Lani septembra je zapustil britanske letalske sile, kjer je opravljal delo reševalnega pilota. Foto: EPA
Lani septembra je zapustil britanske letalske sile, kjer je opravljal delo reševalnega pilota. Foto: EPA
Helikopter
V tem helikopterju bo njegovo prihodnje delovno mesto. Foto: Reuters

Iz Kensingtonske palače so sporočili, da bo vojvoda Cambriški, ki je drugi v vrsti za britanski prestol, prihodnje leto začel pilotirati helikopter za nujno medicinsko pomoč, do takrat pa bo veliko dni preživel na urjenju. Samo leto dni po tem, ko je pustil službo pilota helikopterja za reševanje in iskanje v vojnem letalstvu, se tako znova vrača na nebo.

Odgovorno in stresno delo
32-letni princ bo septembra začel petmesečno izobraževanje, ki mu bo sledilo 14 izpitov in testni polet. Prav tako bo moral opraviti posebno usposabljanje za ukrepanje v nujnih primerih. Po vsem tem bo dobil dovoljenje za upravljanje s civilnim helikopterjem. Po opravljenem izpitu se bo prihodnje leto pridružil dobrodelni fundaciji - Zračni službi nujne pomoči Vzhodne Anglije (EAAA), ki je na letališču v Cambridgeu.

Letališče ni daleč od njegovega novega doma Anmer Hall v Norfolku, kjer skupaj z ženo Catherine in sinom Georgeem preživljajo čas, kadar niso v Londonu.

Direktor fundacije Alastair Wilson je dejal, da je princ "izredna oseba in da je res čudovito, da je pripravljeni priti in narediti nekaj takega". Kot je pojasnil, je pilot del ekipe in bo skrbel za bolnike, katerih stanje je včasih grozljivo, prav zaradi tega nekateri piloti takšnega dela ne marajo preveč. Osemurni delovnik te vrste pilota vključuje od štiri do pet primerov reševanj. Williamova dolžnost bo v prvi vrsti sprejeti odločitev, kje pristati.

Dnevna in nočna izmena
Plača princa Williama bo letno znašala 50.500 evrov, a bo princ znesek v celoti namenil Fundaciji EAAA. Opravljal bo tako dnevno kot nočno izjemo, upravljanje helikopterja pa bo njegova "osnovna dejavnost", čeprav bodo njegovi nadrejeni upoštevali tudi njegove zadolžitve kot člana kraljeve družine. William bo tako postal prvi član kraljeve družine iz neposrednega nasledstva, ki je podpisal pogodbo za delo z delodajalcem iz civilne sfere.

Sicer pa bosta bistveni razliki med prejšnjo in prihodnjo službo v tem, da bo manj letenja prek morja in da helikopter ne bo opremljen z vitlom.

Princ William se novega koraka v svoji karieri "zelo veseli", je zatrdil tiskovni predstavnik palače. Njegovo odločitev podpira tudi oče, princ Charles, ki menda sam močno obžaluje, da je prezgodaj zapustil delo v kraljevi mornarici.