Mariah Carey in skupina Boyz II Men s pesmijo One Sweet Day imajo rekord za največ (16) tednov na prvem mestu lestvice Billboard 100. Foto: EPA
Mariah Carey in skupina Boyz II Men s pesmijo One Sweet Day imajo rekord za največ (16) tednov na prvem mestu lestvice Billboard 100. Foto: EPA
Mariah je dobitnica petih grammyjev in je znana po velikem razponu glasu. Foto: EPA
Za Usherja je bilo najuspešnejše leto 2004, takrat je imel na prvem mestu kar štiri skladbe: Yeah!, Burn, Confessions Part II in My Boo. Foto: Reuters

Pri reviji Time so pripravili seznam najuspešnejših poppevcev glede na glasbeno lestvico Billboard 100. Upoštevali so vse skladbe od prvega do desetega mesta, ki so se na lestvico uvrstile med letoma 1960 in 2014. Glede na mesto, na katero se je neka skladba uvrstila in koliko tednov se je tam obdržala, so ji namenili določeno število točk.

Uspeh že takoj na začetku
Na prvo mesto se je, morda nekoliko presenetljivo, uvrstila diva Mariah Carey. Pevka, ki trenutno v zasebnem življenju prestaja težko obdobje, saj se po šestih letih ločuje od Nicka Cannona, je toliko bolj uspešna na glasbenem področju. Svojo pevsko kariero je začela graditi leta 1988, dve leti pozneje je izdala prvi album in se s kar štirimi skladbami (Vision of Love, Love Takes Time, Someday in I Don't Wanna Cry) uvrstila na prvo mesto ameriške lestvice.

To pa je bil šele začetek uspeha. Sledili so albumu Emotions (1991), Music Box (1993) in Merry Christmas (1994). Na plošček Daydream (1995) je bila uvrščena tudi skladba One Sweet Day, ki jo je Mariah posnela v sodelovanju s takrat prav tako priljubljeno fantovsko skupino Boyz II Men. Pesem je na Billboardovi lestvici dosegla rekord, saj je na prvem mestu kraljevala kar 16 tednov.

Težko obdobje za divo
Z albumom Butterfly (1997) je zaplavala v hiphop, sledila sta Rainbow (1999) in Glitter (2001), ki je izšel isto leto kot Mariahin filmski prvenec. Še pred premiero pa je pevka doživela živčni zlom, zaradi izčrpanosti pa so jo morali hospitalizirati. Bilo je težko leto za izmučeno zvezdnico, doživela je tudi plaz negativnih kritik na račun svojega igralskega podviga, vendar je nič ni ustavilo. Leta 2002 je izdala osebnoizpovedni album Charmbracelet, že leta 2005 pa se je vrnila na vrh glasbene lestvice in doživela najuspešnejše leto v svoji karieri.

Na albumu The Emancipation of Mimi (2005) je izšla pesem We Belong Together, ki so jo pri Billboardu imenovali za pesem desetletja. Na prvem mestu ameriške lestvice je bila 14 tednov, Careyjeva pa je zanjo prejela tudi grammyja za najboljšo pesem v R & B-ju. Do danes je glasbenica izdala še štiri albume E=MC² (2008), Memoirs of an Imperfect Angel (2009), Merry Christmas II You (2010) in Me. I Am Mariah ... The Elusive Chanteuse (2014). Ta pevki ni prinesel večjega uspeha. V ZDA je bilo prodanih le nekaj več kot 103.000 kopij, kar pomeni, da je to njen (za zdaj) najslabše prodajan album.

Kdo so še ostali?
Mariah na seznamu revije Time sledi barbadoška pevka Rihanna, ki se je uvrstila presenetljivo visoko glede na relativno kratko glasbeno kariero, ki jo je začela leta 2004. Med prvih deset na lestvici Billboard 100 pa so se s svojimi skladbami redno uvrščali tudi (po vrsti) Usher, The Beatles, Madonna, Janet Jackson, Whitney Houston, Michael Jackson, Katy Perry, Boyz II Men, Elton John, Stevie Wonder, Diddy, Ludacris, Beyonce, Kanye West ... Na 50. mestu je Miley Cyrus, ki se je na ameriško lestvico prvič uvrstila leta 2008 s pesmima 7 Things in See You Again, prvo mesto pa je prvič osvojila leta 2013 s pesmijo Wrecking Ball.