Katie, Tom in scientologija, večno prisotna v njunem zakonu. Foto: Reuters
Katie, Tom in scientologija, večno prisotna v njunem zakonu. Foto: Reuters
Pred leti se je na spletu pojavil posnetek, v katerem Cruise goreče zagovarja scientologijo. Posnetek je igralčevemu ugledu močno škodoval in je kasneje s spleta izginil. Foto: Reuters
Hollywoodska podružnica Scientološke cerkve je najmočnejša. Foto: Reuters
Ustanovitelj scientologije, pisec znanstvene fantastike L. Ron Hubbard. Foto: Reuters
Scientologi vidijo v psihiatriji resno grožnjo. Foto: Reuters
Protesti proti scientologiji v organizaciji Anonymousa. Foto: Reuters

Gre za prakso, ki je leta 1952 zrasla v glavi ameriškega pisca znanstvene fantastike L. Rona Hubbarda (1911-1986).

Hubbard je scientologijo označil kot religijo in leta 1953 v New Jerseyju tudi uradno ustanovil Scientološko cerkev.
Po naukih scientologije so ljudje nesmrtna bitja, ki so pozabila svojo resnično naravo. natančneje, ljudje so reinkarnirane oblike nesmrtnih vesoljcev, ki so pred milijardami let zasnovali vesolje, pozneje pa so razstrelili izvirno Zemljo s serijo jedrskih bomb. Ti vesoljci, ki jih vodi lik z imenom Xenu, letijo okoli v nekakšnih bojnih letalih, naloga scientologov pa je, da se pred smrtjo povežejo s svojo pravo, izvirno obliko, da se lahko njihove duše prenesejo na Venero, kjer bodo na novo rojeni.
Scientologi danes v svojih obredih uporabljajo metodo duhovne rehabilitacije, posebno svetovanje, med katerim skušajo verniki (v zameno za vrtoglave donacije) zavedno ponovno izkusiti boleče ali travmatične dogodke iz preteklosti, da bi se tako osvobodili vseh omejitev. Ironično, scientologi po drugi strani verjamejo, da je psihiatrija destruktivna znanost in da bi jo morali prepovedati.
Izvzeta od davkov
Scientologija sicer status religije, ki je izvzeta plačevanja davkov, večinoma uživa le v ZDA. V drugih državah takih ugodnosti in statusa nima. Scientološka cerkev je ena najbolj kontroverznih novih verskih gibanj, ki so vzniknila v 20. stoletju. Kritiki scientologijo označujejo za kult, ki svojim članom pere možgane in se finančno bogati na njihov račun. Mediji tudi poročajo, da Scientološka cerkev prav gotovo ne bo odpustila Holmesovi za njeno dejanje in da bi lahko proti igralki uporabila podatke, ki jih je pridobila od nje med eno od zgoraj omenjenih seans.

Scientološka cerkev se nad kritike pogosto spravlja kar s tožbami, njeno agresivno preganjanje nasprotnikov pa meji na nadlegovanje.

Cruise nazaj v ZDA, Katie na snemanje
Čeprav je Tom Cruise načrtoval svojega abrahama proslaviti v velikem slogu na Islandiji, kjer snema film Oblivion, mu je Katiejina vloga za ločitev načrte prekrižala. Namesto otoškega slavja s številnimi slavnimi povabljenci, je užaloščen Cruise odletel nazaj v ZDA. Namesto s soprogo in hčerko je rojstni dan preživel v Los Anglesu s svojima posvojenima otrokoma, Connorjem in Isabel. Katie Holmes si medtem prizadeva prekiniti vse vezi s kmalu nekdanjim soprogom, saj je tudi odpustila ekipo varnostnikov, ki jih je Cruise imel že leta najetih zanjo. Holmesova se je sicer prvič po novici o ločitvi v torek pokazala v javnosti - z nasmehom in brez poročnega prstana se je napotila na snemanje posebne zvezdniške epizode Oblikovalci Heidi Klum. 4. julij sta s Suri praznovali v družbi Katiejinih staršev. "V redu sem, hvala," je Holmesova odgovorila novinarju, ki jo je ustavil med nakupovanjem.

Zvezdniška religija
Posebno omembo velja nameniti zvezdniškim scientologom, saj si je Hubbard zamislil, da bi prav zvezdniki igrali ključno vlogo pri širjenju te vere. Leta 1955 je zato lansiral "Project Celebrity" in sestavil seznam 63 slavnih, ki si jih je izbral za tarče spreobrnitve. Med prvimi sta bila nekdanja zvezda nemih filmov Gloria Swanson in džezovski pianist Dave Brubeck. Danes je največja izmed osmih scientoloških podružnic prav tista v Hollywoodu, med njenimi člani pa najdemo Johna Travolto, Kirstie Alley, Liso Marie Presley in Jasona Leeja.

Eden najglasnejših in najbolj gorečih zagovornikov scientologije je Tom Cruise, za katerega pravijo, da naj bi bil celo drugi ali tretji mož v organizaciji. V scientologijo ga je leta 1990 vpeljala njegova prva žena Mimi Rogers, po njegovih trditvah pa naj bi z vero, natančneje, s posebno tehniko L. Rona Hubbarda premagal disleksijo. Cruise je agresivno lobiral, da bi bila scientologija priznana v Evropi in leta 2005 je pariški mestni svet razkril, da se je obrnil celo na samega Nicolasa Sarkozyja, mestni svet pa je bil nad njegovo vojaško gorečnostjo tako zaprepaden, da so igralcu prepovedali nadaljnje sodelovanje z njimi.

Cruise je po 11. septembru tudi ustanovil posebno kliniko, v kateri bi reševalce razstrupljali s pomočjo terapije, temelječe na Hubbardovih delih. Zdravstvena stroka in gasilci so potezo ostro kritizirali, Scientološka cerkev pa je Cruisu podelila nagrado svobode in poguma.

Nad psihiatrijo
Cruise je razburil tudi svoje cehovske kolege, ko je najprej razglasil, da bi bilo treba psihiatrijo prepovedati, nato pa se javno spravil na igralko Brooke Shields, ker je svojo poporodno depresijo zdravila z antidepresivi. Cruise je izjavil, da je kemično neravnovesje larifari in da je psihiatrija oblika psevdoznanosti. Shieldsova mu ni ostala dolžna in je dejala, da bi se moral Cruise "držati reševanja sveta pred vesoljci in pustiti ženske, ki trpijo za poporodno depresijo, da same odločajo, kaj je najbolje zanje".

In prav ta nezmožnost lastnega odločanja naj bi Holmesova spodbudila, da se je odločila prekiniti vse vezi s Cruisom in presenetljivo zaprositi za polno skrbništvo nad petletno hčerko Suri. Nekdanja zvezdnica serije Simpatije naj bi se namreč upravičeno bala, kakšno vlogo je Cruise namenil hčerki v organizaciji.