Gwendoline Christie je v otroštvu želela postati plesalka ali gimnastičarka, na koncu pa se je zaljubila v igralstvo. Foto: Reuters
Gwendoline Christie je v otroštvu želela postati plesalka ali gimnastičarka, na koncu pa se je zaljubila v igralstvo. Foto: Reuters
Gwendoline Christie
V lik Brienne v Igri prestolov se je zaljubila v trenutku, ko je prebrala knjige. Takrat je začela svojo kampanjo, da zaigra v seriji. Foto: Reuters
George R. R. Martin
Četrta sezona Igre prestolov prihaja na male zaslone 7. aprila. Foto: Reuters

Je ženska, ki lahko zlomi nos svojega sovražnika s komolcem - v televizijski adaptaciji fantazijskega sveta po podobi Georgea R. R. Martina. A 1,91 metra visoka britanska igralka je v zasebnem življenju nasprotnica nasilja. Njen lik Brienne v seriji Igra prestolov je po debiju v drugi sezoni postal ljubljen od oboževalcev in kritikov. Izstopa zaradi velikosti in moči, je utelešenje zvestobe, dobrote in imunosti za spolno poželenje. V prvi vrsti pa je izobčenka v družbi, ki jo obdaja. Svoje pa doda tudi njen neobičajen način smeha.

Še preden so Christiejevi oboževalci serije pomagali prek družbenih omrežij, da je prišla do vloge, je imela za sabo zavidljivo serijo vlog v gledališču in manjšo vlogo v filmu The Imaginarium Of Doctor Parnassus iz leta 2009. Prijatelj ji je predlagal, da prebere Martinove knjige in preprosto se je zaljubila v svoj lik. Prek družbenih omrežij je začela tvitati, kako močno si želi zaigrati v seriji. Pridobila je mišično maso, si postrigla svoje dolge valovite lase in spremenila način oblačenja. Toda ustvarjalci serije so jo poklicali na podlagi predstav v gledališču.

Športnica, ki je postala igralka
Odraščala je na britanskem podeželju in kot mala sanjala o karieri ritmične gimnastičarke. "Imela sem strogo vzgojo. Od mene so pričakovali, da sem bila tiho. Precej sem ljubosumna na ljudi, ki sprašujejo svoje otroke: 'Kaj si želiš postati?' Že sama ideja, da imaš takšno svobodo kot otrok, je osvobajajoča," je dejala v pogovoru za spletno stran Stylist.co.uk igralka. Prav zato se je zatekla k plesu, kjer je začutila popolno svobodo. A zaradi poškodbe pri 11 letih se mu je morala odpovedati.

Zatekla se je k igralstvu. "Moji starši so bili pri tem izjemno razumevajoči. Še posebej moj oče. Igralstvo se je močno razlikovalo od sveta, ki sem ga poznala, toda to sem si želela. Kot otrok sem bila zelo sramežljiva in hkrati zelo zrela. Odraščala sem ob gledanju Marilyn Monroe, brala sem Freuda, Shakespearja in Vogue," je dejala v smehu igralka.

Izstopajoča zaradi višine
Pristala je na londonski šoli drame, kjer je izstopala že zaradi svoje višine. "Rada vidim, da me objektivizirajo. Toda nikoli si nisem jemala k srcu, da bi name gledali drugače zaradi višine. Prav tako pa mislim, da je pomembno malce pretresti stereotip, kaj je lepota," je priznala igralka.

Tako tudi njen lik Brienne v Igri prestolov ni klasični pravzor ženstvenosti. "Zelo mi je pomembno, kako so ženske predstavljene. Rada izzivam predsodke o ženstvenosti in kaj pravzaprav je ženska," je priznala.

Njeno igro v seriji so opazili tudi ustvarjalci filmske franšize Iger lakote in jo poklicali k sodelovanju. V četrtem filmu oz. nadaljevanju Upora (Mockingjay) bo zaigrala v vlogi poveljnice Lyme - potem ko je sodelovanje zavrnila prva izbira ustvarjalcev franšize Lily Rabe. To je že druga igralka iz Igre prestolov, ki jo bo mogoče videti v megauspešnici. Že pred njo je pogodbo z ustvarjalci Igre lakote podpisala Natalie Dormer.