Labedova (desno) je slovenskemu občinstvu verjetno najboj znana po filmu Attenberg, ki smo ga gledali tako na predlanskem Liffu kot na lanskem Kino Otoku. Foto: Kinodvor
Labedova (desno) je slovenskemu občinstvu verjetno najboj znana po filmu Attenberg, ki smo ga gledali tako na predlanskem Liffu kot na lanskem Kino Otoku. Foto: Kinodvor
Prizor iz filma Otok ljubezni, ki mu je BiH ukinil financiranje. Foto: IMDB

Labedova, v Grčiji rojena in v Franciji odrasla igralka, ki je lani svoj film Attenberg predstavljala tudi v Ljubljani in na Kino Otoku v Izoli, ter romunska igralka Ada Condeescu naj bi imeli na poreški klubovski sceni precej slab sloves.
Po navedbah nekaterih virov sta tako "vsak večer iskali težave", lastnik Vile Club pa naj ne bi slovel kot nasilnež.

A očitno mu je v noči na 27. junij prekipelo, saj naj bi bili igralki še dva tedna po incidentu polni modric, po navedbah Večernjega lista naj bi tudi imeli "hude psihične posledice". Snemanje filma so začasno prekinili.

Produkcijska hiša ogorčena
Ekipa filma Otok ljubavi (Otok ljubezni) želi ob tem celoten dogodek ograditi od mesta Poreč in Istrske županije, ker da sta jim oba izkazala izjemno prijaznost in gostoljubnost. Produkcijska hiša Živa je medtem medije obvestila o nasilju nad ženskami, proti storilcu, ki so ga igralki in očividci prepoznali kot lastnika kluba, pa so sprožili kazenski postopek.

"Še posebej škandalozno se nam zdi dejstvo, da je tožeča stranka zahtevala enako - najvišjo mogočo - kazen za storilca in za žrtev, saj je bila ena izmed igralk izzvana s spolnim nadlegovanjem, zaradi česar je v morje zalučala dva stola. Storilca - prvoobtoženi je moški, ki jo je udaril v obraz, nato pa davil -, in celo kolegico, ki jo je žrtev skušala zaščititi pred fizičnim nasiljem, ki se je končalo z nalomljenim nosom, - obravnavajo enako kot žrtev, ki je hkrati drugoobtožena," so zapisali pri Živi. Produkcijska hiša je o dogodku že obvestila hrvaško varuhinjo človekovih pravic.
Kontroverznost filma
Žbanićeva je sicer najbolj znana bosanska režiserka, ki je bila za svoj film Grbavica (2006) nagrajena na Berlinskem filmskem festivalu, Otok ljubezni pa zaradi kontroverzne tematike dviga prah še pred premiero, saj mu je bosanski filmski sklad pred dvema letoma zaradi domnevnega spodbujanja pedofilije ukinil financiranje.
Film so nato posneli s pomočjo Hrvaške, Švice, Nemčije in evropskih skladov. V filmu igra tudi italijanski veteran, izvirni "Django brez okovov" Franco Nero, ki bo častni gost letošnjega Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina v Ljutomeru.