Lance in Sheryl sta bila par med letoma 2003 in 2006. Pred kamerami pevka ni povedala, ali je za njegovo početje vedela ali ne. Foto: EPA
Lance in Sheryl sta bila par med letoma 2003 in 2006. Pred kamerami pevka ni povedala, ali je za njegovo početje vedela ali ne. Foto: EPA
Pred osmimi leti se je ves svet spraševal, kako Lanceu Armstrongu uspevajo nadčloveški podvigi. Zdaj je vse jasno. Foto: EPA

Potem ko je 41-letni Armstrong pred milijoni tv-gledalcev v pogovoru z Oprah Winfrey priznal, da je uporabljal nedovoljena poživila, in razkril tudi podrobnosti iz ozadja škandala, je 50-letna Sheryl je v oddaji Entertainment Tonight dejala: "Vem, kako se je trudil za osvojitev vseh tistih naslovov, kar težko ga je bilo gledati." Pri tem je imela v mislih njegovih sedem zmag na dirki po Franciji, ki so jih zdaj razveljavili.

"Resnica človeka osvobodi"
Kot pravi, je ujela le nekaj odlomkov iz Armstrongovega priznanja pri Oprah. "Hudo mi je bilo. Hudo mi je zanj, hudo za njegovo družino in tudi za Ameriko. Bil je junak, ki smo ga občudovali in se po njem zgledovali." Glasbenica upa, da je zdaj Lance začutil vsaj nekaj olajšanja, prepričana je, da je "resnica tista, ki človeka osvobodi".

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač ter o pogojih dela v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Začela se je splošna stavka javnega sektorja

Športnik, ki do konca življenja ne bo več smel tekmovati, je najprej zanikal vse obtožbe o dopingu. V ZDA in drugod je do pred kratkim veljal za "nadčloveka", ki mu je po premagani bitki z rakom na modih uspelo sedemkrat zmagati na Dirki po Franciji. Po zadnji leta 2005 je napovedal upokojitev, a se nato leta 2008 spet vrnil na kolo in zasedel tretje mesto na "Touru".

Film že v nastajanju
V Hollywoodu seveda že kujejo vroče železo: pri Paramount Pictures nameravajo posneti film o Armstrongu. Novica je sprožila val ugibanj, kdo bo nastopil v glavni vlogi. BBC med kandidati navaja Bradleyja Cooperja, Matta Damona, Jaka Gyllenhaala, Michaela Fassbenderja in Christiana Bala. Za oskarja nominirani Cooper je dejal, da bi z veseljem nastopil v vlogi Armstronga, saj se mu nekdanji kolesarski zvezdnik zdi "zelo zanimiv lik".

Celovečerni film naj bi posneli po še neizdani biografiji Cycle of Lies: The Fall of Lance Armstrong (Kolo laži: padec Lancea Armstronga), ki jo je napisala novinarka New York Timesa Julie Moncur po desetletju spremljanja zdaj skesanega nekdanjega šampiona.