West je pred dnevi uprizoril pravo predstavo v Beli hiši, kjer ga je sprejel predsednik Donald Trump. Nato pa se je raper umaknil z družbenih omrežij in z družino odpotoval v Afriko. Foto: Reuters
West je pred dnevi uprizoril pravo predstavo v Beli hiši, kjer ga je sprejel predsednik Donald Trump. Nato pa se je raper umaknil z družbenih omrežij in z družino odpotoval v Afriko. Foto: Reuters
West trenutno zaključuje snemanje novega albuma, ki ga bo poimenoval Yandhi. Foto: Reuters

"Imam denar, da lahko kupim založniške pravice. Toda potem so mi rekli, da tega ne morem ... To je način nadzora," je nadaljeval West v devetminutnem videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju (na družbeno omrežje se je vrnil le nekaj dni za tem, ko si je izbrisal profil). 41-letni raper je odpotoval v Ugando, da se posveti snemanju svojega novega albuma. Tam pa ga spremlja tudi njegova družina z ženo Kim Kardashian na čelu.

Raper, ki je pred dnevi sporočil, da se je preimenoval v Ye, ni prvi glasbenik, ki poskuša prekiniti pogodbo z založbo oziroma z založništvom. Prvi je bil Prince, ki se je leta boril z založbo Warner Bros v 90. letih prejšnjega stoletja. Takrat ga je motilo predvsem to, da založba ni izdajala albumov tako pogosto, kot je to želel. Zato si je takrat spremenil ime v neizgovorljiv simbol in leta 1996 sporazumno zapustil založbo (čeprav se je vrnil na njo leta 2014, ko je podpisal pogodbo o distribuciji in prek nje izdal svoj zadnji album).

West je v svojem videosporočilu celo omenil Princea in spomnil, da si je ta v znak protesta nekoč na čelo napisal besedo "suženj". "Sony/ATV so mi dejali, da ne morem kupiti svojih založniških pravic, ampak imam denar," je West še enkrat poudaril na koncu videoposnetka in dodal: "Zato Big Jon Platt, Marty Bandier ... Kdor koli je že vpleten ... Potrebujem jih. Imam denar. Ne bom izgovoril besede na črko s. Nisem Prince. Ni mi treba, da si to napišem na obraz."

A česar ni omenil, je, da je zavedno podpisal pogodbo, v kateri so navedeni pogoji sodelovanja. Čeprav pogodbe niso javne, izvajalcem ne dovoljujejo, da bi preprosto odkupili svoje založniške pravice. Pogosto imajo te pogodbe klavzule, v katerih je zapisano, da lahko založniške pravice trajajo do deset let in še dlje. V zameno za njih pa si založniki z izvajalci delijo prihodke od založniških pravic, ki nastanejo v času trajanja pogodbe, v katerih imajo izvajalci, kot je West, več ugodnosti kot obveznosti.

Lani je sicer Paul McCartney dosegel dogovor v tožbi proti založbi Sony/ATV v podobnem sporu, ko je želel dobiti svoj delež avtorskih pravic za določene skladbe skupine The Beatles.