Donald Sterling v pogovoru z Andersonom Cooperjem s CNN-a. Foto: Reuters
Donald Sterling v pogovoru z Andersonom Cooperjem s CNN-a. Foto: Reuters
Magic Johnson
Magic Johnson se je upokojil leta 1991, ko je izvedel, da ima virus HIV. Foto: EPA
Komisar Lige NBA, Adam Silver
Johnsonu je v bran (znova) stopil komisar Lige NBA Adam Silver. Foto: EPA
Protest zaradi Sterlinga
Sterlingove izjave so med športniki in oboževalci košarke izzvale tudi glasne proteste. Foto: Reuters

V pogovoru za CNN, katerega glavni namen je bil, da se milijarder v njem opraviči za izrečene rasistične opazke tako svoji ljubici kot Johnsonu, je Sterling le še bolj pokazal svoj pravi, do drugačnih nestrpni obraz.

Na vprašanje, zakaj je trajalo tako dolgo, preden se je opravičil za rasistični izpad, v katerem je svoje dekle napadel zaradi fotografiranja z nekdanjim košarkarjem LA Lakersov Earvinom (Magicom) Johnsonom, je Sterling voditelju Andersonu Cooperju odgovoril, da mu je Magic dejal, naj malo potrpi in da bosta zadevo skupaj rešila.

"Kaj je veliki Magic Johnson sploh naredil?"
Nato pa ga je Johnson pustil na cedilu, je zatrdil Sterling in dodal, da tudi nekdanji košarkar ni brez greha. "Kakšen človek moraš biti, da hodiš od mesta do mesta, spiš z vsakim dekletom in stakneš HIV? Je to človek, ki bi ga morali spoštovati, ki bi ga morali postavljati za zgled otrokom? Mislim, da bi ga moralo biti sram. Mislim, da bi se moral umakniti v ozadje," je med drugim dejal bogataš, nato pa se vprašal še: "Le kaj je v svojem življenju storil? Mi lahko poveste? Veliki Magic Johnson. Kaj je naredil?"

80-letni poslovnež je v pogovoru razkril še, da je z Magicom od izbruha škandala govoril dvakrat. Na vprašanje, ali se mu je opravičil, pa je Sterling odgovoril precej nenavadno: "Povedal se mu, da mi je žal, če sem rekel kaj narobe. Magic je dober človek. Kaj naj rečem? Ali je storil vse, kar lahko, da pomaga manjšinam? Mislim, da ni. Je velika osebnost, mislim pa, da ni dober zgled za otroke Los Angelesa."

Uspešni temnopolti Američani "ne pomagajo nikomur"
S tem pa žaljive plohe besed še ni bilo konca: "To je le ena težava, ki jo imam s temi ljudmi. Judi se, ko uspejo, trudijo pomagati svojim, nekateri temnopolti Američani - in morda bom zdaj spet zašel v težave - pa nočejo pomagati nikomur." Nato pa se je Sterling (ki ima, mimogrede, judovske korenine) očitno spomnil, da je namen intervjuja v opravičevanju, in dodal: "Ampak Magic Johnson je pri vsem tem povsem nepomemben. Nikomur ni storil ničesar slabega. Spoštujem ga in občudujem vse, kar počne."

Opravičilo lige Johnsonu za vnovično poniževanje
Johnsonu je takoj v bran (znova) stopil komisar Lige NBA, Adam Silver: "Čeprav se zavedam, da se Magic Johnson lahko brani sam, se čutim obvezan, da se mu v imenu NBA-družine opravičim, ker ga vedno znova vpletajo v to zgodbo in ga ponižujejo na tako zloben in oseben način." Ob tem je zatrdil, da upravni odbor hiti z odločanjem in da bo Sterlinga odstavil "tako hitro, kot bo le mogoče".

Znano je, da je liga Sterlingu prisodila 2,5 milijona dolarjev denarne kazni in mu prepovedala obisk tekem. Komisar Silver pa je ob tem zahteval, da mu prepovedo tudi nadaljnje delovanje v ligi, vendar pa o tem odločajo lastniki drugih 29 klubov lige. Ustava lige pravi, da lahko 75-odstotna večina lastnikov prisili enega izmed njih, da klub proda. Do zdaj še niso glasovali.

Sterling se lahko proti izgubi kluba bojuje na sodiščih, vendar to zaradi popolne dosmrtne izločitve iz lige ne bi imelo prav nobenega smisla. Poleg tega bo spet dobro zaslužil, saj je Clipperse kupil leta 1981 za 12 milijonov dolarjev, danes pa je klub po ocenah revije Forbes vreden dobre pol milijarde.

Magic: Življenje sem posvetil mladi urbani Ameriki
Johnson, ki se omenja kot Sterlingov naslednik, pa je intervju sprejel precej mirno. V izjavi za TMZ je razkril, da ga je Sterling hotel prepričati o skupnem intervjuju, ki bi ga vodila Barbara Walters. Medtem ko se mu, razumljivo, na izjavo, da bi ga moralo biti sram, ker ima virus HIV, ni zdelo vredno odzivati, pa je bil Magic precej bolj jezen, ker je Sterling poniževal njegovo delo z revnimi mladimi. "Vse moje življenje je posvečeno mladi urbani Ameriki. Zato si želim samo, da bi vsaj poznal dejstva, preden začne govoriti. Ampak očitno je vznemirjen in obupano išče rešilno bilko. Hoče najti nekaj, kar bi lahko zgrabil in s čimer bi rešil svojo ekipo. Kar se pa ne bo zgodilo," je prepričan 54-letni nekdanji športnik.

Johnson, sicer goreči kristjan, je ob tem poudaril še: "Molil bom zanj." In dodal, da Sterlingu odpušča vse zmerljivke.

"Bolezen sem sprejel po moško in priznal napako"
V torek zvečer je nato tudi nekdanji košarkar gostoval pri Andersonu Cooperju. "Pred 22 leti sem oznanil svetu, da imam HIV. To sem sprejel po moško in se nisem skrival. Niti nisem obtoževal koga drugega. Že takrat sem razumel, da nisem ravnal prav, kar sem vsemu svetu priznal. Upam, da sem s svojim ravnanjem pomagal ljudem. Verjamem, da sem jim," je dejal v pogovoru za CNN.

Obenem je izrazil obžalovanje, ker se Sterling očitno ni pripravljen opravičiti: "Res je sramotno, da je Sterling izkoristil to priložnost, in namesto da bi se opravičil - samo rekel bi: 'Oprostite, naredil sem napako.' -, znova vleče Magica Johnsona v to zgodbo. Nič nisem imel s tem. Ampak ker me znova vleče v to in ker omalovažuje delo, ki sem ga opravil v manjšinski skupnosti, me to res razburi. In na dan pride tudi moj tekmovalni duh. Ker sem storil tako veliko za mlade - vsi tisti, ki sem jim plačal študij, samo ta trenutek 150 mladih prejema mojo štipendijo," je besnel Johnson.

Škandalozni posnetek nastal septembra, objavljen aprila
Škandal je sicer izbruhnil konec aprila, ko je v javnost pricurljal posnetek pogovora med Sterlingom in njegovo ljubico V. Stiviano, ki je nastal septembra lani. "Lahko spiš z njimi, lahko jih voziš domov, ampak prosim te, da tega ne razglašaš in jih ne vlačiš na moje tekme. Ne objavljaj fotografij z Magicom Johnsonom na Instagramu in ne vlači ga na moje tekme," ji je med drugim Sterling zabrusil na posnetku.

Pozneje se je poskušal izmazati s pojasnilom: "Nisem rasist. Naredil sem strašno napako in sem prišel, da se opravičim in prosim odpuščanja vse, ki sem jih prizadel." A je njegovo opravičilo povsem zvodenelo že pred zgoraj omenjenim intervjujem, ko je Stivianova, ki je mešanega temnopoltega in latinskoameriškega rodu, v pogovoru za televizijo ABC razkrila, da je bil objavljeni pogovor le eden izmed številnih, ki so šli v podobno smer.