta znanih
Zgodba Tonye Harding se je že večkrat znašla v filmih, a Jaz, Tonya je prvi projekt, ki je zastavljen bolj velikopotezno in meri onkraj televizijskih zaslonov. Foto: Reuters
Tonya Harding je bila ves čas svoje kariere v senci karizmatične lepotice Nancy Kerrigan, zato se je odločila, da tekmico onemogoči. Foto: Reuters
Tonya Harding se je po izključitvi iz sveta drsanja dokaj uspešno ukvarjala z boksom. Foto: Reuters

Dodaj v

Jaz, Tonya: Za zmago bi tekmici Nancy zlomila nogo

Zaradi bolestne tekmovalnosti do klavrnega konca kariere
18. januar 2017 ob 12:49,
zadnji poseg: 18. januar 2017 ob 12:58
Los Angeles - MMC RTV SLO

Začelo se je snemanje filma o Tonyi Harding, umetnostni drsalki, ki je zakrivila enega največjih škandalov v zgodovini ameriškega športa.

Malce presenetljivo Hardingovo v biografski drami I, Tonya (Jaz, Tonya) igra avstralska lepotica Margot Robbie, ki so jo morali za vlogo dodobra preobraziti: 26-letnica se te dni po prizorišču snemanja sprehaja v tipičnem oblačilu devetdesetih – visoke kavbojke, kratek pulover in bujno natupirana trajna so bili takrat nepogrešljivi.

Zločinska naveza z možem
Film sledi zgodbi o dogodkih v zgodnjih devetdesetih, ki so vodili do napada na Tonyino glavno tekmico iz ameriške ekipe, graciozno Nancy Kerrigan, ki je v nasprotju z manj očarljivo Hardingovo veljala za ameriško ljubljenko. Hardingova in njen takratni mož Jeff Gillooly (v filmu ga igra Sebastian Stan) sta skupaj načrtovala zaroto in najela napadalca, ki naj bi Kerriganovi na treningu zlomil nogo in onemogočil njen nastop na olimpijskih igrah v Lillehammerju.

Napad je še toliko bolj zapisan v kolektivni spomin, saj se je plačanec na Nancy spravil med treningom v Detroitu, medtem ko so bile prižgane kamere: eden najbolj gledanih trenutkov v zgodovini ameriške športne televizije je prav prizor, ko je po udarcu šokirana Kerriganova sedela na tleh in se v joku spraševala: "Zakaj?"

A odnesla jo je brez zlomljene noge in po izpuščenem državnem prvenstvu, na katerem je zmagala Hardingova, je Nancy v celoti okrevala in na OI-ju v Lillehammerju dobila srebrno medaljo (premoč je morala priznati Ukrajinki Oksani Bajul), Tonya pa se je morala zadovoljiti z zgolj osmim mestom.

Po Tonyi še medijski linč Nancy
Gotovo pa ji je nekaj zadovoljstva prineslo dejstvo, da se je uspelo po uspehu na OI-ju javnosti zameriti tudi Nancy Kerrigan: ko sta s tretjeuvrščeno, Kitajko Čen Lu, kar dolgo čakali na podelitev medalj in so ji povedali, da zamujajo zato, ker po zmagi objokani Bajulovi popravljajo ličila (kar sploh ni bilo res, ampak so imeli organizatorji težave z iskanjem posnetka ukrajinske himne), je Nancy, vidno naveličana, pripomnila: "Ah, dajte no. Tako in tako bo prišla ven in se spet cmerila."

In kot da to še ni bilo dovolj, se je nato v slabi luči pokazala še svojim največjim sponzorjem, Walt Disney Worldu, saj je med promocijsko parado - pomotoma v mikrofon - izjavila: "To je neumno. Na živce mi gre. To je najbolj neumna stvar, kar sem jih kdaj naredila." Kasneje se je sicer poskušala izgovoriti na to, da so njene besede vzeli iz konteksta, a se ji javne podobe nikoli ni uspelo v celoti oprati.

Po drsanju boks in avtomobilske dirke
Ko so po koncu OI-ja podrobnosti napada na Kerriganovo prišle na dan, se je Hardingovi kljub hudemu prekršku uspelo izogniti zaporu, saj se je pogodila za pogojno kazen, družbenokoristno delo in kazen 160.000 dolarjev. So jo pa za vedno izključili iz Ameriške zveze umetnostnih drsalcev.

Kasneje se zdaj 46-letna nekdanja drsalka, ki ima s tretjim možem šestletnega sina, tudi poklicno ukvarja z boksom in nastopa v resničnostnih šovih, rada sede tudi za volan dirkalnikov.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Voly
# 18.01.2017 ob 13:34
V Ameriki je res vedno vse obrnjeno na glavo. Namesto, da bi posneli filmi o Nancy Kerrigan, ki je bila žrtev zarote Hardingove in njenega moža, snemajo film o zločinki Tonyi Harding!
kislec
# 18.01.2017 ob 13:46
Temu se reče: " zmagovalna ameriška mentaliteta"
unstable
# 18.01.2017 ob 15:15
neverjetno da o takem vsesplošno bednem človeku potem še snemajo filme
oziris.va
# 18.01.2017 ob 17:08
Rivalstvo, ki je lahko smrtno nevarno med tekmeci, je čudovito prikazano v filmu Črni labod.
Robiland
# 18.01.2017 ob 17:27
zdaj bo ta pokvarjena sprevrzena oseba se zasluzila miljone s filmom.
bob7
# 18.01.2017 ob 13:37
Pa koga zanimajo ta ameriška jajca.
Manos de Piedra
# 19.01.2017 ob 02:35
Dokaj uspešno ukvarjala z boksom?

Njen record je 3 zmage 3 porazi, s tem da so bili 3 zmage proti ženskam, ki so bile 0-0, se pravi so proti njej debitirale, izgubila pa je proti nasprotnicam, ki so imele record 0-0, 1-0-1, 1-1.

http://boxrec.com/boxer/175290

Takšno kariero si lahko jaz ustvarim v boksu nemudoma direkt s kavča, vse kar rabim je pobrat tri taksiste s ceste in jih prepričat, da dobijo boksarsko licenco in jih potem razbit v ringu.

Te njeni boksarski dvoboji so bili pač freakshow fajti z medijskim pompom, ker tako lahko pač v ZDA zaslužiš. To nima nobene veze z resnim športom. Elitne ženske boksarke bi jo razbile za šalo, če bi športne komisije v ZDA sploh sankcionirale takšen mismatch.
Micesar
# 18.01.2017 ob 22:35
Voly filem o Kerrigan je bil posnet že davno. Mislim, da še v devedesetih.
am shagar
# 18.01.2017 ob 14:37
Aha. Norvežan iso imeli že v 90-tih težave shimnami. očitno ni kriv neprihod rkalja.
anny22
# 18.01.2017 ob 14:32
Tonya baje dela kot pomočnica v mizarski delavnici. Res zmagovalna mentaliteta.
Kazalo