Kim je za vlogo Samanthe v seriji dobila več nagrad, dva filma, ki sta sledila seriji, pa sta bila bolj kot ne popljuvana. Foto: Reuters
Kim je za vlogo Samanthe v seriji dobila več nagrad, dva filma, ki sta sledila seriji, pa sta bila bolj kot ne popljuvana. Foto: Reuters
Seks v mestu
Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon in Kim Cattrall na premieri filma v Berlinu leta 2008. Foto: Reuters
Kim Cattrall
Pred dvema letoma je dejala, da vitko postavo ohranja tako, da je že 40 let na dieti. Foto: Reuters

"Res je, nisem biološka mati, a sem kot starši. Imam veliko mladih igralcev in igralk, katerih mentorica sem, imam nečake in nečakinje, s katerimi sem si zelo blizu," je v pogovoru za radijsko oddajo Woman's Hour na BBC-ju dejala danes 59-letna plavolasa igralka. In nadaljevala: "V teh časih in pri tej starosti lahko postaneš mati tudi, če tvojega imena ni na rojstnem listu nobenega otroka. Na različne načine lahko zelo močno in jasno izrazim svojo materinsko plat, kar me izredno zadovoljuje. Nikoli nisem menjavala plenic, nad čimer se ne pritožujem, sem pa nečaku pomagala, da je naredil šolo, in bila z njim v težkih časih, ko je vstopil v vojsko. To so bile zelo materinske stvari," je dejala v pogovoru z Jane Garvey.

Cattrallova, ki je bila rojena v Liverpoolu, a se je še kot otrok z družino preselila v Vancouver, je nadaljevala, da jo zelo jezi, da ljudje njo in druge ženske, ki nimajo otrok, vsak dan predalčkajo in jih opisujejo na določen način.

"Nisem želela postati zdravstveni eksperiment"
"Zdi se mi zelo žaljiva beseda 'childless' (brez otrok v angleščini, op. a.), saj tale -less predpostavlja, da si nekaj manj, če nimaš svojih otrok. Mislim, da mnogo žensk iz moje generacije ni zavedno sprejelo te odločitve. Mislim, da smo si večinoma rekle: 'Trenutno sem v tem obdobju, ko sem imam res super, za materinstvo imam še čas. Morda drugo leto ali čez dve, pet let.' Nenadoma smo se znašle v 40. letih in se vprašale: 'Je zdaj morda pravi čas?' Nato smo obiskale zdravnika, ki je rekel: 'Da, to lahko storimo, a morali boste postati neke vrste znanstveni poskus, da ugotovimo, kako bi zanosili in ostali noseči.' To se je zgodilo meni in takrat sem pomislila: 'Saj ne vem, če si to res tako močno želim.'"

Kim po koncu snemanju izredno uspešne serije Seks v mestu, ki govori o štirih prijateljicah iz New Yorka, ki vsaka na svoj način iščejo sanjskega moškega in druga drugi vedno nudijo ramo, filmska kariera ni vzcvetela. Občasno je dobila kakšno vlogo, nazadnje se je na začetku letošnjega leta pojavila v kanadskem filmu Sensitive Skin, ki govori o uspešni ženski v zrelih letih, ki se boji dejstva, da ji mladost polzi med prsti.

Kim je tako spregovorila tudi o staranju in strahu, da v zadnjih trenutkih življenja ne bo nikogar ob njej. Kljub mnogim zvezam je namreč zadnje mesece samska. "Nisem običajna samska ženska, saj sem že v teh letih, da v vsako zvezo vedno prinesem vso 'prtljago' iz prejšnjih zvez, kar je težko za oba. Prišla sem v leta, ko natančno vem, kaj hočem in česa ne, kaj sem pripravljena sprejeti in česa ne, saj sem to ponovila že tolikokrat. Trenutno se počutim, kot da sem ''romantično upokojena'," se je slikovito izrazila.

Zaradi drugega moža tekoče govori nemško
Cattrallova je bila sicer v preteklosti že trikrat poročena - med letoma 1977 in 1979 z Larryjem Davisom, v obdobju 1982-1989 z Andrejem J. Lysonom, s katerim sta živela v Frankfurtu, zato Kim tekoče govori nemško, njen zadnji zakon z Markom Levinsonom pa je trajal šest let, v tem času sta tudi skupaj napisala knjigo o ženskem orgazmu. Ima britansko in kanadsko državljanstvo, ameriškega pa ne. O tem je v nekem intervjuju dejala: "Rada imam Ameriko, rada imam New York, a ne bom pozabila, kdo sem. Nisem Američanka."