Katie in Tom v srečnejših časih. Foto: Reuters
Katie in Tom v srečnejših časih. Foto: Reuters
Cruise velja za gonilno silo scientologije. Foto: Reuters

Predanost 50-letnega igralca sporni religiji naj bi bil eden izmed glavnih dejavnikov za ločitev od Katie Holmes, ki je ostro nasprotovala vzgajanju njune šestletne hčerke Suri pod čudaškimi scientološkimi vodili.

Kot smo že pisali, je scientologijo ("študijo resnice") leta 1954 ustanovil danes že pokojni L. Ron Hubbard in ima danes 10 milijonov vernikov, prek 6.000 cerkva in organizacij ter na milijarde dolarjev imetja v 159 državah.

Cruise je poleg Johna Travolte najslavnejši pripadnik scientologije in, sodeč po poglobljenem raziskovalnem članku Rolling Stona iz leta 2006, je oskarjevski nominiranec znan pod vzdevkom "Operating Thetan" (Operativni Tetan) ali "OT". Cruise, ki je scientologiji predan že 30 let, se je podvrgel t. i. "mostu do popolne svobode", da bi prek intenzivnih seans dosegel občutek razsvetljenja.

Pot do "mosta"
Scientologi označujejo pot do "mosta" z vzpenjajočimi se stopnjami, in kot piše Janet Reitman v Rolling Stonu, je Cruise že dosegel skrajno napredno stopnjo "OT VII". Operativni Tetani imajo "popoln nadzor nad sabo in svojim okoljem. OT-ji naj bi bili sposobni premikati predmete s svojim umom, prepustiti svoja telesa volji in telepatsko komunicirati (in nadzirati njihovo vedenje) tako z živalmi kot z ljudmi," piše Reitmanova.
Višjo stopnjo ko Cruise in drugi OT-jevci dosežejo, bolj se približajo božanskemu stanju. "Na najvišjih stopnjah naj bi se osvobodili fizičnega vesolja do točke, ko lahko fizično nadzirajo materijo, energijo prostor in čas," še piše Reitmanova.
Katie nazaj h koreninam
Medtem pa se je Katie Holmes pet let po tem, ko je na Cruisovo željo začela preučevati scientologijo, uradno vrnila h katoliški veroizpovedi in se registrirala kot župljanka v cerkvi sv. Frančiška Ksaverja v New Yorku. "Vsi smo navdušeni, da se nam je Katie pridružila," je za Huffington Post povedal neki član cerkvenega zbora. "Ni je še bilo k maši, a ko se bo, bo sprejeta z odprtimi rokami."

Cerkev sv. Frančiška Ksaverja slovi po vključevalnosti in sprejema medse tudi mnoge istospolno usmerjene katolike. Na njeni spletni strani je zapisano, da gre za spoštljivo občestvo, "kjer so iskalci in njihova vprašanja dobrodošli, kjer se postavljamo po robu krivicam, kjer revni, odtujeni in marginalizirani najdejo dom in kjer so ljudje poživljeni, pomirjeni in prenovljeni".