Princesa Charlotte Elizabeth Diana. Foto:
Princesa Charlotte Elizabeth Diana. Foto:
Vojvodinja in vojvoda Cambriška s svojo drugorojenko.
Polno ime Charlottinega starejšega brata je George Alexander Louis. Foto: EPA

Novico, na katero je svet čakal dva dni, so iz uradne rezidence Williama in Kate, Kensingtonske palače, sporočili prek Twitterja: "Vojvoda in vojvodinja Cambriška z veseljem sporočata, da sta hčerko poimenovala Charlotte Elizabeth Diana." Dodali so, da bo dojenčica znana kot njena kraljeva visokost princesa Cambriška.

William in Kate sta se v skladu s pričakovanji odločila za tradicionalna imena, z imenom drugorojenke pa sta se poklonila več družinskim članom: Charlotte je ženska oblika imena Charles (Charlotte je med drugim drugo ime Katine sestre Pippe Middleton), s čimer so se poklonili princu Charlesu, z imenom pa sta William in Kate izkazala čast tudi kraljici Elizabeti II. in pokojni princesi Diani.

Ime Charlotte je sicer že dolgo navzoče v kraljevih vrstah in je postalo popularno v 18. stoletju, ko je to ime nosila žena kralja Jurija III. Ta je leta 1761 zanjo kupil takrat še Buckinghamsko hišo, ki se je pozneje preimenovala v palačo.

Za ime naj bi se po pisanju britanskih medijev par odločil kmalu po rojstvu - malčica je na svet privekala 2. maja, a sta želela pred javnim oznanilom to najprej sporočiti kraljici.

Ime Charlotte je najvišje kotiralo tudi na stavnicah, tako da so se Britanci tako kot pred dvema letoma, ko se je rodil prvorojenec Williama in Kate, tudi tokrat izkazali z napovedovanjem.

Najpomembnejša članica dvora po kraljici
Hčerka Williama in Kate je samodejno dobila naziv princesa v skladu z odlokom, ki ga je leta 2012 izdala kraljica Elizabeta. Ta čast kot tudi naziv njegova oz. njena kraljeva visokost po novem pripada vsem otrokom prvorojenega otroka aktualnega prestolonaslednika, ki je valižanski princ Charles. Do leta 2012 je naziv princ ali princesa pripadel le najstarejšemu otroku.

V skladu z novim zakonom o nasledstvu, ki je končal diskriminacijo žensk pri nasledstvu na britanskem prestolu in velja od 28. marca, je dojenčica prva pomembnejša članica britanske kraljeve družine, ki je v vrsti za prestol in je ne bo mogel prehiteti mlajši brat, če bi se Williamu in Kate v prihodnosti rodil še en deček. Charlotte je četrta v vrsti za britanski prestol.

Slavje za princeso
V čast princesinega rojstva je danes v Londonu odjeknilo več topovskih salv. 41 so jih izstrelili v Hyde Parku, še predtem pa je vojaška godba zaigrala skladbo Stevieja Wonderja z naslovom Isn't She Lovely, ki jo je napisal ob rojstvu svoje hčere. Topove so v park v vojaški procesiji, ki je šla mimo Buckinghamske palače, privlekli konji. Istočasno je odjeknilo 62 topovskih strelov z utrdbe Tower of London.

Vojvoda in vojvodinja Cambriška sta doma v Kensingtonski palači, vse odkar sta z novorojeno hčerko v soboto zvečer zapustila bolnišnico. Tam naj bi ostali še nekaj časa, nato pa bodo odpotovali na svoj podeželski dom Anmer Hall v Norfolku.