DiCaprio se je junija v Washingtonu udeležil tudi konference Naš ocean, na kateri se je srečal z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem. Foto: EPA
DiCaprio se je junija v Washingtonu udeležil tudi konference Naš ocean, na kateri se je srečal z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem. Foto: EPA

Prvič se bo 39-letni igralec v novi vlogi predstavil 23. septembra, ko bo eden glavnih govorcev na vrhu Združenih narodov o podnebnih spremembah. Le dan pozneje se bo v New Yorku začelo vsakoletno splošno zasedanje Generalne skupščine ZN-a, ki se ga tradicionalno udeležijo voditelji mnogo držav, zato naj bi veliko predsednikov, premierjev in drugih voditeljev poslušalo tudi DiCapria.

"Leonardo DiCaprio ni le eden izmed vodilnih igralcev, ampak se že vrsto let posveča reševanju in opozarjanju na okoljska vprašanja, tudi prek svojega sklada," je dejal Ban. DiCaprio je namreč leta 1998 ustanovil sklad Leonardo DiCaprio Foundation, ki si prizadeva za ohranjanje najbolj neokrnjenih koščkov Zemlje ter bolj usklajen odnos med človeškimi posegi v naravo.

Pomagal tigrom, slonom in morskim psom
DiCaprio je tako s svojim bogastvom in tudi z zbranimi sredstvi že pomagal pri ohranjanju tigrov v Nepalu, življenju slonov v divjini in zaščiti morskih živali, predvsem morskih psov.

Zvezdnik, ki oskarja še ni osvojil, čeprav je bil za to najuglednejšo filmsko nagrado nominiran dvakrat, za vlogi v filmih Letalec in Volk z Wall Streeta, je počaščen, da so mu pri ZN-u podelili naziv glasnik miru. Seveda pa še zdaleč ni prvi zvezdnik, ki je svoje ime posodil različnim agencijam in skladom, ki sestavljajo to svetovno organizacijo.

Med znanimi je trenutno enajst glasnikov miru in en ambasador dobre volje, ki ZN-u svetujejo na različnih področjih. Med drugimi so to igralci Michael Douglas, Angelina Jolie in Charlize Theron.