Princ Philip še danes slovi po svojem precej ... močnem karakterju. Foto: EPA
Princ Philip še danes slovi po svojem precej ... močnem karakterju. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta in princ Philip sta poročena že 64 let. Foto: EPA

Avtorica Sally Bedell Smith trdi celo, da je bil 10-letni zamik med rojstvoma princese Anne in princa Andrewa posledica "Philipove jeze zaradi kraljičine zavrnitve njegovega družinskega imena".
Knjiga Elizabeth the Queen (Kraljica Elizabeta), ki bo izšla januarja, podrobno opisuje vojvodovo globoko zakoreninjeno razdraženost zaradi kraljičine odločitve, da sprejme nasvet takratnega premierja, Winstona Churchilla, da naj obdrži družinski priimek Windsor.
Ob Elizabetinem prihodu na prestol leta 1952 je vojvoda želel, da bi bila kraljeva družina znana kot "hiša Mountbattenovih", in se je potožil prijateljem, da je "edini moški v državi, ki mu ni dovoljeno, da poimenuje svoje otroke". In še: "Nisem nič drugega kot prekleta ameba."
Dolgoletna zamera
Grof Mountbatten, Philipov stric in mentor, je menil, da je par prav zaradi vojvodovega besa zaradi priimka tako dolgo čakal z drugim otrokom. Celo leta 1960, ko je bila kraljica že visoko noseča z Andrewom, vojvodo Yorškim, je premierju Haroldu Macmillanu povedala, da se mora spet ukvarjati z vprašanjem priimka, ki da njenega soproga vznemirja že vse od leta 1952.
V članku za decembrsko številko revije Vanity Fair avtorica navaja zapis v Macmillanovem dnevniku: "Kraljica si želi le storiti nekaj, kar bi zadovoljilo njenega soproga, v katerega je grozno zaljubljena. Kar me vznemirja, je prinčevo skoraj brutalno vedenje do kraljice zaradi vsega tega." Macmillian še dodaja: "Nikdar ne bom pozabil, kaj mi je povedala tisto soboto zvečer v Sandringhamu."

Kompromis
Macmillan je o omenjenem sporu obvestil tudi svojega namestnika Raba Butlerja in predsednika zgornjega doma Lorda Kilmuira. Butler je Macmillanu v telegramu sporočil, da se je kraljica "absolutno odločila", da zaradi Philipa spremeni priimek. Bedell Smithova piše: "Po poročilu nekaterih je Butler prijatelju zaupal, da je bila Elizabeta v solzah."

Nazadnje sta se zakonca le sporazumela, da bi se vsi potomci, neupravičeni do naslova "Kraljevo visočanstvo", pisali Mountbatten-Windsor. Princesa Anne je na svoj poročni dan dejansko vzela stvari v svoje roke in se v matično knjigo vpisala kot Mountbatten-Windsor.