Silvio Berlusconi na naslovnici Sunday Timesa. Foto: Twitter
Silvio Berlusconi na naslovnici Sunday Timesa. Foto: Twitter
Silvio Berlusconi
Čeprav so Berlusconija lani zaradi pravnomočne obsodbe na zaporno kazen zaradi utaje davkov v primeru Mediaset izključili iz italijanske politike, se je ta mesec spet vrnil v ospredje, ko je z Renzijem dosegel dogovor o reformi volilnega sistema. Foto: EPA
Francesca Pascale in Silvio Berlusconi
Zaročen je z 49 let mlajšo Francesco. Foto: EPA
Silvio Berlusconi in Veronica Lario
Milijarder je utrpel precejšen finančni udarec zaradi drage ločitve od druge žene Veronice Lario. Foto: EPA

Berlusconi, ki si ves čas prizadeva za mladostnejši videz - to je dokazal tudi z obiskom luksuznega zdravilišča La Maison du Relax ob Gardskem jezeru, kjer skuša priti v "pravo formo" z izgubo nekaj odvečnih kilogramov -, se je na naslovnici britanskega Sunday Timesa "razgalil".

Na fotografiji se namreč pojavi v naravni luči - ni se skril za velikimi količinami ličil, fotograf Paul Stuart pa je Berlusconija prepričal o tem, da pokaže svoje starostne gube. Njegov pogled je zasanjan, kar je dokaj nenavadno za človeka, ki je še pred kratkim govoril, da "v žepu nosi sonce".

Fotografija z napisom Silvio Berlusconi po padcu je postala takojšna uspešnica v italijanskih medijih. Časnik Il Giornale, ki je sicer v lasti Berlusconijeve družine, je komentiral, da je "Vitez ponosen na svoja leta" in da je "odstranil masko, saj te niso več potrebne".

Drugi časniki špekulirajo, da želi Berlusconi na ta način odgovoriti na nagel vzpon mlajšega rivala Matea Renzija, 39-letnega župana Firenc in novega voditelja levosredinske Demokratske stranke. 77-letni Berlusconi pa želi zdaj poudariti svoje izkušnje, ki si jih je nabral z leti vodenja desne sredine.

Za seks nisem nikoli plačal!
Z Berlusconijem se je na njegovem razkošnem domu srečal novinar John Follain, v intervjuju, katerega podrobnosti še niso znane, pa je Berlusconi med drugim razkril, da ni nikoli nikomur plačal za seks. Berlusconi je sredi sodnega postopka, v katerem se bo na sodišču moral zagovarjati zaradi očitkov o vplivanju na priče v procesu, v katerem so ga obsodili spolnih odnosov z mladoletno prostitutko Ruby.

Je pa Silvio denarno pomagal lepoticam, ki so se udeleževale njegovih razvpitih "bunga bunga" zabav, tam pa so bile zadolžene za dvig razpoloženja. Policija je namreč ujela več telefonskih pogovorov, ko so dekleta klicala Berlusconija ali njegovega računovodjo ter prosila za več denarja - uporabile so sicer izraze "cvetje" ali "gorivo". A mesečno plačilo - posamezno dekle naj bi na mesec dobilo 2.500 evrov - je pred dnevi politik ukinil, menda zaradi finančnih težav.

"Pomagal nam je, meni in drugim dekletom," je o dolgoletnem sponzorju Berlusconiju povedala 24-letna Aris Espinosa, eno izmed deklet, znanih pod imenom "olgettinke". "Ne razumem, kako bi lahko bil ta denar sumljiv," je povedala Espinosa, ki je medijem zaupala še, da se je po odtegnitvi pomoči znašla v finančnih težavah.

Poleg shujševalne še finančna "dieta"
Milijarder je utrpel precejšen finančni udarec zaradi drage ločitve od druge žene Veronice Lario. Prav tako so usahnile dividende iz njegovega medijskega imperija, propadlo je nekaj njegovih investicijskih projektov, drag pa je tudi njegov nogometni klub AC Milan.

Nekdanji premier se tako zdaj seli v luksuzno stanovanje v Rimu, kjer bo najemnina stala manj kot 2,1 milijona evrov, kolikor je plačeval za svojo palačo doslej. Berlusconi je "na strogi finančni dieti", poroča La Repubblica. Pri tem pa mu pomaga zaročenka Francesca Pascale. Ta je pred kratkim medijem razkrila, da je Berlusconi plačeval 80 evrov za kilogram zelenega fižola in je iz nekega neznanega razloga vsak dan prejemal pošiljko rib, čeprav jih sploh ne mara.

Že dvajset let kroji italijansko politiko
Berlusconi prav danes praznuje 20. obletnico vstopa v politiko. Na današnji dan leta 1994 je tedaj kot 57-letni medijski magnat vrgel rokavico tedanji Stranki demokratične levice (PDS) in z na novo osnovano stranko Naprej, Italija napovedal sodelovanje na volitvah marca tistega leta. Dokaj presenetljivo je tudi zmagal in prvič prevzel krmilo italijanske vlade.

Velja za enega najuspešnejših italijanskih politikov, saj je kot prvi v povojni zgodovini Italije na položaju predsednika vlade preživel celotni mandat. A po drugi strani velja tudi za enega najbolj kontroverznih politikov, ki se je ves čas otepal obtožb o korupciji po eni strani in bahal s svojo mladostno živahnostjo po drugi strani.

Lepotne operacije, presaditve las in še kaj
Predvsem zaradi tega si je pridobil tudi številne skrite simpatije med Italijani, ki so se sicer muzali, ker je pri 70 letih še vedno rad preganjal mlada dekleta, a so ga po drugi strani tudi občudovali zaradi njegove vitalnosti. Berlusconi si je vneto prizadeval, da bi ohranjal videz pravega moškega, in si je privoščil tudi več lepotnih operacij, od liftinga obraza do celo presaditve las.