Palača je dom še nekaterih drugih članov kraljeve družine. Foto: EPA
Palača je dom še nekaterih drugih članov kraljeve družine. Foto: EPA

Priljubljena Will in Kate sta pred poroko nekaj časa živela skupaj s princem Harryjem v Clarence Housu, ki je uradno domovanje princa Charlesa in njegove žene Camille, ter nato v podeželski hiši na otoku Anglesey na severu Walesa. Ker pa ju čaka vse več obveznosti v britanski prestolnici, sta se odločila za selitev v London, natančneje v Kensingtonsko palačo.

Kljub Williamovi navezanosti na stavbo, tam je preživel otroštvo z mamo Diano in bratom Harryjem, pa se s Kate ne bosta preselila v nekdanje Dianine prostore, ki jih trenutno uporabljajo za pisarne. Živela bosta v apartmaju 1 A, v katerem je prej živela zdaj že pokojna princesa Margareta, sestra kraljice Elizabete II. Prenova palače je poročanju britanskih medijev stala okoli pet milijonov evrov. V fazi prenove je celotna palača, saj je bilo treba zamenjati streho, obnoviti električno napeljavo in vodovod ter odstraniti azbest.

Britanska monarhija visoke stroške prenove opravičuje s tem, da je bilo novo stanovanje mlade kraljeve družine nazadnje prenovljeno leta 1963, William in Catherine pa sta sama plačala notranjo opremo. "To je ena in edina uradna rezidenca vojvode in vojvodinje. Tu nameravata ostati še dolga leta," so sporočili iz kraljeve družine. Poudarili so, da je palača zaščiten spomenik, zato so potrebovali tudi soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine, kar pogosto pomeni zagotavljanje visokega standarda del, s čimer pa narasejo tudi stroški.

Kensingtonska palača v Londonu je bila zgrajena v 17. stoletju po načrtih arhitekta Christopherja Wrena, ki je zgradil tudi katedralo sv. Pavla. Delno je odprta za javnost in dom več članov britanske kraljeve družine.