Julianna Marguiles iz Dobre žene med ameriško himno. Foto: Reuters
Julianna Marguiles iz Dobre žene med ameriško himno. Foto: Reuters
Lindsey Vonn je olimpijske igre sicer presedela s poškodbo, a je to ni oviralo, da se ne bi po rdeči preprogi sprehodila v svoji najljubši barvi - zlati. Foto: Reuters
Taylor Schilling iz uspešne nove serije Oranžna je nova črna na levi in Julianna Marguiles iz serije Dobra žena na desni strani rdeče preproge hotela Hilton. Foto: Reuters
Obama je bil v elementu. Foto: Reuters
Tudi Michelle Obama se je odlično zabavala. Foto: Reuters

Omenjena večerja je nekaj posebnega tudi zato, ker jo vsako leto gosti drug komik, ki se ne boji izreči tudi kake šale na račun ob njem sedečega predsednika. Letos je ta naloga pripadla igralcu Joelu McHalu iz NBC-jeve humoristične serije Community, iz sebe pa se je ponorčeval tudi sam Obama.

"Leta 2008 je bil moj slogan 'Da, zmoremo' ('Yes we can'). Leta 2013 pa 'control-alt-delete' (op. p. kombinacija tipk za upravljanje računalnika)," je Obama samokritično komentiral zanj precej slabo leto s kar nekaj političnimi porazi in vztrajno padajočo podporo javnosti.
"Na neki točki so bile stvari že tako slabe, da je tistih 47 odstotkov ljudi klicalo Mitta Romneyja, da bi se opravičili," se je pošalil predsednik, pri čemer je imel v mislih škandal iz predsedniške kampanje leta 2012, ko se je republikanskemu kandidatu Romneyju zareklo, da 47 odstotkov Američanov živi na račun vlade.

Več kot 2.000 gostov je napolnilo plesno dvorano washingtonskega hotela Hilton, kjer vsako leto za en večer politični in medijski vrh pozabita na svoja nestrinjanja, vsemu skupaj pa dajo pridih glamurja hollywoodski zvezdniki, ki se pomešajo med kongresnike in novinarje. Letos je bilo še toliko slovesneje, ker je Zveza dopisnikov Bele hiše praznovala svojo 100. obletnico.

Samokritični Obama
Obama je v svojem govoru izpostavil nekaj najnižjih točk svoje administracije v preteklem letu, pri čemer je izpostavil, da bi "zdravstveno reformo lahko bolje izpeljali", nato pa se obrnil k svojim republikanskim nasprotnikom, rekoč: "Kako dobro mora Obamacare še delati, preden jo boste nehali skušati odpraviti?"

Republikanci so bili na udaru Obame tudi zaradi blokiranja njegovega predloga za dvig minimalne plače: "Če si želite biti plačani za nedelo, potem preprosto kandidirajte za kongres, tako kot vsi drugi." Glede lastne porazno nizke podpore javnega mnenja pa: "Res sem opazil zadnjič, da ko je morala Sasha (Obamova mlajša hčerka, op. a.) v šolo za karierni dan pripeljati gosta, je povabila Billa Clintona."

Ustrelil je tudi proti medijem. Konservativnemu Foxu je tako denimo sporočil: "Sprijazni se, Fox, pogrešal me boš, ko bom odšel. Precej težje bo prepričati Američane, da je bila Hillary rojena v Keniji."
In, ne nazadnje, ponorčeval se je tudi iz Nobelove nagrade za mir, ki jo je sam prejel leta 2009 po komaj dveh tednih predsednikovanja: "Lani je [konservativni komentator] Pat Buchanan dejal, da je Putin na dobri poti do Nobelove nagrade za mir ... če smo iskreni, te nagrade dandanes res že podeljujejo vsakomur. Tako da ni nemogoče."

Gneča na rdeči preprogi

Gostje so se ob vsem tem očitno odlično zabavali in nazdravljali s političnim vrhom še pozno v noč. Med vidnejšimi gosti na rdeči preprogi je bilo sicer opaziti najrazličnejše zvezdnike, od športnih (Lindsey Vonn) do filmskih in televizijskih, ki so zaznamovali leto 2013.

Ponovno je blestela oskarjevka Lupita Nyong'o iz filma 12 let suženj, ob njej je bil tudi režiser omenjenega filma Steve McQueen, pa oskarjevec za Gravitacijo Alfonso Cuaron.
Med TV-obrazi je bilo težko spregledati kopico takih iz odmevnih političnih serij - zasedba Hiše iz kart z Robin Wright na čelu, zasedba Podpredsednice z Julio Louis-Dreyfus in Anno Chlumsky, Julianna Marguiles iz Dobre žene, Olivia Munn iz Uredništva in Tony Goldwyn, predsednik iz serije Škandal. Ni čudno, da so pri portalu Yahoo News večer poimenovali kar "maturantski ples za piflarje".